DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Cuma Hutbeleri
Cuma Hutbeleri
Giriş Tarihi : 01-01-1970 03:00

ÖFKEYİ YENMEK

İnsan, Allah-ü Teâlâ’nın en güzel şekilde yaratıp, yeryüzüne halife olarak gönderdiği, mükemmel bir varlıktır. Bu mükemmel varlıktan güzel ahlak, sabır, sevgi, şefkat, merhamet ve adalet gibi güzel hasletler zuhur ettiği gibi, nefsin ve şeytanın etkisiyle zulüm, nefret, kin, kıskançlık ve öfke gibi kötü haller de zuhur etmektedir. Engelleme karşısında ortaya çıkan aşırı, ölçüsüz, gereksiz bir saldırganlık hali olan öfke, insanda doğuştan var olan ve kontrol altına alınabilen bir duygudur. Bundan dolayı dinimiz öfkeyi yok etmeyi değil, kontrol altına almayı öğütlemiştir. Nitekim ‘‘Takva sahipleri bollukta ve darlıkta harcayıp yedirenler, öfkelerini tutanlar, insanların kusurlarını bağışlayanlardır’’ âyeti öfkeye hâkim olmayı, müminlerin güzel sıfatlarından biri olarak saymaktadır. Peygamberimiz (s.a.s.) de ‘‘Yiğit güreşte rakibini yenen değil, öfkelendiği zaman nefsine hâkim olan kimsedir’’ buyurmuş ve öfkeye hakim olmanın önemine dikkatimizi çekmiştir.

Değerli Müminler! 

 Günlük hayatta pek çok cinayet, kavga, ayrılık ve küskünlüklerin kaynağı bir anlık öfkedir. Öfke, ardından büyük pişmanlıklar getiren, kontrol altına alınamayan bir duygu mudur? Elbette hayır. Fıtrat dini olan İslam her konuda olduğu gibi bu konuda da bizlere en güzel ve en doğru yolu göstermiştir.

    Ebû Hüreyre’den rivâyet edildiğine göre, bir adam Nebi’ye:

      “Bana öğüt ver!” deyince, Peygamber de ona:

      “Kızma!” buyurdu.

      Adam dileğini bir kaç kez tekrar etti. Peygamber de    (her defasında ısrarla):

       “Kızma!” buyurdu.    

Değerli Müslümanlar!

  Peygamberimiz (s.a.s.) Bir hadisinde “Öfke şeytandandır, şeytan ise ateşten yaratılmıştır, ateş su ile söndürülür, o halde biriniz öfkelendiği zaman abdest alsın” buyurarak öfke ile şeytan arasındaki ilişkiyi bize hatırlatır.

Kızdığı zaman insana öfke telkin eden şeytan, onu kötülük yapmaya sevk eder. Ayet-i kerime şeytanın bu konudaki kararlılığını açıkça anlatmaktadır: “İblis (şeytan) dedi ki; Öyle ise beni azdırmana karşılık, yemin ederim ki ben de onları sapıtmak için senin doğru yolunun üstüne oturacağım.” İşte şeytanın insanları kötü yola düşürebilmesinin bir yolu da onları öfkelerine mağlup ederek kötülüğe teşvik etmektir. Öfkelenip de neticesinde hastaneye veya hapishaneye düşen insanlara neden böyle yaptın diye sorulduğu zaman “Bir anlık öfkenin kurbanı oldum” derler. İşte bu sebepledir ki atalarımız “Öfkeyle kalkan zararla oturur” demişlerdir.

Aziz Müminler!

Öfkelendiğimiz zaman şeytandan Allah’a sığınmalı, Peygamberimizin tavsiyelerine uymalı, susarak Allah’ı hatırlamalı, konumumuzu değiştirmeli, elimizi ve yüzümüzü yıkamalıyız. Böylece öfkenin vereceği zararlardan korunup öfkeyi biraz olsun kontrol altına alabiliriz.

NELER SÖYLENDİ?
@
Cuma Hutbeleri

Cuma Hutbeleri

DİĞER YAZILARI KURBAN İBADETİ VE ÖNEMİ ŞİFA AYI RAMAZAN BAŞLADI MİRAC KANDİLİ İMAN VE İSTİKAMET ZAFERLERİMİZİN ARDINDAKİ RUH VE MANA MİRAS: HER HAK SAHİBİNE HAKKINI VERMEK MİRAC GECESİNDE PEYGAMBERİMİZİN YAŞADIĞI HADİSELER KADİR GECESİ KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE AİLEDE ŞEFKAT VE NEZAKET DİLİ KESİNTİSİZ HAYIR ÇEŞMESİ: VAKIFLAR TEPKİLER ÜZERİNE DİYANETTEN DÜZELTME KURBAN BAYRAMI-- Sakarya Müftülüğü DÎN-İ MÜBÎN-İ İSLAM ÖFKEYE HÂKİM OLABİLMEK PEYGAMBERLER ALLAH’IN KUTLU ELÇİLERİDİR HİCRİ YILBAŞI NEDİR RAMAZAN MEKTEBİNİN ÖĞRETTİKLERİ VAKİT İYİLİK VAKTİ: BU RAMAZAN VE HER ZAMAN PAHA BİÇİLMEZ SERMAYE: ÖMÜR DİLİN AFETLERİ ZAMAN BİLİNCİ HZ. İBRAHİM (a.s) VE İKRAM ÖĞRETMENLERİMİZ AHİRETE İMAN AŞÛRA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI RABBE YOLCULUK: ÖLÜM HAYAT BİR İMTİHAN YERİDİR KÖTÜ ÖRNEK OLMAMAK ORUCUN HİKMETLERİ MİRAÇ KANDİLİ VE NAMAZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLİĞİMİZ ENGELLİLER ve İSLAM SİHİR VE BÜYÜ HARAMDIR ÇEVRE BİLİNCİ KONU : HOŞGÖRÜ KURBAN VE KURBİYYET KONU: CAMİ ADABI VE CAMİLERİMİZİN ÖNEMİ İBADETİN ÖZÜ İHLAS VE SAMİMİYET DOĞAL AFETLER, TEDBİR VE TEVEKKÜL DENGESİ ZEKAT VE FİTRE KUR’AN’I OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK İSLÂMÎ BİR DEĞERİMİZ: EDEB İSLÂM VE GENÇLİK TURUNCU DEVRİMİ Mİ O DA NE? ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MÜ’MİNLER ANCAK KARDEŞTİR ŞEHİDLİK VE ÇANAKKALE ZAFERİ DUA ve ÖNEMİ ALLAH SEVGİSİ KUTSAL KİTAPLAR VE KUR’AN-I KERİM’E İMAN EŞLER ARASINDAKİ SEVGİ VE SAYGININ ÖNEMİ İMÂN NAMAZ VE TADİL-İ ERKAN’IN ÖNEMİ ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET MEVLİD KANDİLİ MEVLÜT KANDİLİ MEVLİD KANDİLİNİN MÂNÂ VE ÖNEMİ ZARARLI ALIŞKANLIKLAR GEÇMİŞİN MUHASEBESİ VE ZAMAN SABRETMEK GÖREBİLMEKTİR MEVLANA VE YEDİ ÖĞÜDÜ İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI HOŞGÖRÜ AHLAKI KÖTÜLÜĞE KİLİT İYİLİĞE ANAHTAR OLMAK KAN VERMEK, ORGAN BAĞIŞLAMAK CUMHURİYET İSRAF VE YOKSULLUK SEVİNCİMİZ SADECE BİR DAKİKA SÜRDÜ AHÎLİK VE TİCARET AHLÂKI CAMİLERİMİZ VE DİN GÖREVLİLERİMİZ ŞEHİTLİK VE GAZİLİK KUR’AN VE İLK EMİR “OKU” HAYATIMIZIN GAYESİ İSLAM, BARIŞLA GELEN ZAFER ZAFER BAYRAMI DEPREM VE AFETLERİN BİZE ÖĞRETTİKLERİ KADİR GECESİNİN ANLAM VE ÖNEMİ KULUN MAL İLE İMTİHANI: ZEKÂT TEMEL İBADETLERİMİZDEN ORUÇ Ramazan Ayı ve Önemi ÖKSÜZ VE YETİMİ GÖZETMEK KUR’AN’LA YAŞAMAK BİR DEĞER OLARAK AİLE SAHÂBE ve SÜNNETE BAĞLILIK KARDEŞLİK ve PAYLAŞMA İSLAM’DA SAĞLIĞA VERİLEN ÖNEM TEVAZU VE KİBİR ÇANAKKALE ZAFERİ EVLAT, EŞ VE ANNE OLARAK KADIN YEŞİLAH HAFTASI VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR KUR’AN-I KERİM’İ OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK SABIR EBEDİ MUTLULUK YURDU CENNET EDEP VE HAYÂ EŞLERİN HAK VE SORUMLULUKLARI SAĞLIKLI BİREY, SAĞLIKLI TOPLUM ZEKÂT VE ÖNEMİ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA