TARİH : 20.01.2012
Muhterem Müslümanlar!
Allah (c.c) insanoğlunu mükemmel bir şekilde yaratmış, en güzel fıtrat özellikleriyle donatmıştır. Kadın ve erkek olarak farklı iki cinste yaratılan insan evlenerek neslini devam ettirebilmektedir. Dinimiz de fıtratın gereği olan evlenmeyi emretmiş, Hz. Peygamber (a.s.) da eşsiz örnekliği ve sünnetiyle bunu göstermiştir. Şüphesiz bir Müslüman için en doğru, faydalı olan imkân ve şartlarını hazırlamaya çalışıp isabetli bir eş seçimi yaparak evlenmesidir.
Değerli Müminler!
Evlenmek kadar evliliğin sağlıklı ve mutlu bir şekilde devamını sağlamak da önemlidir. İslam dini bunun için evliliği bir takım ilkeler ve prensiplerle hukuka bağlayarak kurumsal hale getirmiştir. Evlilik hayatında, karı-koca arasındaki ilişkinin seyrini genel anlamda hak ve sorumluklar belirlemektedir. Her iki tarafın da kaçınılmaz bir şekilde eşine karşı yerine getirmesi gereken görevleri vardır.
Muhterem Cemaat!
Karı-koca en başta karşılıklı olarak birbirlerine iyi niyet ve güzel ahlâk ile davranacaklardır. Hz. Peygamber (a.s) "Sizin en hayırlınız ailesine karşı en hayırlı olandır.” buyurarak tam da bunu ifade etmiştir. Her iki taraf da ufak tefek kusurlara sabredecek, yuvanın yıkılmaması için tahammül göstereceklerdir.
Aziz Cemaat!
Erkeğin hanımını sevmesi, sayması, hoşgörülü olması en başta gelen görevidir. Nitekim ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz daha ziyade erkeği muhatap olarak şöyle buyurmuştur: “…Onlarla marufa göre ( iyi bir şekilde ) geçinin…. Bu ayette geçen maruf kavramı karı-koca arasındaki ilişkiyi belirleyen temel ölçüdür. Aklın ve dinin uygun gördüğü amel demek olan maruf bu ayette eşlerinizle güzelce geçinin anlamına gelmektedir.
Hanımının mehrini vermesi, konut ihtiyacını nafakasını tam olarak temin etmesi, hanımının bilgi ve kültür düzeyini yükseltmeye gayret etmesi, ailesiyle ve yakın akrabalarıyla görüşmesine izin vermesi, hanımının sırlarını ifşa etmemesi, çocuklarının terbiyesi ve eğitimiyle ilgilenmesi erkeğin sorumluluğudur. Nitekim Fahr-i Kâinat Efendimiz (s.a.v) bununla ilgili olarak: “Hiçbir baba çocuğuna güzel terbiyeden daha üstün bir hediye veremez” buyurmuşlardır.
Ailenin şerefini korumak, kocasının evini malını korumak, israftan sakınmak, eşinin meşru isteklerine karşılık vermek, kocasına, dinin ve aklı selimin güzel, doğru gördüğü bütün hususlarda itaat etmek de kadının görevleri arasındadır.
Aziz Kardeşlerim!
Toplumu ve devleti ayakta tutan aile kurumunun; karı-koca arasındaki geçimsizliklerin sebep olduğu boşanmalarla hızla yıpranarak temelinden sarsıldığı günümüzde, aileyi korumanın yegâne yolu; yuvalarımıza sahip çıkmak, karı koca olarak hak ve sorumluluklarımızı bilerek yerine getirmek, Kuran’ın önerdiği sağlam ve dürüst aile yapısını tesis edecek kabiliyette evlatlar yetiştirmektir.