Herkesin bildiği gibi Akyazı’da mevcut olan Altındere, Dokurcun ve Kuzuluk Belediyeleri çıkarılan Büyükşehir yasası gereği kapatıldı ve 30 Mart tarihinden itibaren de belediyeler birer mahalleye dönüştürüldü.
Yapılan işlemin doğru olup olmadığını önümüzdeki günlerde daha iyi anlayacağız. Eğer Belde belediyelerin bağlandığı Akyazı Belediyesi başarılı olur ve kapanan beldelerle birlikte yine aynı yasa ile kendine bağlanan ve köy statüsünden mahalle statüsüne dönüştürülen mahallelerde hizmetleri istenildiği şekli ile getirirse o zaman bu iş tamam, aksi olursa yani Akyazı belediyesi kapanan belediyelere ve köy statüsü olmadığı için bütçesi olmayan ve tamamen belediyeye bağlı olmak zorunda kalan mahallelere yeterli ve istenilen hizmeti getiremezse o zaman da bu iş olmadı diyeceğiz bunu söyleyebilmek için zaman henüz erken.
Zaman erken diyorum ama nasıl başlarsan öyle tamamlarsın diye de hayli geçerli bir söz var. Büyükler bu sözü küçüklere söyler ve sık sık da tekrarlarlar. Anlayanlar için bu sözde büyük anlam vardır. İşte bu sözden hareket ettiğimizde Akyazı belediyesinin kapanan belde belediyeler ile Köy’ken mahalleye dönüşen yerleşim alanlarında henüz elle tutulur bir çalışma yapamaması belirttiğim yerleşim alanlarında hayatlarını idame ettirmekte olanları hayli rahatsız ediyor, rahatsızlıkla birlikte tedirginde ediyor.
Daha önceki yazımda belirttiğim gibi Belediye başkanı Hasan Akcan’ın merkezden yönetim yerine yerinden yönetimi benimseyerek kapanan belediyelere birer amir atamak suretiyle tüm çalışmaları yerinden yapmış olsaydı daha başarılı olurdu diye düşünenlerdenim v e şu an itibarı ile de bu düşüncemi aynen muhafaza ediyorum.
Sözü bir kez daha kapanan belediyelerden açmışken, gazetelerde yer alan bir haberi sizlerle paylamak isterim. Gazetelere yansıyan haberin başlığı şu “ Köye dönüşen beldede seçim direnişi kırılamadı” Bu olay Kütahya’nın Simav İlçesine bağlı Kuşu Beldesinde yaşanmış.
Olay şu; Belde belediyesi iken Yerel Yönetimler Kanunu ile Köy’e dönüştürülen Kuşu da yaşamakta olan 2 b in kişiden fazla insanından oy kullanma hakkına sahip olanlar Belediyelerinin kapatılmasına tepki koymak için 30 Mart 2014 günü yapılan Mahalli İdareler seçiminde sandığı gitmemiş ve oy kullanmamış.
Muhtarda seçmedikleri için İlçe Kaymakamlığı Köye muhtar ataması yapmış ve Yüksek Seçim Kurul’da Köyde oy kullanılmadığı için seçimi tekrarlama kararı almış. Tarih belirlenmiş ve Köyde yeniden sandıklar kurulmuş ancak Kuşulular “Biz Muhtar değil belediye başkanı seçmek istiyoruz” diyerek yine sandığa gidip oyunu kullanmamış.
Şimdi kapanan belde belediye sınırları içinde oturan ve oy kullanma hakkına haiz olan insanlara böyle bir direnişi siz neden yapmadınız diye sormak istiyorum.
Hem tepki vermeyeceksin. Alınan kararlara kuzu kuzu itaat edeceksin ve demokratik bir hak olan tepkini göstermeyeceksin. Sonra da su parası bu kadar olur mu?, İstediğimiz hizmeti alamıyoruz, Akyazı Belediyesi kendine yetemiyor, bize nasıl hizmet verecek diye dövünüp duracaksınız.
Bunu neden yazdığımı bir kez daha ifade edeyim. Kuzuluk Belde belediyesi hayatta iken ve kapanması söz konusu olmaya başladığında kapanmaması için ne yapılabiliri tespit etmek için birkaç kez toplantı düzenlenmişti. Düzenlenen o toplantılara katılım beklenenin çok çok altındaydı. Bu bilgimi sizlerle bir kez daha paylaşmak istedim. Zira bugün şikayet edenler ve seslerini yükseltenler o gün düzenlenen toplantılara katılmayanlar olduğunu görüyorum. Bende onların bağırmalarına gülüp geçiyorum.