https://www.bizimakyazi.com/files/uploads/user/hutbe.jpg
Cuma Hutbeleri

DOĞAL AFETLER, TEDBİR VE TEVEKKÜL DENGESİ

01-01-1970 03:00 10297 kez okundu.

Her şeyi var eden ve diri tutan Yüce Allah, evreni, en düzenli ve mükemmel bir şekilde yaratmıştır. Çünkü O, mutlak derecede bilgi, irade ve kudret sahibidir. Nitekim A’lâ Suresi’nde şöyle buyrulur: “Yaratıp düzene koyan, takdir edip yol gösteren, (topraktan) yeşil otu çıkarıp sonra da onu kapkara bir sel artığına çeviren yüce Rabbinin adını tesbih (ve takdis) et!”

Aziz Kardeşlerim!

Doğal afetler diye tanımladığımız olaylar, bir düzen ve uyum içerisinde varlığını sürdüren dünyamızın ve evrenin hareketlerinden kaynaklanmaktadır. Doğal olayların, afetlere neden olmasında yeryüzü şekilleri, jeolojik yapı ve iklim özellikleri ile birlikte insan faktörü de etkili olmaktadır. Türkiye, sahip olduğu bu özellikler bakımından önemli risklere sahiptir. Ülkemiz deprem, heyelan, çığ, sel ve taşkınlardan afet boyutunda sık sık etkilenir. Meydana gelen bu afetler, önemli ölçüde can ve mal kayıplarına neden olur. Ülkemizde en çok görülen afetler; şiddetli yağış, sel, taşkın, buzlanma, orman yangınları, kuvvetli rüzgâr, fırtına, çığ ve yıldırımlardır. Hiç kuşkusuz bu olaylar Allah’ın izniyle ve takdiriyle olur. Tedbir alınmadığı takdirde arkada yıkımlar, ölümler, yaralanmalar ve mal kayıpları meydana gelir.

Muhterem Müslümanlar!

Böylesine önemli sonuçlara neden olan doğa olaylarının meydana gelmesi tamamen önlenemiyor olsa da bunların zararlarının azaltılması mümkündür. Bu konuda sağlam bir bilince sahip olmamız ve uzmanların uyarılarını titizlikle yerine getirmemiz gerekmektedir. Dinimiz İslam da böyle davranmamızı emretmektedir. Aksi takdirde doğal afetlerin ağır ve yıkıcı sonuçlarından kaçabilmemiz mümkün olmaz. Ülkemiz bunun en acı örneğini 17 Ağustos 1999’da yaşadı. Bu depremde binlerce insanımızı kaybettik. (Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum.)

Muhterem kardeşlerim!

Bilgiye ve bilime açık olan Yüce dinimiz, bu doğal olaylar konusundaki tavrımızda, tedbir ve tevekkül dengesi içerisinde olmamız gerektiğini vurgular. Buna göre bir Müslüman ya tedbir alan ya da tevekkül eden değil; hem tedbir alan hem de tevekkül eden olmalıdır. Tedbir almak, doğal afetlere hazırlıksız yakalanmamak için yapılması gerekenleri harfiyen yapmaktır. Danışılması gerekenlere danışmak, uzmanlardan yardım almak, ulaşılan fen ve teknolojik gelişimden faydalanmak ve ona göre davranmaktır. Yüce Rabbimiz Enbiya Suresinde; “Bilmiyorsanız bilenlere sorunuz.” Buyururken ehil insanların bilgi, tecrübe ve tavsiyelerinden istifade etmemiz gerektiğine dikkat çekmektedir. 

Değerli kardeşlerim!

Sevgili peygamberimiz, bütün konularda olduğu gibi bu konuda da bizim için en güzel bir örnektir. Müslim de şöyle bir rivayet yer alır: Hz. Peygamber (s.a.s) yıkılmaya yüz tutmuş olan bir mağaraya uğradı da orayı geçinceye kadar yürüyüşünü hızlandırdı. Bunun üzerine Ya Resûlallah! Allah’ın kazasından mı kaçıyorsun? diye hatırlatıldı. Hz. Peygamber: “Evet Allah’ın kazasından, kaderine kaçıyorum” buyurdu. Böylece Peygamberimiz (s.a.s) burada tevekküle sığınarak tedbirsiz davranmamıştır.

Hutbemi bir hadis-i şerif mealiyle bitirmek istiyorum: “Şüphesiz Allah (cc) sizden biriniz bir iş yaptığında onu sağlam yapmasını sever.

 

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI KURBAN İBADETİ VE ÖNEMİ ŞİFA AYI RAMAZAN BAŞLADI MİRAC KANDİLİ İMAN VE İSTİKAMET ZAFERLERİMİZİN ARDINDAKİ RUH VE MANA MİRAS: HER HAK SAHİBİNE HAKKINI VERMEK MİRAC GECESİNDE PEYGAMBERİMİZİN YAŞADIĞI HADİSELER KADİR GECESİ KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE AİLEDE ŞEFKAT VE NEZAKET DİLİ KESİNTİSİZ HAYIR ÇEŞMESİ: VAKIFLAR TEPKİLER ÜZERİNE DİYANETTEN DÜZELTME KURBAN BAYRAMI-- Sakarya Müftülüğü DÎN-İ MÜBÎN-İ İSLAM ÖFKEYE HÂKİM OLABİLMEK PEYGAMBERLER ALLAH’IN KUTLU ELÇİLERİDİR HİCRİ YILBAŞI NEDİR RAMAZAN MEKTEBİNİN ÖĞRETTİKLERİ VAKİT İYİLİK VAKTİ: BU RAMAZAN VE HER ZAMAN PAHA BİÇİLMEZ SERMAYE: ÖMÜR DİLİN AFETLERİ ZAMAN BİLİNCİ HZ. İBRAHİM (a.s) VE İKRAM ÖĞRETMENLERİMİZ AHİRETE İMAN AŞÛRA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI RABBE YOLCULUK: ÖLÜM HAYAT BİR İMTİHAN YERİDİR KÖTÜ ÖRNEK OLMAMAK ORUCUN HİKMETLERİ MİRAÇ KANDİLİ VE NAMAZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLİĞİMİZ ENGELLİLER ve İSLAM SİHİR VE BÜYÜ HARAMDIR ÇEVRE BİLİNCİ KONU : HOŞGÖRÜ KURBAN VE KURBİYYET KONU: CAMİ ADABI VE CAMİLERİMİZİN ÖNEMİ İBADETİN ÖZÜ İHLAS VE SAMİMİYET ZEKAT VE FİTRE KUR’AN’I OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK İSLÂMÎ BİR DEĞERİMİZ: EDEB İSLÂM VE GENÇLİK TURUNCU DEVRİMİ Mİ O DA NE? ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MÜ’MİNLER ANCAK KARDEŞTİR ÖFKEYİ YENMEK ŞEHİDLİK VE ÇANAKKALE ZAFERİ DUA ve ÖNEMİ ALLAH SEVGİSİ KUTSAL KİTAPLAR VE KUR’AN-I KERİM’E İMAN EŞLER ARASINDAKİ SEVGİ VE SAYGININ ÖNEMİ İMÂN NAMAZ VE TADİL-İ ERKAN’IN ÖNEMİ ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET MEVLİD KANDİLİ MEVLÜT KANDİLİ MEVLİD KANDİLİNİN MÂNÂ VE ÖNEMİ ZARARLI ALIŞKANLIKLAR GEÇMİŞİN MUHASEBESİ VE ZAMAN SABRETMEK GÖREBİLMEKTİR MEVLANA VE YEDİ ÖĞÜDÜ İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI HOŞGÖRÜ AHLAKI KÖTÜLÜĞE KİLİT İYİLİĞE ANAHTAR OLMAK KAN VERMEK, ORGAN BAĞIŞLAMAK CUMHURİYET İSRAF VE YOKSULLUK SEVİNCİMİZ SADECE BİR DAKİKA SÜRDÜ AHÎLİK VE TİCARET AHLÂKI CAMİLERİMİZ VE DİN GÖREVLİLERİMİZ ŞEHİTLİK VE GAZİLİK KUR’AN VE İLK EMİR “OKU” HAYATIMIZIN GAYESİ İSLAM, BARIŞLA GELEN ZAFER ZAFER BAYRAMI DEPREM VE AFETLERİN BİZE ÖĞRETTİKLERİ KADİR GECESİNİN ANLAM VE ÖNEMİ KULUN MAL İLE İMTİHANI: ZEKÂT TEMEL İBADETLERİMİZDEN ORUÇ Ramazan Ayı ve Önemi ÖKSÜZ VE YETİMİ GÖZETMEK KUR’AN’LA YAŞAMAK BİR DEĞER OLARAK AİLE SAHÂBE ve SÜNNETE BAĞLILIK KARDEŞLİK ve PAYLAŞMA İSLAM’DA SAĞLIĞA VERİLEN ÖNEM TEVAZU VE KİBİR ÇANAKKALE ZAFERİ EVLAT, EŞ VE ANNE OLARAK KADIN YEŞİLAH HAFTASI VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR KUR’AN-I KERİM’İ OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK SABIR EBEDİ MUTLULUK YURDU CENNET EDEP VE HAYÂ EŞLERİN HAK VE SORUMLULUKLARI SAĞLIKLI BİREY, SAĞLIKLI TOPLUM ZEKÂT VE ÖNEMİ