bu değerlere zarar verilmesini de şiddetle yasaklamıştır. İnsanoğlu değersiz ve sorumsuz yaratılmamıştır dolayısıyla her iki dünyasını mahvedecek zararlı alışkanlıklar kendisine haram kılınmıştır.
Kıymetli Kardeşlerim!
Cenâb-ı Allah Mâide Sûresi’nde “Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz. Şeytan; içki ve kumarla aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymak ister. Artık vazgeçtiniz, değil mi?” buyurarak bizi Allah’ın yolundan uzaklaştırabilecek başlıca zararlı alışkanlıkları belirtmiştir. Sevgili Peygamberimiz de (s.a.v), “İçkiden sakının, çünkü o bütün kötülüklerin anasıdır”[i] diyerek başta içki olmak üzere zararlı alışkanlıkların pek çok kötülüğe yol açacağını belirtmiştir. Bütün bu alışkanlıklar toplum hayatımızı temelden sarsan hususlardır.
Zararlı alışkanlıklara bazen taklit, özenti ve kötü çevre, bazen de merak ve kişilik zafiyeti sebebiyle başlanmaktadır. Bundan dolayı gençlerin eğitim, yetişme ve çevreden etkilenme dönemlerinde anne babaların çok dikkatli olmaları gerekir. Özellikle günümüzde ailelerin uyuşturucu ve içki, birde zararları toplumumuz tarafından fazla önemsenmeyen sigara konusunda daha duyarlı olması gerekmektedir. Bunun da yolu güzel örnek olmaktan geçmektedir. Kişinin ruh ve beden sağlığını bozan, itibarını zedeleyen, her türlü felaketine sebep olan kötü alışkanlıklara çocuklarımız genellikle küçük yaşlarda başlamaktadırlar. Üzülerek ifade edelim ki bu yaş, ilköğretim çağına kadar düşmüştür. Bu tür zararlı alışkanlıklardan uzak durmak hem toplum sağlığımız hem de aile ve ülke ekonomisi açısından da önem arzetmektedir.
Değerli Cemaat!
Kanser, astım, nefes darlığı, felç, kangren, hamilelerde düşük ve özürlü çocuk tehlikesi gibi daha sayamayacağımız birçok ciddi hastalığın nedeni olan içki, uyuşturucu ve sigara gibi maddî zararlı alışkanlıklar; kişisel sağlığı da tahrip ederek hem ailelerin hem de ülkemizin geleceğini