DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Cuma Hutbeleri
Cuma Hutbeleri
Giriş Tarihi : 14-11-2014 21:11

ÖĞRETMENLERİMİZ

TARİH: 21/11/2014

Değerli Mü’minler!

Kâinatı ve insanı “yaratan 0 ona sayısız nimetler ihsan eden, ona bilmediğini öğreten ve ilim ikram eden, kerem sahibi Allah’a hamd olsun. İnsanlığın kurtuluşu için gönderilmiş, en güzel öğretmenler ve hayat rehberi tüm peygamberlere ve onların son halkası Resulullah’a (sav) salât ve selam olsun. Peygamberlerin varisleri olan âlimlere ve görevi insan yetiştirmek olan tüm güzel insanlara selam olsun.

Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerimin çeşitli ayetlerinde ilim sahiplerine değer verdiğini şöyle açıklar: “Biz bu misalleri insanlara veriyoruz. Onları ancak bilginler düşünüp anlar” “Eğer bilmiyorsanız, ilim sahiplerine sorun.”                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            , “Allah (cc) sizden inananları ve kendilerine ilim verilenleri yüksek derecelere ulaştırır.”                                                                                                                                                                                                  , “Sakın cahillerden olma”                                                                                                                 , “Allah’ın kulları arasında, ancak âlim olanlar, O’na karşı derin saygı duyarlar”

Aziz Cemaat!

Sevgili Peygamberimiz  (sav) de birçok hadisi şerifinde ilmi, âlimi ve ilim öğrenenleri övmüş okumaya ve ilim öğrenmeyi teşvik etmiştir. Bu hadisi şeriflerden iki tanesi şöyledir. “Kim ilim talep ederse, bu onun geçmiş günahlarına kefaret olur.” “Sadakanın en değerlisi, müslümanın ilim öğrenip Müslüman kardeşine öğretmesidir.”

 

 Kıymetli  Kardeşlerim!

Bilginin değerini, İlim öğrenmenin faziletini ve insana kazandırdıklarını bilen insan; eğitimin insanı yücelteceğinin farkında olur. Böylece eğitime karşı istekli olduğu gibi öğretmenlere ve ilim sahiplerine saygı gösterilmesi gerektiğini idrak eder. Bu sevgi ve hürmetin, dış görünüşte o âlime olsa bile, hakikatte ona bu bilgiyi ihsan eden sınırsız ilim sahibi Cenâb-ı Hakk’a gösterilmiş olduğunu bilir. Sahabeden İbn Mes’ud Şöyle tavsiyede bulunmuştur: Ya âlim ol! Ya talebe ol! Ya dinleyen ol! Ya bunları seven ol! Beşinci olma helak olursun.”

 

Aziz Müslümanlar!

“Sizin aranızda hayra çağıran, iyiliği emreden, kötülükten men eden bir topluluk bulunsun” ayeti kerimesiyle yüce Allah bizlere her daim içimizde ilim öğrenen ve öğretenin bulunması gerektiğini emretmiştir.  Bir başka ayette ise bilen insanın üstünlüğü şöyle vurgulanmıştır: “De ki hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” Hz. Ali efendimiz de “Bana bir harf öğretenin kölesi olurum” sözüyle ilim sahibi kişilerin ne denli değerli olduğunu anlatmak istemiştir. Bizler “Âlimin atının ayağından sıçrayan çamur, bizim şerefimizdir” diyen, ilim adamına saygının en asil örneklerini vermiş bir milletin fertleri olarak bu saygıyı her zaman ayakta tutmalı, gelecek nesillere aktarmalıyız. “Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimizin büyüklük onuruna saygı duymayan bizden değildir” hadisi şerifini hayatımıza bu anlamda da rehber eylemeliyiz.

 

Değerli Kardeşlerim!

Aklımızı faydalı bilgilerle bezeyen, bizlere okuma zevkini aşılayıp kitaplarla dost hâle getiren, vatan sevgisi ile ruhumuzu aydınlatan, doğru ve güzel olan şeyleri öğreten, ilahi rızaya açılan yolu tarif eden ilim adamlarına ve öğretmenlerimize çok şeyler borçluyuz. Onların fedakâr çalışmaları olmasaydı hakkı bilmez, hakikati bulamaz ve cehalet bataklığından çıkamazdık. Gecesini gündüzüne katarak öğrencilerinin hem önder hem örnek olan, onların okuyup vatana millete faydalı birer insan olarak yetişmelerini sağlayan sevgili öğretmenlerimize ne kadar teşekkür etsek azdır. Teknolojiyi onlar sayesinde kullanıp, onlar sayesinde iyiyi kötüden ayırt edebiliyoruz. Onların katkılarıyla Allah sevgisini, vatan millet sevgisini öğreniyoruz. Allah’ın emir ve yasaklarını onlar sayesinde yerine getiriyoruz.

Bu vesile ile bize küçük yaşlardan itibaren kalem tutmayı, okumayı, yazmayı, sevgi-saygıyı, edebi-ahlakı, bütün kutsal değerleri öğreten tüm öğretmenlerimizi ve âlimlerimizi saygı ve minnetle anıyor, ahirete irtihal edenlere cenabı mevlâdan rahmet diliyoruz.

NELER SÖYLENDİ?
@
Cuma Hutbeleri

Cuma Hutbeleri

DİĞER YAZILARI KURBAN İBADETİ VE ÖNEMİ ŞİFA AYI RAMAZAN BAŞLADI MİRAC KANDİLİ İMAN VE İSTİKAMET ZAFERLERİMİZİN ARDINDAKİ RUH VE MANA MİRAS: HER HAK SAHİBİNE HAKKINI VERMEK MİRAC GECESİNDE PEYGAMBERİMİZİN YAŞADIĞI HADİSELER KADİR GECESİ KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE AİLEDE ŞEFKAT VE NEZAKET DİLİ KESİNTİSİZ HAYIR ÇEŞMESİ: VAKIFLAR TEPKİLER ÜZERİNE DİYANETTEN DÜZELTME KURBAN BAYRAMI-- Sakarya Müftülüğü DÎN-İ MÜBÎN-İ İSLAM ÖFKEYE HÂKİM OLABİLMEK PEYGAMBERLER ALLAH’IN KUTLU ELÇİLERİDİR HİCRİ YILBAŞI NEDİR RAMAZAN MEKTEBİNİN ÖĞRETTİKLERİ VAKİT İYİLİK VAKTİ: BU RAMAZAN VE HER ZAMAN PAHA BİÇİLMEZ SERMAYE: ÖMÜR DİLİN AFETLERİ ZAMAN BİLİNCİ HZ. İBRAHİM (a.s) VE İKRAM AHİRETE İMAN AŞÛRA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI RABBE YOLCULUK: ÖLÜM HAYAT BİR İMTİHAN YERİDİR KÖTÜ ÖRNEK OLMAMAK ORUCUN HİKMETLERİ MİRAÇ KANDİLİ VE NAMAZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLİĞİMİZ ENGELLİLER ve İSLAM SİHİR VE BÜYÜ HARAMDIR ÇEVRE BİLİNCİ KONU : HOŞGÖRÜ KURBAN VE KURBİYYET KONU: CAMİ ADABI VE CAMİLERİMİZİN ÖNEMİ İBADETİN ÖZÜ İHLAS VE SAMİMİYET DOĞAL AFETLER, TEDBİR VE TEVEKKÜL DENGESİ ZEKAT VE FİTRE KUR’AN’I OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK İSLÂMÎ BİR DEĞERİMİZ: EDEB İSLÂM VE GENÇLİK TURUNCU DEVRİMİ Mİ O DA NE? ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MÜ’MİNLER ANCAK KARDEŞTİR ÖFKEYİ YENMEK ŞEHİDLİK VE ÇANAKKALE ZAFERİ DUA ve ÖNEMİ ALLAH SEVGİSİ KUTSAL KİTAPLAR VE KUR’AN-I KERİM’E İMAN EŞLER ARASINDAKİ SEVGİ VE SAYGININ ÖNEMİ İMÂN NAMAZ VE TADİL-İ ERKAN’IN ÖNEMİ ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET MEVLİD KANDİLİ MEVLÜT KANDİLİ MEVLİD KANDİLİNİN MÂNÂ VE ÖNEMİ ZARARLI ALIŞKANLIKLAR GEÇMİŞİN MUHASEBESİ VE ZAMAN SABRETMEK GÖREBİLMEKTİR MEVLANA VE YEDİ ÖĞÜDÜ İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI HOŞGÖRÜ AHLAKI KÖTÜLÜĞE KİLİT İYİLİĞE ANAHTAR OLMAK KAN VERMEK, ORGAN BAĞIŞLAMAK CUMHURİYET İSRAF VE YOKSULLUK SEVİNCİMİZ SADECE BİR DAKİKA SÜRDÜ AHÎLİK VE TİCARET AHLÂKI CAMİLERİMİZ VE DİN GÖREVLİLERİMİZ ŞEHİTLİK VE GAZİLİK KUR’AN VE İLK EMİR “OKU” HAYATIMIZIN GAYESİ İSLAM, BARIŞLA GELEN ZAFER ZAFER BAYRAMI DEPREM VE AFETLERİN BİZE ÖĞRETTİKLERİ KADİR GECESİNİN ANLAM VE ÖNEMİ KULUN MAL İLE İMTİHANI: ZEKÂT TEMEL İBADETLERİMİZDEN ORUÇ Ramazan Ayı ve Önemi ÖKSÜZ VE YETİMİ GÖZETMEK KUR’AN’LA YAŞAMAK BİR DEĞER OLARAK AİLE SAHÂBE ve SÜNNETE BAĞLILIK KARDEŞLİK ve PAYLAŞMA İSLAM’DA SAĞLIĞA VERİLEN ÖNEM TEVAZU VE KİBİR ÇANAKKALE ZAFERİ EVLAT, EŞ VE ANNE OLARAK KADIN YEŞİLAH HAFTASI VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR KUR’AN-I KERİM’İ OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK SABIR EBEDİ MUTLULUK YURDU CENNET EDEP VE HAYÂ EŞLERİN HAK VE SORUMLULUKLARI SAĞLIKLI BİREY, SAĞLIKLI TOPLUM ZEKÂT VE ÖNEMİ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA