https://www.bizimakyazi.com/files/uploads/user/hutbe.jpg
Cuma Hutbeleri

CAMİLERİMİZ VE DİN GÖREVLİLERİMİZ

01-01-1970 03:00 1448 kez okundu.

TARİH  : 28.09.2012

Müslümanlar arasında birlik ve beraberlik şuurunun güçlenmesi, sevgi ve şefkatin yayılması, toplumsal yardımlaşma ve dayanışmanın temin edilmesi, Yüce Dinimizin ısrarla üzerinde durduğu hususlardandır.  Bu maksada yönelik olarak birçok müessese vücuda getirilmiştir.  Bunların başında da gönül dünyamıza huzur veren camilerimiz gelmektedir. Sevgili Peygamberimizin, hicret esnasında Kuba Mescidi’ni, Medine’ye ulaşınca da Mescid-i Nebevi’yi inşa etmeleri, dinimizde camilere verilen önemi ortaya koymaktadır.

Yüce Rabbimiz, camilerin müminler tarafından imar edilip yaşatılacağını şöyle beyan buyurmuştur: “ Allah’ın mescitlerini ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder.” Peygamberimiz (s.a.s) de cami yapmayı ve yaptırmayı teşvik etmiş, kerpiç taşıyarak Mescid-i Nebevi'nin inşaatında çalışmış ve ümmetine örnek olmuştur. Bir hadis-i şeriflerinde şu müjdeyi vermiştir: “ Kim Allah rızasını kazanmak için bir mescit bina ederse, Allah o kimseye cennette bir benzerini bina eder”

Aziz Müslümanlar!

İslam toplumunda hayatın merkezi camilerdir. Onlar bir ibadet yeri olduğu kadar, müminleri birbirleri ile kaynaştıran ve onların doğru yolu bulmalarını sağlayan bir hayat mektebidir.

İslam ümmetinin çekirdeğini oluşturan Sahabe-i Kiram, o eşsiz terbiyeyi mescitlerde almışlardır. Camiler sadece taş beton ve tahta yığınından ibaret değildir. Onlar müminleri Allah’a yaklaştıran, Peygamberimize bağlayan, kardeşliğe, birlik-beraberlik ve dayanışmaya, doğruluğa ve toplumsal barışa davet eden mukaddes mekânlardır. Bilinmelidir ki camiler, insanların Rablerine huzur içinde ibadet ettikleri yerlerdir. Bu itibarla, camilere gelen mü'minler, Allah’ın huzuruna gelmişlerdir. Allah Teâlâ Kur’an-ı Kerim'de şöyle buyurmaktadır: “Şüphesiz bütün mescitler Allah’ındır. O halde Allah ile birlikte hiçbir kimseye ibadet etmeyin”  Başka bir ayet-i kerimede ise cami ve mescitlerde Allahın zikredilmesine engel olanların, bunların harap olmasına çalışanların en büyük zulmü işledikleri, dünyada ve ahirette hüsrana uğrayacakları haber verilmiştir.

Muhterem Cemaat!

Bu sebeple camiler, ibadet yeri olmalarının yanında hutbe, vaaz ve cami dersleri gibi hizmetlerle yetişkinler için birer okul; yaz aylarında çocuklarımız için birer Kur'an mektebidir. Özellikle ülkemizde pek çok kimse, yüce kitabımızla ilk defa camide tanışmakta, temel dini bilgileri de camide almaktadır. Cami ve mescitleri inşa ve imar etmek, sahip çıkıp ihtiyaçlarını karşılamak dini görevlerimiz arasındadır. Geçmişten günümüze bu kutsal hizmeti en güzel şekilde yerine getiren milletimizin bu konudaki gayreti takdire şayandır.

            Bu vesile ile cami ve mescitlerimizin yapılması ve yaşatılmasında emeği geçip ahirete göç eden hayır sahiplerini ve din hizmetinde bulunan bütün hocalarımızı rahmetle anıyoruz.

 

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI KURBAN İBADETİ VE ÖNEMİ ŞİFA AYI RAMAZAN BAŞLADI MİRAC KANDİLİ İMAN VE İSTİKAMET ZAFERLERİMİZİN ARDINDAKİ RUH VE MANA MİRAS: HER HAK SAHİBİNE HAKKINI VERMEK MİRAC GECESİNDE PEYGAMBERİMİZİN YAŞADIĞI HADİSELER KADİR GECESİ KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE AİLEDE ŞEFKAT VE NEZAKET DİLİ KESİNTİSİZ HAYIR ÇEŞMESİ: VAKIFLAR TEPKİLER ÜZERİNE DİYANETTEN DÜZELTME KURBAN BAYRAMI-- Sakarya Müftülüğü DÎN-İ MÜBÎN-İ İSLAM ÖFKEYE HÂKİM OLABİLMEK PEYGAMBERLER ALLAH’IN KUTLU ELÇİLERİDİR HİCRİ YILBAŞI NEDİR RAMAZAN MEKTEBİNİN ÖĞRETTİKLERİ VAKİT İYİLİK VAKTİ: BU RAMAZAN VE HER ZAMAN PAHA BİÇİLMEZ SERMAYE: ÖMÜR DİLİN AFETLERİ ZAMAN BİLİNCİ HZ. İBRAHİM (a.s) VE İKRAM ÖĞRETMENLERİMİZ AHİRETE İMAN AŞÛRA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI RABBE YOLCULUK: ÖLÜM HAYAT BİR İMTİHAN YERİDİR KÖTÜ ÖRNEK OLMAMAK ORUCUN HİKMETLERİ MİRAÇ KANDİLİ VE NAMAZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLİĞİMİZ ENGELLİLER ve İSLAM SİHİR VE BÜYÜ HARAMDIR ÇEVRE BİLİNCİ KONU : HOŞGÖRÜ KURBAN VE KURBİYYET KONU: CAMİ ADABI VE CAMİLERİMİZİN ÖNEMİ İBADETİN ÖZÜ İHLAS VE SAMİMİYET DOĞAL AFETLER, TEDBİR VE TEVEKKÜL DENGESİ ZEKAT VE FİTRE KUR’AN’I OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK İSLÂMÎ BİR DEĞERİMİZ: EDEB İSLÂM VE GENÇLİK TURUNCU DEVRİMİ Mİ O DA NE? ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MÜ’MİNLER ANCAK KARDEŞTİR ÖFKEYİ YENMEK ŞEHİDLİK VE ÇANAKKALE ZAFERİ DUA ve ÖNEMİ ALLAH SEVGİSİ KUTSAL KİTAPLAR VE KUR’AN-I KERİM’E İMAN EŞLER ARASINDAKİ SEVGİ VE SAYGININ ÖNEMİ İMÂN NAMAZ VE TADİL-İ ERKAN’IN ÖNEMİ ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET MEVLİD KANDİLİ MEVLÜT KANDİLİ MEVLİD KANDİLİNİN MÂNÂ VE ÖNEMİ ZARARLI ALIŞKANLIKLAR GEÇMİŞİN MUHASEBESİ VE ZAMAN SABRETMEK GÖREBİLMEKTİR MEVLANA VE YEDİ ÖĞÜDÜ İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI HOŞGÖRÜ AHLAKI KÖTÜLÜĞE KİLİT İYİLİĞE ANAHTAR OLMAK KAN VERMEK, ORGAN BAĞIŞLAMAK CUMHURİYET İSRAF VE YOKSULLUK SEVİNCİMİZ SADECE BİR DAKİKA SÜRDÜ AHÎLİK VE TİCARET AHLÂKI ŞEHİTLİK VE GAZİLİK KUR’AN VE İLK EMİR “OKU” HAYATIMIZIN GAYESİ İSLAM, BARIŞLA GELEN ZAFER ZAFER BAYRAMI DEPREM VE AFETLERİN BİZE ÖĞRETTİKLERİ KADİR GECESİNİN ANLAM VE ÖNEMİ KULUN MAL İLE İMTİHANI: ZEKÂT TEMEL İBADETLERİMİZDEN ORUÇ Ramazan Ayı ve Önemi ÖKSÜZ VE YETİMİ GÖZETMEK KUR’AN’LA YAŞAMAK BİR DEĞER OLARAK AİLE SAHÂBE ve SÜNNETE BAĞLILIK KARDEŞLİK ve PAYLAŞMA İSLAM’DA SAĞLIĞA VERİLEN ÖNEM TEVAZU VE KİBİR ÇANAKKALE ZAFERİ EVLAT, EŞ VE ANNE OLARAK KADIN YEŞİLAH HAFTASI VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR KUR’AN-I KERİM’İ OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK SABIR EBEDİ MUTLULUK YURDU CENNET EDEP VE HAYÂ EŞLERİN HAK VE SORUMLULUKLARI SAĞLIKLI BİREY, SAĞLIKLI TOPLUM ZEKÂT VE ÖNEMİ