https://www.bizimakyazi.com/files/uploads/user/hutbe.jpg
Cuma Hutbeleri

EŞLER ARASINDAKİ SEVGİ VE SAYGININ ÖNEMİ

01-01-1970 03:00 2436 kez okundu.

 Herbirimiz, karakterimizi oluşturan en temel değerleri ilk olarak ailemizden alırız. Ailenin sağlıklı olması toplumun sağlıklı olması demektir. Peki aileyi sağlıklı kılan en temel unsur nedir? Kardeşlerim! Aileyi yeryüzü cennetine çeviren şey Yüce Rabbimizin ayeti kerimede buyurduğu üzere eşlerin birbirlerine karşı duyduğu ‘meveddet’ ve ‘rahmet’tir. Yani karşılıklı muhabbet ve merhamettir. Rabbimiz şöyle buyuruyor: “İçinizden kendileriyle huzura kavuşacağınız eşler yaratıp aranızda sevgi ve rahmet var etmesi, Allah’ın (varlığının ve kudretinin) delillerindedir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için dersler vardır.
Aziz cemaat!
Kadın ve erkek farklı özelliklere sahip olup birbirlerinin eksiklerini gidermek ve aile hayatını birbirlerine kolaylaştırmak ve birbirlerini tamamlamak üzere yaratılmışlardır. Yüce Allah (cc) bu durumu elbiseye benzetir ve bakın ne buyurur: “Hanımlar sizin için birer elbise, sizde onlar için birer elbise durumundasınız bir başka ayeti kerimede ise kadın ve erkek birbirlerine ‘dost’ olarak tarif edilir: “Mü'min erkekler ve Mü'min kadınlar birbirlerinin dostlarıdır. İyiliği emreder kötülükten alıkoyarlar, namazı dosdoğru kılar zekatı veririler Allah'a ve Rasülüne itaat ederler. İşte Allah bunlara merhamet edecektir. Şüphesiz Allah Mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir"
Değerli Kardeşlerim!
Rasulullah Efendimiz (sas) eşler arasında olması gereken muhabbet ve merhameti en güzel bir şekilde gözlerimizin önüne sermiştir. Bir hadisi şeriflerinde bakın ne buyuruyor: “Mü’minlerin imanca en mükemmel olanı ahlakı en güzel olanıdır. Sizin en hayırlınız da kadınlarına karşı en yumuşak  davranan ve hayırlı olanınızdır.” Hadiste ifade edilen güzel ahlakın nasıl olması gerektiğini ise bir başka vesile ile şöyle açıklıyor: “Güzel ahlâk, güler yüz, hayırlı işlerde el açıklığı ve bir de kimseye eziyet etmemektir." Peygamber Efendimiz (sas) “Erkeğin, hanımına harcadığı her şeyin sadaka olduğunu” hatta “Erkek, hanımına su bile içirse onun bir ecri olduğunu”, “Kıyamet günü kişinin mizanına konacak ilk şeyin de ailesinin nafakası için harcadıkları olduğunu” haber verir. Bir başka hadislerinde ise şöyle buyurur: “Eşlerinize yediğinizden yedirin, giydiğinizden giydirin, sakın onları dövmeyin ve onları incitecek çirkin sözler söylemeyin." “Bilin ki, kadınını ancak şerlileriniz döver.”
Değerli cemaat!
Efendimiz (sas)’in hanımlarına iyi yönlerini söylemesi ve iltifat etmesi, sevdiğini ifade etmesi, hanımının bineğine binmesinde yardımcı olması ve bu esnada onları dizine bastırarak bindirmesi, bir sıkıntıyla kederlenip ağlayanın gözyaşlarını elleriyle silerek teselli etmesi gibi pek çok davranışı, eşler arasında olması gereken muhabbet ve merhametin boyutunu gösteriyor. Hz  Aişe validemiz evlendikten sonra bir gün  Peygamberimiz’e, “Beni seviyor musun?” diye sorar  Peygamberimiz “evet” deyince “Ne gibi ya Rasulallah?”  der  Peygamberimiz “Kördüğüm gibi.” diye cevap verir  Bu cevap, Hz  Aişe validemizi çok mutlu eder  Ve zaman zaman Efendimiz (sas)’in sevgisini tekrar tekrar duymak için, “Ya Rasulallah Kördüğüm ne alemde?” diye sorar, Efendimiz (sas) ise: “İlk günkü gibi ” diye karşılık verirdi.
 
Aziz Kardeşlerim!
Rasulullah’ın (sas) eşsiz örnekliğiyle eşlerin birbirlerine bir emanet hassasiyetiyle davranması aileyi dünyada bir cennete çevirecektir. Rabbimiz cümlemizin yuvasını huzur bulduğumuz birer cennet eylesin. AMİN!

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI KURBAN İBADETİ VE ÖNEMİ ŞİFA AYI RAMAZAN BAŞLADI MİRAC KANDİLİ İMAN VE İSTİKAMET ZAFERLERİMİZİN ARDINDAKİ RUH VE MANA MİRAS: HER HAK SAHİBİNE HAKKINI VERMEK MİRAC GECESİNDE PEYGAMBERİMİZİN YAŞADIĞI HADİSELER KADİR GECESİ KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE AİLEDE ŞEFKAT VE NEZAKET DİLİ KESİNTİSİZ HAYIR ÇEŞMESİ: VAKIFLAR TEPKİLER ÜZERİNE DİYANETTEN DÜZELTME KURBAN BAYRAMI-- Sakarya Müftülüğü DÎN-İ MÜBÎN-İ İSLAM ÖFKEYE HÂKİM OLABİLMEK PEYGAMBERLER ALLAH’IN KUTLU ELÇİLERİDİR HİCRİ YILBAŞI NEDİR RAMAZAN MEKTEBİNİN ÖĞRETTİKLERİ VAKİT İYİLİK VAKTİ: BU RAMAZAN VE HER ZAMAN PAHA BİÇİLMEZ SERMAYE: ÖMÜR DİLİN AFETLERİ ZAMAN BİLİNCİ HZ. İBRAHİM (a.s) VE İKRAM ÖĞRETMENLERİMİZ AHİRETE İMAN AŞÛRA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI RABBE YOLCULUK: ÖLÜM HAYAT BİR İMTİHAN YERİDİR KÖTÜ ÖRNEK OLMAMAK ORUCUN HİKMETLERİ MİRAÇ KANDİLİ VE NAMAZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLİĞİMİZ ENGELLİLER ve İSLAM SİHİR VE BÜYÜ HARAMDIR ÇEVRE BİLİNCİ KONU : HOŞGÖRÜ KURBAN VE KURBİYYET KONU: CAMİ ADABI VE CAMİLERİMİZİN ÖNEMİ İBADETİN ÖZÜ İHLAS VE SAMİMİYET DOĞAL AFETLER, TEDBİR VE TEVEKKÜL DENGESİ ZEKAT VE FİTRE KUR’AN’I OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK İSLÂMÎ BİR DEĞERİMİZ: EDEB İSLÂM VE GENÇLİK TURUNCU DEVRİMİ Mİ O DA NE? ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MÜ’MİNLER ANCAK KARDEŞTİR ÖFKEYİ YENMEK ŞEHİDLİK VE ÇANAKKALE ZAFERİ DUA ve ÖNEMİ ALLAH SEVGİSİ KUTSAL KİTAPLAR VE KUR’AN-I KERİM’E İMAN İMÂN NAMAZ VE TADİL-İ ERKAN’IN ÖNEMİ ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET MEVLİD KANDİLİ MEVLÜT KANDİLİ MEVLİD KANDİLİNİN MÂNÂ VE ÖNEMİ ZARARLI ALIŞKANLIKLAR GEÇMİŞİN MUHASEBESİ VE ZAMAN SABRETMEK GÖREBİLMEKTİR MEVLANA VE YEDİ ÖĞÜDÜ İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI HOŞGÖRÜ AHLAKI KÖTÜLÜĞE KİLİT İYİLİĞE ANAHTAR OLMAK KAN VERMEK, ORGAN BAĞIŞLAMAK CUMHURİYET İSRAF VE YOKSULLUK SEVİNCİMİZ SADECE BİR DAKİKA SÜRDÜ AHÎLİK VE TİCARET AHLÂKI CAMİLERİMİZ VE DİN GÖREVLİLERİMİZ ŞEHİTLİK VE GAZİLİK KUR’AN VE İLK EMİR “OKU” HAYATIMIZIN GAYESİ İSLAM, BARIŞLA GELEN ZAFER ZAFER BAYRAMI DEPREM VE AFETLERİN BİZE ÖĞRETTİKLERİ KADİR GECESİNİN ANLAM VE ÖNEMİ KULUN MAL İLE İMTİHANI: ZEKÂT TEMEL İBADETLERİMİZDEN ORUÇ Ramazan Ayı ve Önemi ÖKSÜZ VE YETİMİ GÖZETMEK KUR’AN’LA YAŞAMAK BİR DEĞER OLARAK AİLE SAHÂBE ve SÜNNETE BAĞLILIK KARDEŞLİK ve PAYLAŞMA İSLAM’DA SAĞLIĞA VERİLEN ÖNEM TEVAZU VE KİBİR ÇANAKKALE ZAFERİ EVLAT, EŞ VE ANNE OLARAK KADIN YEŞİLAH HAFTASI VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR KUR’AN-I KERİM’İ OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK SABIR EBEDİ MUTLULUK YURDU CENNET EDEP VE HAYÂ EŞLERİN HAK VE SORUMLULUKLARI SAĞLIKLI BİREY, SAĞLIKLI TOPLUM ZEKÂT VE ÖNEMİ