https://www.bizimakyazi.com/files/uploads/user/hutbe.jpg
Cuma Hutbeleri

TEMEL İBADETLERİMİZDEN ORUÇ

01-01-1970 03:00 1288 kez okundu.

TARİH 27 Temmuz 2012 


     Muhterem Müslümanlar!  


      Kelime olarak oruç, bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak demektir.  Fıkıh terimi olarak ise, oruç imsak vaktinden iftar vaktine kadar bir amaç uğruna ve bilinçli olarak, yeme içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak demektir. K. Kerim’de Rabbimiz,  ‘Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı” buyurmuştur.


 Muhterem Cemaat


   Oruç bedenle yapılan ibadetlerdendir. Bu ibadetin sağlığımıza sayısız faydaları vardır.  “Oruç tutun, sıhhat bulun” buyuran Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) orucun bu yönüne işaret buyurmuşlardır. Oruç maddi olduğu kadar manen de Müslümanlar için koruyucudur, adeta manevî bir temizleyicidir. Efendimiz (s.a.s) orucu kalkana benzeterek şöyle buyuruyor: “Oruç bir kalkandır; sakın bir kimse oruçluyken cahillik edip de kötü söz söylemesin. Birisi sataşır veya kötü söz söyleyecek olursa ben oruçluyum, ben oruçluyum desin.” Oruç ibadetinin, asıl karşılığı ahirette alınacak, orucun Müslüman’ın kurtuluşunda önemli bir etkisi olacaktır. Peygamberimiz (s.a.s) bu hususta şöyle buyurmuştur: “Kim Allah için bir gün oruç tutarsa, Allah yetmiş yıllık bir mesafe kadar onu cehennem ateşinden uzaklaştırır.” Niyet ederek ve ecrini Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutan kişinin geçmiş günahları bağışlanır.


Aziz Cemaat!


   Oruç, riyanın karışmadığı, mükâfatı bizzat Allah (c.c) tarafından verilecek emsalsiz bir ibadettir.  Rabbimizin oruç tutan kimseye özel mükâfat vereceğini Peygamber Efendimiz (s.a.s) şu kutsi hadisinde ifade buyurmuştur: “Âdemoğlunun her amelinin karşılığı kat kat verilir. Bir iyiliği on katından yedi yüz katına kadar mükâfatlandırılır. Yalnız oruç hariç… O benim içindir. Çünkü oruçlu, yemesini içmesini ve nefsanî arzularını sırf benim için terk ediyor. Onun mükâfatı bana aittir.”


    Kişiyi haram ve kötülüklerden korumayan oruca Allah’ın (c.c) ihtiyacı yoktur. Peygamberimiz (s.a.s) bu hususu hadisi şerifte şöyle dile getirmiştir:  “Kim yalan sözü terk etmezse ve yalan ile iş yapmayı bırakmazsa Allah’ın onun yeme ve içmesini terk etmesine ihtiyacı yoktur”


    Muhterem Cemaat!


    Oruç tutan Müslümanlar için günlük meşguliyetler, ibadet sevabıyla karşılık bulur. Efendimiz bu hususa şöyle işaret ediyor: “Oruçlunun susması tespihtir. Uykusu ibadettir. Duası makbuldür ve yaptığı amellerin karşılığı da kat kat verilecektir.” Hatta oruçlunun ağız kokusu kıyamet günü Allah katında misk kokusundan daha hoştur. Yine orucun hakkını veren mümin cennete Reyyân kapısından girer. Rasulullahın (s.a.s) ifadesiyle, Cennette bir kapı vardır ki ona Reyyân derler. Kıyamet gününde bu kapıdan oruçlular girecekler, onlarla birlikte başka hiç kimse giremeyecektir.”


    Biz oruca sımsıkı tutunursak, oruç da bizi tutacak, reyyan kapısından cennete sokacaktır.


 


 


 


 


 

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI KURBAN İBADETİ VE ÖNEMİ ŞİFA AYI RAMAZAN BAŞLADI MİRAC KANDİLİ İMAN VE İSTİKAMET ZAFERLERİMİZİN ARDINDAKİ RUH VE MANA MİRAS: HER HAK SAHİBİNE HAKKINI VERMEK MİRAC GECESİNDE PEYGAMBERİMİZİN YAŞADIĞI HADİSELER KADİR GECESİ KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE AİLEDE ŞEFKAT VE NEZAKET DİLİ KESİNTİSİZ HAYIR ÇEŞMESİ: VAKIFLAR TEPKİLER ÜZERİNE DİYANETTEN DÜZELTME KURBAN BAYRAMI-- Sakarya Müftülüğü DÎN-İ MÜBÎN-İ İSLAM ÖFKEYE HÂKİM OLABİLMEK PEYGAMBERLER ALLAH’IN KUTLU ELÇİLERİDİR HİCRİ YILBAŞI NEDİR RAMAZAN MEKTEBİNİN ÖĞRETTİKLERİ VAKİT İYİLİK VAKTİ: BU RAMAZAN VE HER ZAMAN PAHA BİÇİLMEZ SERMAYE: ÖMÜR DİLİN AFETLERİ ZAMAN BİLİNCİ HZ. İBRAHİM (a.s) VE İKRAM ÖĞRETMENLERİMİZ AHİRETE İMAN AŞÛRA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI RABBE YOLCULUK: ÖLÜM HAYAT BİR İMTİHAN YERİDİR KÖTÜ ÖRNEK OLMAMAK ORUCUN HİKMETLERİ MİRAÇ KANDİLİ VE NAMAZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLİĞİMİZ ENGELLİLER ve İSLAM SİHİR VE BÜYÜ HARAMDIR ÇEVRE BİLİNCİ KONU : HOŞGÖRÜ KURBAN VE KURBİYYET KONU: CAMİ ADABI VE CAMİLERİMİZİN ÖNEMİ İBADETİN ÖZÜ İHLAS VE SAMİMİYET DOĞAL AFETLER, TEDBİR VE TEVEKKÜL DENGESİ ZEKAT VE FİTRE KUR’AN’I OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK İSLÂMÎ BİR DEĞERİMİZ: EDEB İSLÂM VE GENÇLİK TURUNCU DEVRİMİ Mİ O DA NE? ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MÜ’MİNLER ANCAK KARDEŞTİR ÖFKEYİ YENMEK ŞEHİDLİK VE ÇANAKKALE ZAFERİ DUA ve ÖNEMİ ALLAH SEVGİSİ KUTSAL KİTAPLAR VE KUR’AN-I KERİM’E İMAN EŞLER ARASINDAKİ SEVGİ VE SAYGININ ÖNEMİ İMÂN NAMAZ VE TADİL-İ ERKAN’IN ÖNEMİ ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET MEVLİD KANDİLİ MEVLÜT KANDİLİ MEVLİD KANDİLİNİN MÂNÂ VE ÖNEMİ ZARARLI ALIŞKANLIKLAR GEÇMİŞİN MUHASEBESİ VE ZAMAN SABRETMEK GÖREBİLMEKTİR MEVLANA VE YEDİ ÖĞÜDÜ İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI HOŞGÖRÜ AHLAKI KÖTÜLÜĞE KİLİT İYİLİĞE ANAHTAR OLMAK KAN VERMEK, ORGAN BAĞIŞLAMAK CUMHURİYET İSRAF VE YOKSULLUK SEVİNCİMİZ SADECE BİR DAKİKA SÜRDÜ AHÎLİK VE TİCARET AHLÂKI CAMİLERİMİZ VE DİN GÖREVLİLERİMİZ ŞEHİTLİK VE GAZİLİK KUR’AN VE İLK EMİR “OKU” HAYATIMIZIN GAYESİ İSLAM, BARIŞLA GELEN ZAFER ZAFER BAYRAMI DEPREM VE AFETLERİN BİZE ÖĞRETTİKLERİ KADİR GECESİNİN ANLAM VE ÖNEMİ KULUN MAL İLE İMTİHANI: ZEKÂT Ramazan Ayı ve Önemi ÖKSÜZ VE YETİMİ GÖZETMEK KUR’AN’LA YAŞAMAK BİR DEĞER OLARAK AİLE SAHÂBE ve SÜNNETE BAĞLILIK KARDEŞLİK ve PAYLAŞMA İSLAM’DA SAĞLIĞA VERİLEN ÖNEM TEVAZU VE KİBİR ÇANAKKALE ZAFERİ EVLAT, EŞ VE ANNE OLARAK KADIN YEŞİLAH HAFTASI VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR KUR’AN-I KERİM’İ OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK SABIR EBEDİ MUTLULUK YURDU CENNET EDEP VE HAYÂ EŞLERİN HAK VE SORUMLULUKLARI SAĞLIKLI BİREY, SAĞLIKLI TOPLUM ZEKÂT VE ÖNEMİ