https://www.bizimakyazi.com/files/uploads/user/hutbe.jpg
Cuma Hutbeleri

Ramazan Ayı ve Önemi

01-01-1970 03:00 2065 kez okundu.

TARİH: 20Temmuz 2012


Muhterem Mü’minler!


Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennem azabından kurtuluş olan ve içinde bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi’nin bulunduğu mübarek Ramazan ayına girmiş bulunuyoruz.


Ramazan ayı, ilahi rahmetin coştuğu, müminlerin gönüllerinin merhametle dolduğu, sosyal yardımlaşmanın ve paylaşmanın arttığı, birlik ve beraberlik ruhunun güçlendiği müstesna bir zaman dilimidir. Kur’an-ı Kerim’de Yüce Rabbimiz şöyle buyurur: “Ramazan ayı, insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği bir aydır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin.”


Değerli Mü’minler!


Ramazan ayı, oruç tutmanın yanı sıra nefislerin terbiye edildiği, zekât, sadakalarla fakirlerin ihtiyaçlarının giderildiği, verilen iftarlarla yoksulların doyurulup gözetildiği, Kur’an okuma, mukabele takip etme, teravih namazı kılma, zikir, dua ve niyazlarla sevap ve mükâfatın bol olduğu çok mübarek bir aydır. Peygamberimiz (s.a.s) bu ayla ile ilgili olarak şöyle buyuruyor: "Mübarek Ramazan ayına kavuştunuz. Allah bu ayda size oruç tutmayı farz kıldı. Bu ayda cennet kapıları açılır, cehennem kapıları ise kapatılır ve şeytanlar bağlanır.” “Kim faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.”


Hadis-i Şeriften de anlaşılacağı üzere, Oruç günahları yok eden bir ibadettir. Bu mübarek ayda, oruç ibadetinden başka, gönülden Allah’a yönelerek ve samimi tövbe ederek, bizi insan olma şerefine ve yaratılış gayemize ulaştıran ibadetleri ifa ederek,  kötülüklerden arınabiliriz.


Değerli kardeşlerim!


Biz Müslümanlara düşen görev, işte bu fırsatları iyi değerlendirmek olmalıdır. Ölüm gelip çatmadan önce, Allah’ın huzurunda bizi mahcup edecek, cehenneme sürükleyecek her türlü kötü söz ve çirkin davranışı terk etmeliyiz. Bu ayı bir kurtuluş ve muhasebe ayı olarak görelim. Bu ayda her Müslüman, nefsinin aşırı isteklerine karşı durabilmeli, öfkesini yenebilmeli, başta aile fertleri olmak üzere herkese iyi davranmalıdır. Eline, diline, gözüne, kulağına, kalbine ve düşüncesine sahip olmalıdır. Yani tüm uzuvlarıyla oruç tutabilmelidir.


Bu duygularla, Ramazan ayının gönüllerimize huzur, yuvalarımıza bereket, ailemize, ülkemize, milletimize ve tüm İslam âlemine hayırlar getirmesini; insanlığın hidayet ve barışına vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.                                                             

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI KURBAN İBADETİ VE ÖNEMİ ŞİFA AYI RAMAZAN BAŞLADI MİRAC KANDİLİ İMAN VE İSTİKAMET ZAFERLERİMİZİN ARDINDAKİ RUH VE MANA MİRAS: HER HAK SAHİBİNE HAKKINI VERMEK MİRAC GECESİNDE PEYGAMBERİMİZİN YAŞADIĞI HADİSELER KADİR GECESİ KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE AİLEDE ŞEFKAT VE NEZAKET DİLİ KESİNTİSİZ HAYIR ÇEŞMESİ: VAKIFLAR TEPKİLER ÜZERİNE DİYANETTEN DÜZELTME KURBAN BAYRAMI-- Sakarya Müftülüğü DÎN-İ MÜBÎN-İ İSLAM ÖFKEYE HÂKİM OLABİLMEK PEYGAMBERLER ALLAH’IN KUTLU ELÇİLERİDİR HİCRİ YILBAŞI NEDİR RAMAZAN MEKTEBİNİN ÖĞRETTİKLERİ VAKİT İYİLİK VAKTİ: BU RAMAZAN VE HER ZAMAN PAHA BİÇİLMEZ SERMAYE: ÖMÜR DİLİN AFETLERİ ZAMAN BİLİNCİ HZ. İBRAHİM (a.s) VE İKRAM ÖĞRETMENLERİMİZ AHİRETE İMAN AŞÛRA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI RABBE YOLCULUK: ÖLÜM HAYAT BİR İMTİHAN YERİDİR KÖTÜ ÖRNEK OLMAMAK ORUCUN HİKMETLERİ MİRAÇ KANDİLİ VE NAMAZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLİĞİMİZ ENGELLİLER ve İSLAM SİHİR VE BÜYÜ HARAMDIR ÇEVRE BİLİNCİ KONU : HOŞGÖRÜ KURBAN VE KURBİYYET KONU: CAMİ ADABI VE CAMİLERİMİZİN ÖNEMİ İBADETİN ÖZÜ İHLAS VE SAMİMİYET DOĞAL AFETLER, TEDBİR VE TEVEKKÜL DENGESİ ZEKAT VE FİTRE KUR’AN’I OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK İSLÂMÎ BİR DEĞERİMİZ: EDEB İSLÂM VE GENÇLİK TURUNCU DEVRİMİ Mİ O DA NE? ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MÜ’MİNLER ANCAK KARDEŞTİR ÖFKEYİ YENMEK ŞEHİDLİK VE ÇANAKKALE ZAFERİ DUA ve ÖNEMİ ALLAH SEVGİSİ KUTSAL KİTAPLAR VE KUR’AN-I KERİM’E İMAN EŞLER ARASINDAKİ SEVGİ VE SAYGININ ÖNEMİ İMÂN NAMAZ VE TADİL-İ ERKAN’IN ÖNEMİ ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET MEVLİD KANDİLİ MEVLÜT KANDİLİ MEVLİD KANDİLİNİN MÂNÂ VE ÖNEMİ ZARARLI ALIŞKANLIKLAR GEÇMİŞİN MUHASEBESİ VE ZAMAN SABRETMEK GÖREBİLMEKTİR MEVLANA VE YEDİ ÖĞÜDÜ İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI HOŞGÖRÜ AHLAKI KÖTÜLÜĞE KİLİT İYİLİĞE ANAHTAR OLMAK KAN VERMEK, ORGAN BAĞIŞLAMAK CUMHURİYET İSRAF VE YOKSULLUK SEVİNCİMİZ SADECE BİR DAKİKA SÜRDÜ AHÎLİK VE TİCARET AHLÂKI CAMİLERİMİZ VE DİN GÖREVLİLERİMİZ ŞEHİTLİK VE GAZİLİK KUR’AN VE İLK EMİR “OKU” HAYATIMIZIN GAYESİ İSLAM, BARIŞLA GELEN ZAFER ZAFER BAYRAMI DEPREM VE AFETLERİN BİZE ÖĞRETTİKLERİ KADİR GECESİNİN ANLAM VE ÖNEMİ KULUN MAL İLE İMTİHANI: ZEKÂT TEMEL İBADETLERİMİZDEN ORUÇ ÖKSÜZ VE YETİMİ GÖZETMEK KUR’AN’LA YAŞAMAK BİR DEĞER OLARAK AİLE SAHÂBE ve SÜNNETE BAĞLILIK KARDEŞLİK ve PAYLAŞMA İSLAM’DA SAĞLIĞA VERİLEN ÖNEM TEVAZU VE KİBİR ÇANAKKALE ZAFERİ EVLAT, EŞ VE ANNE OLARAK KADIN YEŞİLAH HAFTASI VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR KUR’AN-I KERİM’İ OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK SABIR EBEDİ MUTLULUK YURDU CENNET EDEP VE HAYÂ EŞLERİN HAK VE SORUMLULUKLARI SAĞLIKLI BİREY, SAĞLIKLI TOPLUM ZEKÂT VE ÖNEMİ