https://www.bizimakyazi.com/files/uploads/user/hutbe.jpg
Cuma Hutbeleri

İSLAM, BARIŞLA GELEN ZAFER

01-01-1970 03:00 1075 kez okundu.

 

İslâm, barış, anlaşma, itaat etme, ihlâs gibi anlamlara geldiği gibi; barışa kavuşmak, barışa girmek, selam vermek anlamlarını da ihtiva eder. Adlarından biri Selam olan Rabbimiz barış ve esenlik kaynağı; Müslüman da barış ve esenliğe ermiş kimsedir.  Cenab-ı Allah Ayet-i kerimede “Ey iman edenler! Hepiniz topluca barış ve güvenliğe (İslam’a) girin. Şeytanın adımlarını izlemeyin. Çünkü o, size apaçık bir düşmandır” buyurmaktadır. Rabbinin emrini yerine getiren Müslüman, iç dünyası ve insanlarla barışık bir hayat yaşar.

Muhterem Cemaat!

Dinimiz fertlerin ve toplumların barış içerisinde yaşaması için bazı yasaklar koymuş, adaletsizliği, fitne fesadı, fertlerin birbirlerine zarar vermelerini yasaklamıştır. Kur’an-ı Kerim bizlere fitnenin adam öldürmeden daha kötü bir şey olduğunu; Cenab-ı Hakk’ın da bozgunculuk yapanları sevmediğini haber vermektedir.

Rabbimiz Müslümanlardan barış taraftarı olmalarını istemekte; Kur’an’da “Eğer barışa yanaşırlarsa sen de onlara yanaş ve Allah’a güven, O her şeyi işiten ve bilendir” buyurmaktadır. Nitekim Efendimiz de Ayet-i Kerimenin gereğini yerine getirerek müşrikler ve ehl-i kitaba karşı hep barış taraftarı olmuş, Hudeybiye Antlaşması bu anlayışla imzalanmıştır. Bu anlaşma imzalandığında hükümleri itibariyle Müslümanlar aleyhine gibi gözükse de, anlaşmadan sonra Müslümanlar ve müşrikler arasındaki barış ortamı pek çok müşrikin İslâm’ı kabul etmesine vesile olmuştur.

Aziz Kardeşlerim!

Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde savaşla ilgili olarak şöyle buyurmuştur: "Ey insanlar! Düşmanla karşılaşmayı temenni etmeyin. Allah'tan afiyet (esenlik ve barış) dileyin. Fakat düşmanla karşılaşınca da sabredin  ve bilin ki cennet kılıçların gölgesi altındadır." Kuran’a göre savaş, yapılan zulüm ve haksızlıkları ortadan kaldırmak için meşru kılınmıştır. Savaşta haddi aşmak ise Allah-u Teâla tarafından yasaklanmıştır. Rasûlullah İslâm ordusunu Mûte’ye gönderirken onlara çocukları, kadınları, yaşlıları ve din adamlarını öldürmemelerini emretmiştir.

Kıymetli Cemaat!

İslam, Müslüman kardeşler arasındaki küslüğü yasaklamış; Müslümanlar arasındaki küslükleri gidermek diğer Müslümanlara Allah tarafından bir görev olarak verilmiştir. Kuran-ı Kerim’de Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:  “Tüm mü’minler kardeştir. O halde her ne zaman araları açılırsa kardeşlerinizin arasını düzeltin.” Peygamber Efendimiz’in Müslümanları barıştırdığına dair birçok örnek bulunmaktadır. Amr bin Avf oğulları arasında problem çıktığında Peygamber (s.a.s) ve ashabı onların arasını bulmak ve barıştırmak için onların yanına gitmiştir Yine Kuba halkı birbirlerini taşa tutarak kavga etmişler bu durumu haber alan Allah Resulü, yanında bulunan ashabına “Oraya gidip onları barıştıralım” buyurmuştur.

Muhterem Mü’minler!

Günümüzde insanlığın barışa her zamankinden çok ihtiyacı vardır. Rabbimiz bizlere İslamı yaşayabileceğimiz barış ortamları nasip etsin! Bütün Müslüman ülkeler ve bütün Müslüman kardeşlerimiz için Rabbimizden esenlikler diliyoruz.

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI KURBAN İBADETİ VE ÖNEMİ ŞİFA AYI RAMAZAN BAŞLADI MİRAC KANDİLİ İMAN VE İSTİKAMET ZAFERLERİMİZİN ARDINDAKİ RUH VE MANA MİRAS: HER HAK SAHİBİNE HAKKINI VERMEK MİRAC GECESİNDE PEYGAMBERİMİZİN YAŞADIĞI HADİSELER KADİR GECESİ KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE AİLEDE ŞEFKAT VE NEZAKET DİLİ KESİNTİSİZ HAYIR ÇEŞMESİ: VAKIFLAR TEPKİLER ÜZERİNE DİYANETTEN DÜZELTME KURBAN BAYRAMI-- Sakarya Müftülüğü DÎN-İ MÜBÎN-İ İSLAM ÖFKEYE HÂKİM OLABİLMEK PEYGAMBERLER ALLAH’IN KUTLU ELÇİLERİDİR HİCRİ YILBAŞI NEDİR RAMAZAN MEKTEBİNİN ÖĞRETTİKLERİ VAKİT İYİLİK VAKTİ: BU RAMAZAN VE HER ZAMAN PAHA BİÇİLMEZ SERMAYE: ÖMÜR DİLİN AFETLERİ ZAMAN BİLİNCİ HZ. İBRAHİM (a.s) VE İKRAM ÖĞRETMENLERİMİZ AHİRETE İMAN AŞÛRA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI RABBE YOLCULUK: ÖLÜM HAYAT BİR İMTİHAN YERİDİR KÖTÜ ÖRNEK OLMAMAK ORUCUN HİKMETLERİ MİRAÇ KANDİLİ VE NAMAZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLİĞİMİZ ENGELLİLER ve İSLAM SİHİR VE BÜYÜ HARAMDIR ÇEVRE BİLİNCİ KONU : HOŞGÖRÜ KURBAN VE KURBİYYET KONU: CAMİ ADABI VE CAMİLERİMİZİN ÖNEMİ İBADETİN ÖZÜ İHLAS VE SAMİMİYET DOĞAL AFETLER, TEDBİR VE TEVEKKÜL DENGESİ ZEKAT VE FİTRE KUR’AN’I OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK İSLÂMÎ BİR DEĞERİMİZ: EDEB İSLÂM VE GENÇLİK TURUNCU DEVRİMİ Mİ O DA NE? ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MÜ’MİNLER ANCAK KARDEŞTİR ÖFKEYİ YENMEK ŞEHİDLİK VE ÇANAKKALE ZAFERİ DUA ve ÖNEMİ ALLAH SEVGİSİ KUTSAL KİTAPLAR VE KUR’AN-I KERİM’E İMAN EŞLER ARASINDAKİ SEVGİ VE SAYGININ ÖNEMİ İMÂN NAMAZ VE TADİL-İ ERKAN’IN ÖNEMİ ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET MEVLİD KANDİLİ MEVLÜT KANDİLİ MEVLİD KANDİLİNİN MÂNÂ VE ÖNEMİ ZARARLI ALIŞKANLIKLAR GEÇMİŞİN MUHASEBESİ VE ZAMAN SABRETMEK GÖREBİLMEKTİR MEVLANA VE YEDİ ÖĞÜDÜ İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI HOŞGÖRÜ AHLAKI KÖTÜLÜĞE KİLİT İYİLİĞE ANAHTAR OLMAK KAN VERMEK, ORGAN BAĞIŞLAMAK CUMHURİYET İSRAF VE YOKSULLUK SEVİNCİMİZ SADECE BİR DAKİKA SÜRDÜ AHÎLİK VE TİCARET AHLÂKI CAMİLERİMİZ VE DİN GÖREVLİLERİMİZ ŞEHİTLİK VE GAZİLİK KUR’AN VE İLK EMİR “OKU” HAYATIMIZIN GAYESİ ZAFER BAYRAMI DEPREM VE AFETLERİN BİZE ÖĞRETTİKLERİ KADİR GECESİNİN ANLAM VE ÖNEMİ KULUN MAL İLE İMTİHANI: ZEKÂT TEMEL İBADETLERİMİZDEN ORUÇ Ramazan Ayı ve Önemi ÖKSÜZ VE YETİMİ GÖZETMEK KUR’AN’LA YAŞAMAK BİR DEĞER OLARAK AİLE SAHÂBE ve SÜNNETE BAĞLILIK KARDEŞLİK ve PAYLAŞMA İSLAM’DA SAĞLIĞA VERİLEN ÖNEM TEVAZU VE KİBİR ÇANAKKALE ZAFERİ EVLAT, EŞ VE ANNE OLARAK KADIN YEŞİLAH HAFTASI VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR KUR’AN-I KERİM’İ OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK SABIR EBEDİ MUTLULUK YURDU CENNET EDEP VE HAYÂ EŞLERİN HAK VE SORUMLULUKLARI SAĞLIKLI BİREY, SAĞLIKLI TOPLUM ZEKÂT VE ÖNEMİ