https://bizimakyazi.com/files/uploads/user/hutbe.jpg
Cuma Hutbeleri

YEŞİLAH HAFTASI VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR

01-01-1970 03:00 1600 kez okundu.


TARİH  :02.03.2012


Muhterem Müslümanlar!


Ahlâkî ve kültürel bir kalkınma, toplumların vazgeçilmez esaslarından biridir. Ahlâkî ve kültürel bir kalkınma için insanların bilinçlendirilerek alkollü içki, sigara ve uyuşturucu madde kullanımının -mümkün olduğunca- en aza indirilmesi hedeflenmektedir. Ülkemizde bu önemli vazifenin öncülüğünü Yeşilay yapmaktadır. Yeşilay ilk defa 5 Mart 1920 tarihinde Hilâli Ahdar adıyla kurulmuş, daha sonra Yeşilay olarak ifade edilir olmuştur. 19 Eylül 1934 tarihinde,  toplanan Bakanlar Kurulu kararı ile de kamuya yararlı cemiyetler arasına alınmıştır. Yeşilay, yurdumuzda, alkollü içki, sigara ve uyuşturucu madde kullanımını, özel sektör ve devlet organları ile de iş ve gönül birliği yaparak, en aza indirmeyi amaçlamaktadır. Bu münasebetle Yeşilay Derneğinin kuruluş tarihini içine alan 1–7 Mart tarihleri ülkemizde Yeşilay Haftası olarak kutlanır. Yeşilay Haftasında diğer zamanlarda olduğu gibi değişik faaliyetlerle alkollü içkilerin, uyuşturucuların topluma, aileye, bireye zararları anlatılır, bu konuda ne gibi önlemler alınması gerektiği tartışılır.


 Aziz Müslümanlar!


Kur an-ı Kerîm’de Yüce Allah, "Ey iman edenler! içki (hamr), kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. ayetiyle içkiyi yasaklamış ve içkinin haram olduğu açıkça bildirilmiştir. Diğer yandan ayette geçen hamr kelimesi, aklı gideren bütün içkiler ile sarhoşluk veren bütün içeceklerin azının da çoğunun da haram olduğunu ifade eder. Dolayısıyla âyet içki yasağının hikmetini, bizlere asırlar öncesinden özlü olarak belirtmiştir. Bugün tıp dünyası içkinin insan sağlığına verdiği zarar üzerinde ittifak hâlindedir. İstatistikler ile bazı devletlerin zaman zaman teşebbüs ettiği içki yasağı, bunun, iktisadî, sosyal ve ahlâkî zararlarının en açık delilleridir.


Muhterem Cemaat!


Peygamberimiz (sav) çeşitli hadisleriyle bu konuda uygulama esaslarını bize çok açık göstermektedir: "Her sarhoşluk veren şey şaraptır ve sarhoşluk veren her şey haramdır. Bir kimse şarabı dünyada içer de ona devam üzere iken, tövbe etmeden ölürse âhirette kevser şarabını içemez". "Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır." Hz. Peygamber (sav) e ilaç için şarap yapmanın hükmü sorulunca; "Şüphesiz şarap deva (ilâç) değil aksine derttir". şeklinde cevaplamışlardır.


Muhterem Cemaat!


İlâm dini, içkinin içilmesini yasakladığı gibi, Müslümanlar arasında her türlü ticaretini de yasaklamıştır. Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: "İçki konusunda on kişi lanetlenmiştir.  İçkiyi yapan, yaptıran, içen, taşıyan, kendisine taşınan, dağıtan, satan, parasını yiyen, satın alan ve kendisi için satın alınan” Müslümanın vazifesi yalnızca haramı işlememek değil, başkalarının işlemesine de -yapabildiği ölçüde- mânî olmaktır. Bu kaide onun, içki içilen yerde oturmasını önler. Hz. Ömer in naklettiğine göre Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Allah a ve âhiret gününe iman eden kimse, üzerinde içki dolaştırılan sofraya aslâ oturmasın!"

Şunu biliyoruz ki; Evine sarhoş olarak gelen ve ailesi ile gereksiz yere tartışıp, evde huzursuzluk çıkaran, hanımını ve çocuklarını döven ve bu yüzden aile yuvasını yıkanların sayısı hiç de az değildir. Dinimizin alkollü içkileri yasaklamış olması, hem fertlerin sağlığı, hem de aile ve toplumun huzuru, birlik ve beraberliği için son derece önemlidir.
Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI KURBAN İBADETİ VE ÖNEMİ ŞİFA AYI RAMAZAN BAŞLADI MİRAC KANDİLİ İMAN VE İSTİKAMET ZAFERLERİMİZİN ARDINDAKİ RUH VE MANA MİRAS: HER HAK SAHİBİNE HAKKINI VERMEK MİRAC GECESİNDE PEYGAMBERİMİZİN YAŞADIĞI HADİSELER KADİR GECESİ KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE AİLEDE ŞEFKAT VE NEZAKET DİLİ KESİNTİSİZ HAYIR ÇEŞMESİ: VAKIFLAR TEPKİLER ÜZERİNE DİYANETTEN DÜZELTME KURBAN BAYRAMI-- Sakarya Müftülüğü DÎN-İ MÜBÎN-İ İSLAM ÖFKEYE HÂKİM OLABİLMEK PEYGAMBERLER ALLAH’IN KUTLU ELÇİLERİDİR HİCRİ YILBAŞI NEDİR RAMAZAN MEKTEBİNİN ÖĞRETTİKLERİ VAKİT İYİLİK VAKTİ: BU RAMAZAN VE HER ZAMAN PAHA BİÇİLMEZ SERMAYE: ÖMÜR DİLİN AFETLERİ ZAMAN BİLİNCİ HZ. İBRAHİM (a.s) VE İKRAM ÖĞRETMENLERİMİZ AHİRETE İMAN AŞÛRA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI RABBE YOLCULUK: ÖLÜM HAYAT BİR İMTİHAN YERİDİR KÖTÜ ÖRNEK OLMAMAK ORUCUN HİKMETLERİ MİRAÇ KANDİLİ VE NAMAZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLİĞİMİZ ENGELLİLER ve İSLAM SİHİR VE BÜYÜ HARAMDIR ÇEVRE BİLİNCİ KONU : HOŞGÖRÜ KURBAN VE KURBİYYET KONU: CAMİ ADABI VE CAMİLERİMİZİN ÖNEMİ İBADETİN ÖZÜ İHLAS VE SAMİMİYET DOĞAL AFETLER, TEDBİR VE TEVEKKÜL DENGESİ ZEKAT VE FİTRE KUR’AN’I OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK İSLÂMÎ BİR DEĞERİMİZ: EDEB İSLÂM VE GENÇLİK TURUNCU DEVRİMİ Mİ O DA NE? ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MÜ’MİNLER ANCAK KARDEŞTİR ÖFKEYİ YENMEK ŞEHİDLİK VE ÇANAKKALE ZAFERİ DUA ve ÖNEMİ ALLAH SEVGİSİ KUTSAL KİTAPLAR VE KUR’AN-I KERİM’E İMAN EŞLER ARASINDAKİ SEVGİ VE SAYGININ ÖNEMİ İMÂN NAMAZ VE TADİL-İ ERKAN’IN ÖNEMİ ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET MEVLİD KANDİLİ MEVLÜT KANDİLİ MEVLİD KANDİLİNİN MÂNÂ VE ÖNEMİ ZARARLI ALIŞKANLIKLAR GEÇMİŞİN MUHASEBESİ VE ZAMAN SABRETMEK GÖREBİLMEKTİR MEVLANA VE YEDİ ÖĞÜDÜ İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI HOŞGÖRÜ AHLAKI KÖTÜLÜĞE KİLİT İYİLİĞE ANAHTAR OLMAK KAN VERMEK, ORGAN BAĞIŞLAMAK CUMHURİYET İSRAF VE YOKSULLUK SEVİNCİMİZ SADECE BİR DAKİKA SÜRDÜ AHÎLİK VE TİCARET AHLÂKI CAMİLERİMİZ VE DİN GÖREVLİLERİMİZ ŞEHİTLİK VE GAZİLİK KUR’AN VE İLK EMİR “OKU” HAYATIMIZIN GAYESİ İSLAM, BARIŞLA GELEN ZAFER ZAFER BAYRAMI DEPREM VE AFETLERİN BİZE ÖĞRETTİKLERİ KADİR GECESİNİN ANLAM VE ÖNEMİ KULUN MAL İLE İMTİHANI: ZEKÂT TEMEL İBADETLERİMİZDEN ORUÇ Ramazan Ayı ve Önemi ÖKSÜZ VE YETİMİ GÖZETMEK KUR’AN’LA YAŞAMAK BİR DEĞER OLARAK AİLE SAHÂBE ve SÜNNETE BAĞLILIK KARDEŞLİK ve PAYLAŞMA İSLAM’DA SAĞLIĞA VERİLEN ÖNEM TEVAZU VE KİBİR ÇANAKKALE ZAFERİ EVLAT, EŞ VE ANNE OLARAK KADIN KUR’AN-I KERİM’İ OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK SABIR EBEDİ MUTLULUK YURDU CENNET EDEP VE HAYÂ EŞLERİN HAK VE SORUMLULUKLARI SAĞLIKLI BİREY, SAĞLIKLI TOPLUM ZEKÂT VE ÖNEMİ