DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Cuma Hutbeleri
Cuma Hutbeleri
Giriş Tarihi : 01-01-1970 03:00

CUMHURİYET

 Milletimiz, istiklal ve hürriyetini, vatan ve mukaddesatını korumak için her türlü yokluğa ve olumsuzluğa rağmen büyük bir bağımsızlık mücadelesi vererek vatanını işgalden kurtarmış, milli egemenliğini koruyarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurmuştur. Cumhuriyet, milletin irade ve yetkisini, seçtiği temsilcileri vasıtasıyla kullandığı, düşünce ve inançlarını serbestçe ifade edip yaşayabildiği, kendi kendini idare ettiği, istişareye dayalı bir yönetim biçimidir.

Değerli Mü’minler!

Dinimiz,  istişareye büyük bir önem vermektedir. Bu konuda Allah (c.c.) Hz. Peygamber’e ve bizlere, Kur’an-ı Kerim’de mealen şöyle buyurmaktadır: “İş konusunda onlarla müşavere et. Bir kere de karar verip azmettin mi, artık Allah’a tevekkül et (O’na dayanıp güven). Şüphesiz Allah tevekkül edenleri sever.”

Peygamberimiz (s.a.s) de istişareye önem vermiş; Bedir Savaşında alınan esirlerin fidye karşılığında serbest bırakılması, Uhud Savaşında şehir dışında savunma yapılması, Hendek Savaşında, Medine çevresine hendek kazılması gibi işlerde ve diğer pek çok meselede ashabı ile istişare etmiş, doğru olan görüşü almış ve ona göre hareket etmiştir. Peygamberimiz (s.a.s) vefatlarından önce kendi yerine vekil bırakmamış, devlet idaresi için hiç kimseyi işaret etmemiştir. Peygamberimizin vefatından sonra devlet başkanlığı seçimi yine istişare ile olmuş, dört halifenin seçimi hep Sahabe-i Kiramın kendi aralarında yaptıkları istişareler neticesinde seçimle olmuştur.

Değerli Müslümanlar!

Cumhuriyet, halkın yönetime katılımını sağlamakta, seçimle iş başına gelenleri ehil bulmadığı zaman, yine seçimle, görevi başka insanlara vermektedir. Yüce dinimiz İslam da işin ehline verilmesini istemektedir.  Nisa suresi 58. ayette Allah (c.c.) şöyle buyrulmaktadır: “Şüphesiz Allah size emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor?”

Peygamberimiz (s.a.s) de Veda Hutbesi’nde "Ey insanlar! Rabbiniz birdir. Babanız da birdir. Hepiniz Âdem’in çocuklarısınız, Âdem ise topraktandır. Arabın Arap olmayana, Arap olmayanın da Arap üzerine üstünlüğü olmadığı gibi kırmızı renklinin siyah üzerine, siyahın da kırmızı renkli üzerine bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvadadır. Allah katında en kıymetli olanınız O'ndan en çok korkanınızdır. Azaları noksan simsiyah bir köle dahi başınıza amir olsa, eğer sizi Allah’ın kitabına davet ediyor ve sizi Allah’ın kitabıyla yönetiyorsa onu dinleyiniz ve itaat ediniz.”3 buyurmuş, İstişare ile seçilen İslam’ın ilk halifesi Hz. Ebubekir (r.a.) de göreve gelişinden sonra, halka hitaben yaptığı konuşmasında: “Ey insanlar! Ben size yönetici oldum. Hâlbuki sizin en hayırlınız değilim. Eğer iyi işler yaparsam bana yardım edin. Eğer yanlış işler yaparsam bana doğru yolu gösterin. Doğruluk emanettir, yalancılık ise ihanettir. Sizin en zayıfınız benim yanımda güçlüdür ki, onun hakkını müdafaa ederim. En güçlünüz benim yanımda zayıftır ki, başkasının hakkını ondan alırım”sözleriyle bize İslam’ın idaredeki temel ilkelerini ortaya koymuşlardır.

Cumhuriyetimizin 89. yılını kutladığımız bu günlerde vatanımız ve kutsal değerlerimiz uğruna canlarını feda eden tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyor, bağımsızlığımızı birlik ve beraberliğimizi daim kılmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Cuma Hutbeleri

Cuma Hutbeleri

DİĞER YAZILARI KURBAN İBADETİ VE ÖNEMİ ŞİFA AYI RAMAZAN BAŞLADI MİRAC KANDİLİ İMAN VE İSTİKAMET ZAFERLERİMİZİN ARDINDAKİ RUH VE MANA MİRAS: HER HAK SAHİBİNE HAKKINI VERMEK MİRAC GECESİNDE PEYGAMBERİMİZİN YAŞADIĞI HADİSELER KADİR GECESİ KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE AİLEDE ŞEFKAT VE NEZAKET DİLİ KESİNTİSİZ HAYIR ÇEŞMESİ: VAKIFLAR TEPKİLER ÜZERİNE DİYANETTEN DÜZELTME KURBAN BAYRAMI-- Sakarya Müftülüğü DÎN-İ MÜBÎN-İ İSLAM ÖFKEYE HÂKİM OLABİLMEK PEYGAMBERLER ALLAH’IN KUTLU ELÇİLERİDİR HİCRİ YILBAŞI NEDİR RAMAZAN MEKTEBİNİN ÖĞRETTİKLERİ VAKİT İYİLİK VAKTİ: BU RAMAZAN VE HER ZAMAN PAHA BİÇİLMEZ SERMAYE: ÖMÜR DİLİN AFETLERİ ZAMAN BİLİNCİ HZ. İBRAHİM (a.s) VE İKRAM ÖĞRETMENLERİMİZ AHİRETE İMAN AŞÛRA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI RABBE YOLCULUK: ÖLÜM HAYAT BİR İMTİHAN YERİDİR KÖTÜ ÖRNEK OLMAMAK ORUCUN HİKMETLERİ MİRAÇ KANDİLİ VE NAMAZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLİĞİMİZ ENGELLİLER ve İSLAM SİHİR VE BÜYÜ HARAMDIR ÇEVRE BİLİNCİ KONU : HOŞGÖRÜ KURBAN VE KURBİYYET KONU: CAMİ ADABI VE CAMİLERİMİZİN ÖNEMİ İBADETİN ÖZÜ İHLAS VE SAMİMİYET DOĞAL AFETLER, TEDBİR VE TEVEKKÜL DENGESİ ZEKAT VE FİTRE KUR’AN’I OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK İSLÂMÎ BİR DEĞERİMİZ: EDEB İSLÂM VE GENÇLİK TURUNCU DEVRİMİ Mİ O DA NE? ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MÜ’MİNLER ANCAK KARDEŞTİR ÖFKEYİ YENMEK ŞEHİDLİK VE ÇANAKKALE ZAFERİ DUA ve ÖNEMİ ALLAH SEVGİSİ KUTSAL KİTAPLAR VE KUR’AN-I KERİM’E İMAN EŞLER ARASINDAKİ SEVGİ VE SAYGININ ÖNEMİ İMÂN NAMAZ VE TADİL-İ ERKAN’IN ÖNEMİ ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET MEVLİD KANDİLİ MEVLÜT KANDİLİ MEVLİD KANDİLİNİN MÂNÂ VE ÖNEMİ ZARARLI ALIŞKANLIKLAR GEÇMİŞİN MUHASEBESİ VE ZAMAN SABRETMEK GÖREBİLMEKTİR MEVLANA VE YEDİ ÖĞÜDÜ İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI HOŞGÖRÜ AHLAKI KÖTÜLÜĞE KİLİT İYİLİĞE ANAHTAR OLMAK KAN VERMEK, ORGAN BAĞIŞLAMAK İSRAF VE YOKSULLUK SEVİNCİMİZ SADECE BİR DAKİKA SÜRDÜ AHÎLİK VE TİCARET AHLÂKI CAMİLERİMİZ VE DİN GÖREVLİLERİMİZ ŞEHİTLİK VE GAZİLİK KUR’AN VE İLK EMİR “OKU” HAYATIMIZIN GAYESİ İSLAM, BARIŞLA GELEN ZAFER ZAFER BAYRAMI DEPREM VE AFETLERİN BİZE ÖĞRETTİKLERİ KADİR GECESİNİN ANLAM VE ÖNEMİ KULUN MAL İLE İMTİHANI: ZEKÂT TEMEL İBADETLERİMİZDEN ORUÇ Ramazan Ayı ve Önemi ÖKSÜZ VE YETİMİ GÖZETMEK KUR’AN’LA YAŞAMAK BİR DEĞER OLARAK AİLE SAHÂBE ve SÜNNETE BAĞLILIK KARDEŞLİK ve PAYLAŞMA İSLAM’DA SAĞLIĞA VERİLEN ÖNEM TEVAZU VE KİBİR ÇANAKKALE ZAFERİ EVLAT, EŞ VE ANNE OLARAK KADIN YEŞİLAH HAFTASI VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR KUR’AN-I KERİM’İ OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK SABIR EBEDİ MUTLULUK YURDU CENNET EDEP VE HAYÂ EŞLERİN HAK VE SORUMLULUKLARI SAĞLIKLI BİREY, SAĞLIKLI TOPLUM ZEKÂT VE ÖNEMİ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA