https://www.bizimakyazi.com/files/uploads/user/hutbe.jpg
Cuma Hutbeleri

İBADETİN ÖZÜ İHLAS VE SAMİMİYET

01-01-1970 03:00 7329 kez okundu.

Cenab-ı Allah canlı cansız bütün varlıkları yaratmış ve yeryüzündeki her şeyi insanın emrine vermiştir. Bunların karşılığında da kendisine ibadet edilmesini istemiştir. Her işte olduğu gibi ibadetin özünü de ihlas ve samimiyet oluşturmaktadır. İhlas; insanın kötü duygulardan, çıkar kaygılarından ve gösteriş arzusundan kalbini temizlemesi,   gerek ibadet  gerekse de günlük hayatta sadece Allah’ın rızasını gözeterek  hareket etmesi demektir.  

 İnanç, ibadet ve diğer davranışlarımızın Allah  nezdindeki değeri ihlas ile ölçülür. İhlassız yapılan amelin Allah katında hiçbir değeri yoktur. Zira ihlas ibadetin hem ruhu  hem de özüdür. İhlastan uzak ibadet, cansız ceset ve kuru ağaç gibidir. Nitekim Rabbimiz: “(Ey Muhammed!) şüphesiz biz o Kitab’ı sana hak olarak indirdik. Sen de dini Allah’a has kılarak O’na kulluk et.” Buyurarak mutlaka ihlasla kendisine ibadet etmemizi emretmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.s) de:  “Şüphesiz Allah Teala, sadece kendisi için ve  kendisinin rızası gözetilerek yapılan amellerden başkasını kabul etmez.” Buyurarak ihlasın Allah katındaki önemini ifade etmişlerdir.

 Aziz Müslümanlar!

 Müminler  ihlâs ve samimiyette Peygamberlerin yolundan giderler. Allah Teâlâ onlar hakkında şöyle buyurur: “Allah’a karşı gelmekten çok sakınan ve gönlünü arındırmak için Allah yolunda mal harcayan kimse cehennemden uzak tutulur. O, hiç kimseye karşılık bekle-yerek iyilik yapmaz. (Yaptığı iyiliği) ancak yüce Rabbinin rızasını istediği için (yapar).”

 Samimi  ve ihlâslı olan bir kulu Allah Teâlâ hiçbir zaman mahcup etmez, yardımsız bırakmaz. Yüce Rabbimiz; İhlâsı sayesinde Yusuf Aleyhisselâmı zindandan kurtarıp Mısır’a sultan yapmış, İbrahim Aleyhisselâmı Nemrud’un ateşinden kurtarıp ateş çukurunu gülistan eylemiş, Mekke’den sürgün edilen Kainatın Efendisi Sevgili Peygamberimizi  Medine’de âlemlere sultan eylemiştir.

 Aksine; Allah’tan başkasını memnun etmek için ihlastan, samimiyetten uzak, sırf gösteriş için amel edenler ise hüsrana uğrayacaklardır. Çünkü beklenti içinde oldukları kimseler de hesap gününde muhtaç durumda olacaklar ve ne kendilerine ne de başkalarına herhangi bir faydaları dokunmayacaktır.”Ameller niyetlere göredir. Herkese niyet ettiği şey vardır.” Hadis-i Şerifinde vurgulandığı gibi niyet ve ihlastan yoksun amel yorgunluktan ibarettir.  

 Değerli Mü’minler!

 Mümin Allah’ın rızasına taliptir. Asıl hedefi Rabbinin istediği gibi bir kul olmak, O’nun sevgisini kazanmaktır Gerek ibadetlerimiz gerekse beşerî ilişkilerimizdeki güzellik de buna bağlıdır O ölçü kaybolunca ibadetler sevapsız, dualar cevapsız kalır. Dualarımıza cevap, ibadetlerimize sevap ve insanî ilişkilerimizde huzur istiyorsak, hem Yaratana hem de yaratılanlara karşı samimi olalım. Kulluk ve insani görevlerimizi özveri ile ifa edelim. Onun için de her işimizde, her muamelemizde samimiyetten ve halis olmaktan ödün vermeyelim.  

Çünkü dünya ve ahiret kurtuluşumuz buna bağlıdır.  Hutbemizi bir Hadis-i Şerif mealiyle bitiriyorum:“Eğer insanlar hoşlansın diye amel ediyorsak, ibadetlerimiz bizi çirkinliklerden uzaklaştırmıyorsa, yakışıksız şeyler yapıyorsak, kendimizi ateşe atmış oluruz. İhlâs ile kalbini imana açanlar dünya ve ahiret muradına ermiştir.”

 

 

 

 

 

 

 

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI KURBAN İBADETİ VE ÖNEMİ ŞİFA AYI RAMAZAN BAŞLADI MİRAC KANDİLİ İMAN VE İSTİKAMET ZAFERLERİMİZİN ARDINDAKİ RUH VE MANA MİRAS: HER HAK SAHİBİNE HAKKINI VERMEK MİRAC GECESİNDE PEYGAMBERİMİZİN YAŞADIĞI HADİSELER KADİR GECESİ KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE AİLEDE ŞEFKAT VE NEZAKET DİLİ KESİNTİSİZ HAYIR ÇEŞMESİ: VAKIFLAR TEPKİLER ÜZERİNE DİYANETTEN DÜZELTME KURBAN BAYRAMI-- Sakarya Müftülüğü DÎN-İ MÜBÎN-İ İSLAM ÖFKEYE HÂKİM OLABİLMEK PEYGAMBERLER ALLAH’IN KUTLU ELÇİLERİDİR HİCRİ YILBAŞI NEDİR RAMAZAN MEKTEBİNİN ÖĞRETTİKLERİ VAKİT İYİLİK VAKTİ: BU RAMAZAN VE HER ZAMAN PAHA BİÇİLMEZ SERMAYE: ÖMÜR DİLİN AFETLERİ ZAMAN BİLİNCİ HZ. İBRAHİM (a.s) VE İKRAM ÖĞRETMENLERİMİZ AHİRETE İMAN AŞÛRA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI RABBE YOLCULUK: ÖLÜM HAYAT BİR İMTİHAN YERİDİR KÖTÜ ÖRNEK OLMAMAK ORUCUN HİKMETLERİ MİRAÇ KANDİLİ VE NAMAZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLİĞİMİZ ENGELLİLER ve İSLAM SİHİR VE BÜYÜ HARAMDIR ÇEVRE BİLİNCİ KONU : HOŞGÖRÜ KURBAN VE KURBİYYET KONU: CAMİ ADABI VE CAMİLERİMİZİN ÖNEMİ DOĞAL AFETLER, TEDBİR VE TEVEKKÜL DENGESİ ZEKAT VE FİTRE KUR’AN’I OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK İSLÂMÎ BİR DEĞERİMİZ: EDEB İSLÂM VE GENÇLİK TURUNCU DEVRİMİ Mİ O DA NE? ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MÜ’MİNLER ANCAK KARDEŞTİR ÖFKEYİ YENMEK ŞEHİDLİK VE ÇANAKKALE ZAFERİ DUA ve ÖNEMİ ALLAH SEVGİSİ KUTSAL KİTAPLAR VE KUR’AN-I KERİM’E İMAN EŞLER ARASINDAKİ SEVGİ VE SAYGININ ÖNEMİ İMÂN NAMAZ VE TADİL-İ ERKAN’IN ÖNEMİ ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET MEVLİD KANDİLİ MEVLÜT KANDİLİ MEVLİD KANDİLİNİN MÂNÂ VE ÖNEMİ ZARARLI ALIŞKANLIKLAR GEÇMİŞİN MUHASEBESİ VE ZAMAN SABRETMEK GÖREBİLMEKTİR MEVLANA VE YEDİ ÖĞÜDÜ İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI HOŞGÖRÜ AHLAKI KÖTÜLÜĞE KİLİT İYİLİĞE ANAHTAR OLMAK KAN VERMEK, ORGAN BAĞIŞLAMAK CUMHURİYET İSRAF VE YOKSULLUK SEVİNCİMİZ SADECE BİR DAKİKA SÜRDÜ AHÎLİK VE TİCARET AHLÂKI CAMİLERİMİZ VE DİN GÖREVLİLERİMİZ ŞEHİTLİK VE GAZİLİK KUR’AN VE İLK EMİR “OKU” HAYATIMIZIN GAYESİ İSLAM, BARIŞLA GELEN ZAFER ZAFER BAYRAMI DEPREM VE AFETLERİN BİZE ÖĞRETTİKLERİ KADİR GECESİNİN ANLAM VE ÖNEMİ KULUN MAL İLE İMTİHANI: ZEKÂT TEMEL İBADETLERİMİZDEN ORUÇ Ramazan Ayı ve Önemi ÖKSÜZ VE YETİMİ GÖZETMEK KUR’AN’LA YAŞAMAK BİR DEĞER OLARAK AİLE SAHÂBE ve SÜNNETE BAĞLILIK KARDEŞLİK ve PAYLAŞMA İSLAM’DA SAĞLIĞA VERİLEN ÖNEM TEVAZU VE KİBİR ÇANAKKALE ZAFERİ EVLAT, EŞ VE ANNE OLARAK KADIN YEŞİLAH HAFTASI VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR KUR’AN-I KERİM’İ OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK SABIR EBEDİ MUTLULUK YURDU CENNET EDEP VE HAYÂ EŞLERİN HAK VE SORUMLULUKLARI SAĞLIKLI BİREY, SAĞLIKLI TOPLUM ZEKÂT VE ÖNEMİ