Akyazı Belediyesinin AK BELDE A.Ş: bünyesinde çalışmakta olan 250 civarında sözleşmeli işçi Ocak ayına ait maaşlarını 15 Şubat yerine 12 Mart tarihinde alabildi. Bu bir aylık gecikme çalışan işçileri hayli zorladı ve mağdur etti. Bahse konu olan işçilerin maaş alamadıkları basında yer aldı ve işçilerin mağduriyetinin giderilmesi istendi. Konunun basında yer alması üzerine harekete geçen AK BELDE A.Ş. yetkilileri işçilerin Ocak ayına ait maaşlarını 12 Mart günü hesaplarına yatırdı.
Akyazı Belediyesinde yetkili olan sendikası Hizmet-İş Sendikası. Yaklaşık bir aydan fazla zamandır maaş alamayan sendikalı ya da sendikasız işçilerle ilgili bu sendikanın Akyazı temsilcilerinin ne sesi çıktı ne de sedası. Maaşların hesaplara yatırılmasından sonra Hizmet İş’in işyeri temsilciliğinin sesi birden bire yükseldi ve maaşlar yatırıldı, mağduriyet giderildi açıklaması yapıldı.
Şayet bu olay basında yer almamış olsaydı belki de işçilerin maaşları yine ödenmeyecek sarktıkça sarkacaktı. Basında yer alınca Şirket yetkilileri harekete geçti de para bulundu ve maaşlar ödendi. Böylece 250 işçinin de bir ay süren mağduriyeti giderilmiş oldu.
AK BELDE A.Ş. çalışanları maaşlarının hesaplarına yatırıldığını öğrenir öğrenmez basının Akyazı temsilcilerine ulaşarak kendilerine teşekkür ettiler ve inşallah Şubat ayı maaşımız ödeme günü 15 Mart günü hesaplarımıza yatırılır da bir daha mağduriyet yaşamayız açıklaması yapmayı da ihmal etmediler.
Şimdi aynı işçiler 15 Mart günü almaları gereken Şubat 2019 ayına ait ücretlerini alamamış durumdalar. Anlayabildiğim kadarı ile bu ödeme Nisan ayına sarkmış gibi görünüyor. Çünkü alın teri dökerek hak ettikleri ücretlerini alamayan ve önemli ölçüde mağduriyet yaşayan işçiler Şirket yöneticilerine yaptıkları müracaatlarında ücretlerin ancak Nisan ayı içerisinde ödenebileceğine ilişkin yanıt almışlar. Eğer ödeme Nisan ayına sarkarsa bu ödemeyi yeni gelecek olan Belediye Başkanının ödeyeceği anlamı taşır. Bugün işçilerin parasını ödeyemeyen ve gitmek üzere olan Başkan parayı bulamıyor da işin başına yeni geçecek olan yeni Başkan parayı nasıl bulup ödeyecek.
Ben bu durumdan şunu anlıyorum. Yanılmayı da isterim. Belediye işçilerinin Şubat ayına ait ücret alacaklarının ödenmesi Nisan ayını da geçer. Buna işçilerin Mart ayına ait alacaklarını da eklediğinizde Belediyenin ve kendisine bağlı olan AK BELDE A.Ş. nin işinin ne kadar zor olduğu anlaşılabiliyor.
Ak Belde A.Ş. Müdürü ile yardımcısı ile Hizmet İş Sendikası işyeri temsilcisine şimdi birer sorum olacak. Birinci sorum Ak Belde A.Ş. yetkililerine siz Şubat ayına ait maaşlarınızı aldınız mı? İkinci sorum Sendika yetkililerine. Para yatırılmadan önce sesiniz hiç çıkmıyordu. Yatırılınca birden ortaya çıktınız ve mağduriyet giderildi diye açıklamalarda bulundunuz. İşçiler 15 Mart günü almaları gereken ücretlerini bugün Mart’ın 27’si olmasına rağmen alamadılar. Neden sesiniz yükselmiyor ve konuyla ilgili neden bir açıklama yapmıyorsunuz. Her iki soruyu merak ettiğim için soruyorum ve yanıtlarını da ilgililerden bekliyorum.
Sonuç olarak şunu söylemek istiyorum. Sendikanın sesi her zaman gür bir şekilde çıkmalıdır. Çünkü Sendika Belediyeyi değil Belediyenin bünyesinde çalışan işçilerin temsilcisidir. Hatırlatmak istedim.
SALON SPORLARI
Salon sporları beni her zaman celp etmiştir. Salonda yapılan tüm spor aktivitesini izlemek isterim. Geçtiğimiz hafta İlçe Spor Müdürü Adem Altun’un daveti üzerine gittiğim Atatürk spor salonunda öyle bir voleybol maçı finali izledim ki, o maçı uzun zaman unutamayacağımı belirtmekte yarar görürüm.
İzlediğim maç İlçe Spor Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği okullar arası voleybol turnuvasının yıldız kızlar finaliydi. Şampiyon olabilmek için parkeye çıkan okulların biri İnönü Ortaokulu, diğeri ise Vakıf Ortaokuluydu. Maçı 3-1 kazanan İnönü Ortaokulu şampiyon oldu ama ikinci olan Vakıf Ortaokulu da en az şampiyon olan takım kadar başarılıydı. Bunun altını çizmek isterim.
Şampiyon takım İnönü Ortaokulu Beden Eğitim Öğretmenleri Ayhan Muşmuloğlu yönetiminde Şeyda, Hilal, Sema, Nedime, Elanur, Şevval, Melike, Hasret ve Tuana’dan oluşan kadroyla rakibi karşısına çıkarken, ikinci olan Vakıf Ortaokulu da yine Beden Eğitimi Öğretmenleri Sinan Akalın yönetiminde Ebrar, Nurselen, Nidanur, Ceyda, Feyza, Yasemin, Zehra, Meryem, Berna ve Nursel’den kurulu kadrosuyla parkeye çıktı ve müthiş bir maç oynadılar. Maç 4 sette tamamlandı. Özellikle 2 ve 4.set gerçekten izlenmeye değer nefasetteydi.
Ben şampiyon olan İnönü ve ikinci olan Vakıf Ortaokulu’nun voleybolcu kızlarını ve Beden Eğitim Öğretmenlerini tebrik ediyorum. Bir okulda Beden Eğitimi öğretmeninin olmasının ne kadar yararlı olduğunu bu turnuva bize gösterdi. Sonuç olarak turnuvanın düzenlenmesinde büyük emeği olduğunu bildiğim Adem Altun’a, turnuvaya katılan tüm takımlara ve okullarına buradan tebriklerimi gönderiyorum. Bana büyük keyif veren final maçını oynayan her iki takımı da ayakta alkışlıyorum. Bir alkışımda takımlarını maçın başından sonuna kadar boğazları yırtılana kadar tezahüratları ile destekleyen öğrenci kardeşlerim için olacak.