DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Cuma Hutbeleri
Cuma Hutbeleri
Giriş Tarihi : 01-01-1970 03:00

ÇEVRE BİLİNCİ

Canlı, cansız tüm varlıkları içerisinde barındıran çevre, Allah'ın bizlere emaneti, bizlerin de gelecek nesillere bırakacağı mirasımızdır. Allah (c.c.) ‘Yeryüzü ve gökyüzündeki canlı cansız bütün varlıkları belli bir ölçü ve dengeye göre yaratmış’, ‘İnsanın tabiattan faydalanma esnasında bu ölçü ve dengeyi bozmaması gerektiğini  ifade etmiştir.

Değerli Müminler!

Yüce Rabbimiz yeryüzünü kusursuz yaratıp, insanoğlunun hizmetine vermiş ve bu emanetin aslına uygun bir şekilde muhafazasını emretmiştir. Zira Kur'an-ı Kerim'de “Sizi yeryüzünde yaratıp, orayı imar etmenizi dileyen Allah'tır”, “İnsanların kendi işledikleri (kötülükler) sebebiyle karada ve denizde bozulma ortaya çıkmıştır. Dönmeleri için Allah, yaptıklarının bazı (kötü) sonuçlarını (dünyada) onlara tattıracaktır buyrulmuştur. Bu ayetlerde, doğal hayatın bozulmaması için gerekli tedbirlerin alınması emrediliyor. Aksi takdirde, Rabbimiz, hatalarımız neticesinde kötü sonuçlarla karşı karşıya kalacağımız konusunda bizleri uyarıyor. Bir başka ayette de Rabbimiz, insanın başına gelenler konusunda şöyle buyurmaktadır: ‘Başınıza her ne musibet gelirse, kendi yaptıklarınız yüzündendir. O yine de çoğunu affeder.’

Kardeşlerim!

                 Peygamber Efendimiz (sav), temizlik konusundaki titizliğini bir hadisinde şöyle ifade etmiştir: ‘Temizlik imanın yarısıdır’ Bu ifade, hem bireysel temizliği, hem çevre temizliğini kapsar. Bireysel temizlik, kişinin öz bakımıdır. Çevre temizliği ise, çevre namına ne varsa onların düzenli ve temiz tutulması, tabii kaynakların korunması ve yine Peygamberimizin (sav) ifadesiyle durgun suların kirletilmemesidir. İnsanların dinlenme mekânlarının ve yolların temiz tutulması da bu kapsamdadır. Peygamber (sav)’in şu ikazı, konunun ehemmiyetini gösterir mahiyettedir: Rasûlullah (sav) ashâbına: ‘Lâneti gerektirecek iki şeyden sakınınız’ buyurdu. Sahâbe-i kirâm: ‘Lâneti gerektirecek iki şey nedir?’ diye sordular. Peygamber Efendimiz (sav) de ‘İnsanların gelip geçtikleri yollara ve gölgelendikleri yerlere abdest bozmaktır’ buyurdu.

Kıymetli Müminler!

Allah, insanı şerefli bir varlık olarak yaratmış ve ona birtakım sorumluluklar yüklemiştir.   Nitekim Lokman suresinin 20. ayet-i kerimesinde Allah (c.c.) ‘Görmüyor musunuz ki Allah göklerde ve yerde bulunan şeyleri size boyun eğdirdi. Üzerinizdeki nimetleri açık ve gizli olarak tamamlayıp bol bol verdi’ buyuruyor. O halde insan, Allah (cc)'ın verdiği sayısız nimetleri israf etmeden, haddini aşmadan, sorumluluk bilinciyle kullanmalıdır. Nitekim Peygamber Efendimiz (sav) kaynakları sınırlı kullanma hususunda; ‘akarsu dahi olsa abdest alırken israf edilmemesi gerektiğini’, ifade etmiştir. Kaynakların artırılması hususunda da ‘Kıyamet kopmaya yakınken, elinizde bir ağaç fidanı var ve onu dikmeye vakit bulabilirseniz, onu dikin’ buyurmuştur.

Kardeşlerim!

Kur'an-ı Kerim'de Yüce Rabbimiz ağaçlık ve yeşillik manasına gelen cenneti; altlarından ırmaklar akan, içerisinde çeşit çeşit meyveler bulunan, insanların huzur buldukları yer olarak tasvir etmektedir. Demek ki insana, mükâfat olarak, en güzel çevre olan cennet sunulacaktır. Müslümanların ahireti cennetse, dünyaları da cennet gibi tertemiz ve yemyeşil olmalıdır.

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Cuma Hutbeleri

Cuma Hutbeleri

DİĞER YAZILARI KURBAN İBADETİ VE ÖNEMİ ŞİFA AYI RAMAZAN BAŞLADI MİRAC KANDİLİ İMAN VE İSTİKAMET ZAFERLERİMİZİN ARDINDAKİ RUH VE MANA MİRAS: HER HAK SAHİBİNE HAKKINI VERMEK MİRAC GECESİNDE PEYGAMBERİMİZİN YAŞADIĞI HADİSELER KADİR GECESİ KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE AİLEDE ŞEFKAT VE NEZAKET DİLİ KESİNTİSİZ HAYIR ÇEŞMESİ: VAKIFLAR TEPKİLER ÜZERİNE DİYANETTEN DÜZELTME KURBAN BAYRAMI-- Sakarya Müftülüğü DÎN-İ MÜBÎN-İ İSLAM ÖFKEYE HÂKİM OLABİLMEK PEYGAMBERLER ALLAH’IN KUTLU ELÇİLERİDİR HİCRİ YILBAŞI NEDİR RAMAZAN MEKTEBİNİN ÖĞRETTİKLERİ VAKİT İYİLİK VAKTİ: BU RAMAZAN VE HER ZAMAN PAHA BİÇİLMEZ SERMAYE: ÖMÜR DİLİN AFETLERİ ZAMAN BİLİNCİ HZ. İBRAHİM (a.s) VE İKRAM ÖĞRETMENLERİMİZ AHİRETE İMAN AŞÛRA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI RABBE YOLCULUK: ÖLÜM HAYAT BİR İMTİHAN YERİDİR KÖTÜ ÖRNEK OLMAMAK ORUCUN HİKMETLERİ MİRAÇ KANDİLİ VE NAMAZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLİĞİMİZ ENGELLİLER ve İSLAM SİHİR VE BÜYÜ HARAMDIR KONU : HOŞGÖRÜ KURBAN VE KURBİYYET KONU: CAMİ ADABI VE CAMİLERİMİZİN ÖNEMİ İBADETİN ÖZÜ İHLAS VE SAMİMİYET DOĞAL AFETLER, TEDBİR VE TEVEKKÜL DENGESİ ZEKAT VE FİTRE KUR’AN’I OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK İSLÂMÎ BİR DEĞERİMİZ: EDEB İSLÂM VE GENÇLİK TURUNCU DEVRİMİ Mİ O DA NE? ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MÜ’MİNLER ANCAK KARDEŞTİR ÖFKEYİ YENMEK ŞEHİDLİK VE ÇANAKKALE ZAFERİ DUA ve ÖNEMİ ALLAH SEVGİSİ KUTSAL KİTAPLAR VE KUR’AN-I KERİM’E İMAN EŞLER ARASINDAKİ SEVGİ VE SAYGININ ÖNEMİ İMÂN NAMAZ VE TADİL-İ ERKAN’IN ÖNEMİ ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET MEVLİD KANDİLİ MEVLÜT KANDİLİ MEVLİD KANDİLİNİN MÂNÂ VE ÖNEMİ ZARARLI ALIŞKANLIKLAR GEÇMİŞİN MUHASEBESİ VE ZAMAN SABRETMEK GÖREBİLMEKTİR MEVLANA VE YEDİ ÖĞÜDÜ İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI HOŞGÖRÜ AHLAKI KÖTÜLÜĞE KİLİT İYİLİĞE ANAHTAR OLMAK KAN VERMEK, ORGAN BAĞIŞLAMAK CUMHURİYET İSRAF VE YOKSULLUK SEVİNCİMİZ SADECE BİR DAKİKA SÜRDÜ AHÎLİK VE TİCARET AHLÂKI CAMİLERİMİZ VE DİN GÖREVLİLERİMİZ ŞEHİTLİK VE GAZİLİK KUR’AN VE İLK EMİR “OKU” HAYATIMIZIN GAYESİ İSLAM, BARIŞLA GELEN ZAFER ZAFER BAYRAMI DEPREM VE AFETLERİN BİZE ÖĞRETTİKLERİ KADİR GECESİNİN ANLAM VE ÖNEMİ KULUN MAL İLE İMTİHANI: ZEKÂT TEMEL İBADETLERİMİZDEN ORUÇ Ramazan Ayı ve Önemi ÖKSÜZ VE YETİMİ GÖZETMEK KUR’AN’LA YAŞAMAK BİR DEĞER OLARAK AİLE SAHÂBE ve SÜNNETE BAĞLILIK KARDEŞLİK ve PAYLAŞMA İSLAM’DA SAĞLIĞA VERİLEN ÖNEM TEVAZU VE KİBİR ÇANAKKALE ZAFERİ EVLAT, EŞ VE ANNE OLARAK KADIN YEŞİLAH HAFTASI VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR KUR’AN-I KERİM’İ OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK SABIR EBEDİ MUTLULUK YURDU CENNET EDEP VE HAYÂ EŞLERİN HAK VE SORUMLULUKLARI SAĞLIKLI BİREY, SAĞLIKLI TOPLUM ZEKÂT VE ÖNEMİ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA