https://bizimakyazi.com/files/uploads/user/hutbe.jpg
Cuma Hutbeleri

BİR DEĞER OLARAK AİLE

01-01-1970 03:00 1406 kez okundu.

TARİH : 04/05/2012


   Muhterem Müslümanlar! 


Aile, kadın ve erkeğin nikâhlanarak oluşturduğu, toplumun temelini teşkil eden en küçük sosyal kurumdur.


Evlenerek aile kurmak Peygamber Efendimizin (s.a.s) sünneti ve yoludur. Peygamber Efendimiz (s.a.s), evlenmeye gücü yeten kimselerin evlenmesini istemiş, evlenmenin gözü haramdan koruyucu ve iffeti koruyucu bir rolü olduğunu beyan etmiştir.


       Aziz Kardeşlerim!


Dinimiz nikâhlanarak aile kurmada bazı amaçlar gözetmiştir. Evlilikte öncelikle Müslüman neslinin çoğalması hedeflenmektedir. Yani, dini terbiye almış iyi Müslümanlar yetiştirmek bir evliliğin öncelikli hedefi olmalıdır. Bir diğer amaç nikâhla nesillerin birbirine karışmasını engellemektir. Yani evlilikle doğacak çocukların anne ve babaları belli olacak, böylece kim kimin neyi bilinecek ve karışıklıklar ortadan kalkacaktır. Bir diğer amaç ise Müslüman kadın ve erkeğin nikâh altında meşru bir yolla birbirlerinde huzur ve mutluluk bulmalarını sağlamaktır. Rabbimiz Yüce Kitabımızda şöyle buyurmaktadır: “İçinizden kendileriyle huzura kavuşacağınız eşler yaratıp aranızda sevgi ve merhamet var etmesi O’nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Bunda düşünen bir toplum için ibretler vardır.”


 Muhterem Kardeşlerim!   


Aile huzurun, mutluluğun, sevginin kaynağıdır. Çocukların ilk eğitim yuvası ailedir. Çocuk burada hem dünya hayatı için hem ahret hayatı için özenle yetiştirilmelidir. Huzurlu bir aile ortamında yetişen çocuklar geleceğe umutla bakarlar. Bu sebeple Yüce dinimiz aileye büyük önem vermiştir. Peygamberimiz (s.a.s) evliliğin kurulma aşamasının en başı diyebileceğimiz eş seçimi için dahi tavsiyelerde bulunarak eş seçerken dindarlığın önemsenmesini istemiştir.


Bundan sonra evlilik içerisinde eşler arasındaki vazifeleri ve hakları bildirerek kadın ve erkeğin bu haklara riayet etmelerini istemiştir. Eğer kadın, erkek ve çocuklar vazifelerini yerine getirirlerse o ailede mutluluğa ulaşılır.  Bu görevler şunlardır.                                                                                                                                                                    


       Ailenin reisi olan erkek saadeti evinde arayacak, aile fertlerine kibar davranacak, ailesinin geçimini temin edecek, evinde İslami hayatın yaşanmasını sağlayacaktır. Çünkü baba aile fertlerinden sorumludur. Ve ailesini gerek maddi ve manevi, gerekse cehennem azabından koruyacak tedbirleri almalıdır.


       Ailenin hanımı olan kadın da, kocasına itaatkâr olacak, ona sevgi ve saygı ile bağlanacaktır.


       Ailede, kadın ve erkek birbirlerinin fikirlerine hürmet edecek, aile sırlarını dışarıya vermeyeceklerdir. Aile içinde ana ve baba çocuklarına güzel örnek olacaklar, onların maddi ve manevi her türlü ihtiyaçlarını karşılayacaklardır. Ebeveynler çocukları arasında adaletli davranacak, onları kötü arkadaş ve alışkanlıklardan koruyacaktır.


       Aile ağacının meyveleri olan çocuklar da, ana ve babalarına itaat ve hürmet edecekler, onları üzmeyecekler, öldüklerinde vasiyetlerini yerine getirecek, ebeveynlerini rahmetle ve hayırla anacaklardır.


       Aziz Mü’minler!


       İnsan hiçbir yerde bulamadığı huzuru ailede bulabilir. Hiç kimse, başka insanlara bağımlı olmaksızın yaşayamaz. Herkesin eşe, bir yoldaşa ihtiyacı vardır. Hayatın her safhasında bu ihtiyaç mutlaka hissedilecektir. Huzuru ailede değil de başka yerde arayan insanlar er geç yanıldıklarını anlayacaklardır. Hayat bunun örnekleriyle doludur.                                                                                   


 


 


 


 

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI KURBAN İBADETİ VE ÖNEMİ ŞİFA AYI RAMAZAN BAŞLADI MİRAC KANDİLİ İMAN VE İSTİKAMET ZAFERLERİMİZİN ARDINDAKİ RUH VE MANA MİRAS: HER HAK SAHİBİNE HAKKINI VERMEK MİRAC GECESİNDE PEYGAMBERİMİZİN YAŞADIĞI HADİSELER KADİR GECESİ KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE AİLEDE ŞEFKAT VE NEZAKET DİLİ KESİNTİSİZ HAYIR ÇEŞMESİ: VAKIFLAR TEPKİLER ÜZERİNE DİYANETTEN DÜZELTME KURBAN BAYRAMI-- Sakarya Müftülüğü DÎN-İ MÜBÎN-İ İSLAM ÖFKEYE HÂKİM OLABİLMEK PEYGAMBERLER ALLAH’IN KUTLU ELÇİLERİDİR HİCRİ YILBAŞI NEDİR RAMAZAN MEKTEBİNİN ÖĞRETTİKLERİ VAKİT İYİLİK VAKTİ: BU RAMAZAN VE HER ZAMAN PAHA BİÇİLMEZ SERMAYE: ÖMÜR DİLİN AFETLERİ ZAMAN BİLİNCİ HZ. İBRAHİM (a.s) VE İKRAM ÖĞRETMENLERİMİZ AHİRETE İMAN AŞÛRA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI RABBE YOLCULUK: ÖLÜM HAYAT BİR İMTİHAN YERİDİR KÖTÜ ÖRNEK OLMAMAK ORUCUN HİKMETLERİ MİRAÇ KANDİLİ VE NAMAZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLİĞİMİZ ENGELLİLER ve İSLAM SİHİR VE BÜYÜ HARAMDIR ÇEVRE BİLİNCİ KONU : HOŞGÖRÜ KURBAN VE KURBİYYET KONU: CAMİ ADABI VE CAMİLERİMİZİN ÖNEMİ İBADETİN ÖZÜ İHLAS VE SAMİMİYET DOĞAL AFETLER, TEDBİR VE TEVEKKÜL DENGESİ ZEKAT VE FİTRE KUR’AN’I OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK İSLÂMÎ BİR DEĞERİMİZ: EDEB İSLÂM VE GENÇLİK TURUNCU DEVRİMİ Mİ O DA NE? ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MÜ’MİNLER ANCAK KARDEŞTİR ÖFKEYİ YENMEK ŞEHİDLİK VE ÇANAKKALE ZAFERİ DUA ve ÖNEMİ ALLAH SEVGİSİ KUTSAL KİTAPLAR VE KUR’AN-I KERİM’E İMAN EŞLER ARASINDAKİ SEVGİ VE SAYGININ ÖNEMİ İMÂN NAMAZ VE TADİL-İ ERKAN’IN ÖNEMİ ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET MEVLİD KANDİLİ MEVLÜT KANDİLİ MEVLİD KANDİLİNİN MÂNÂ VE ÖNEMİ ZARARLI ALIŞKANLIKLAR GEÇMİŞİN MUHASEBESİ VE ZAMAN SABRETMEK GÖREBİLMEKTİR MEVLANA VE YEDİ ÖĞÜDÜ İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI HOŞGÖRÜ AHLAKI KÖTÜLÜĞE KİLİT İYİLİĞE ANAHTAR OLMAK KAN VERMEK, ORGAN BAĞIŞLAMAK CUMHURİYET İSRAF VE YOKSULLUK SEVİNCİMİZ SADECE BİR DAKİKA SÜRDÜ AHÎLİK VE TİCARET AHLÂKI CAMİLERİMİZ VE DİN GÖREVLİLERİMİZ ŞEHİTLİK VE GAZİLİK KUR’AN VE İLK EMİR “OKU” HAYATIMIZIN GAYESİ İSLAM, BARIŞLA GELEN ZAFER ZAFER BAYRAMI DEPREM VE AFETLERİN BİZE ÖĞRETTİKLERİ KADİR GECESİNİN ANLAM VE ÖNEMİ KULUN MAL İLE İMTİHANI: ZEKÂT TEMEL İBADETLERİMİZDEN ORUÇ Ramazan Ayı ve Önemi ÖKSÜZ VE YETİMİ GÖZETMEK KUR’AN’LA YAŞAMAK SAHÂBE ve SÜNNETE BAĞLILIK KARDEŞLİK ve PAYLAŞMA İSLAM’DA SAĞLIĞA VERİLEN ÖNEM TEVAZU VE KİBİR ÇANAKKALE ZAFERİ EVLAT, EŞ VE ANNE OLARAK KADIN YEŞİLAH HAFTASI VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR KUR’AN-I KERİM’İ OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK SABIR EBEDİ MUTLULUK YURDU CENNET EDEP VE HAYÂ EŞLERİN HAK VE SORUMLULUKLARI SAĞLIKLI BİREY, SAĞLIKLI TOPLUM ZEKÂT VE ÖNEMİ