TARİH :12.12.2014
Muhterem Müslümanlar!
Değerli Kardeşlerim!
İnsanlarla ilişkilerimizin sağlıklı yürümesi, dilimize yani konuşmalarımıza bağlıdır Şayet dilimiz Allah’ın rızası doğrultusunda kullanılmaz ise, iyilikler ve güzellikler namına ne varsa hepsini yok eder. Nitekim dilin, konuşmalarla insanoğlunu ne kadar kötü durumlara düşürdüğü ve bunun yanında nasıl güzel mertebelere yükselttiği hususunda Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) bir Hadis-i Şeriflerinde şöyle buyuruyorlar. ”Bir kimse Allah’ın sevdiği bir sözü söyler ve o söz ile Allah’ın rızasına erebileceğini sanmaz. HalbukiAllah’ u Teala, o güzel ve hayırlı söz sebebiyle kıyamete kadar o kimseden razı olur.Bir adam davardır ki, Allah’ın gazap edeceği bir söz söyler ve o sözün kendisini Allah’ın gazabına ulaştırabileceğini sanmaz. HalbukiAllahTeala o kimseye kötü söz sebebiyle kıyamete kadar buğz eder.
Kıymetli Kardeşlerim
Nice ailelerin dağılmasına ve dostlukların bitmesine, kini nefreti körükleyen, düşmanlıkları çoğaltan dilimiz sebep olmaktadır.
Hutbemin başında okuduğum Ayet-i Celile’ de “Bir tatlı söz bir bağışlama arkasından incitmenin geldiği sadakadan daha hayırlıdır” buyurulmuştur. Dil, kullanmasını bilenlere Cennet kapılarını açar, Cehennem kapılarını kapatır. Sevgi, kardeşlik ve hoşgörü kapılarını açar, düşmanlık, zülüm ve zarar kapılarını kapatır. Allah rızasını gözeterek konuşan bir dil kalpleri fetheder. Yıkılanları onarır, dargınları barıştırır. İmanları urtarır. İnsanları birleştirir.
Muhterem Müslümanlar
Allah Resülü (s.a.v):“Siz bana dilinizive iffetinizi koruyacağınıza garanti verirseniz ben de size Cenneti garanti ederim” buyurarak dilimize sahip çıkmanın ne kadar önemli olduğuna dikkat çekmiştir. Çok söze yalan karışabilir; çok konuşmak ve boş konuşmak kalbe kasvet verir ve tefekküre mani olur. Dinleyenleri usandırabilir. Bu itibarla az, öz, doğru ve yararlı şeyler konuşmak müminin şiarı olmalıdır.
Aziz Müminler!
Dilin felakete sürüklediği en önemli konulardan birisi de gıybet ve iftira etmektir. Peygamberimiz (s.a.v)’e “Gıybet nedir? Diye sorulduğunda:Din kardeşini hoşlanmadığı bir şeyi ile hatırlayıp konuşmandır” diye cevap vermiş. Ya söylediğim durum onda mevcut ise diye sorulunca: Söylediğin şey onda var ise gıybet etmiş sayılırsın, yoksa ona iftira etmiş olursun.” buyurdular.
Resulullah(sav) "Âdemoğlu sabaha erdi mi, bütün azaları, dile temenna edip: "Bizim hakkımızda Allah'tan kork. Zira biz
“Allah’ım!Dilimizin sebep olduğu kötülüklerden