https://www.bizimakyazi.com/files/uploads/user/hutbe.jpg
Cuma Hutbeleri

RABBE YOLCULUK: ÖLÜM

04-09-2014 10:13 2916 kez okundu.

   TARİH   : 05/09/2014
 
    Muhterem Müminler!

   Ölüm, kulluk ve imtihan için yaratılmış insanoğlunun imtihan müddetinin sona ermesi, ölümsüzlük yurdu olan ahiret hayatının ise başlangıcıdır. Yüce kitabımız Kuran-ı Kerim’de “Her canlı ölümü tadacaktır, sonra da bize döndürüleceksiniz” buyurularak yaşayan her varlığın akıbetinin ölüm olduğunu, bundan kurtulmanın mümkün olmadığını bize haber vermektedir.

Muhterem Müslümanlar!

      Cenab-ı Hak hangimizin daha güzel işler yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yarattığını bildirmiştir. Ölümlü olmak Rabbimizin bütün varlık alemi  için koyduğu bir yasadır.  İnsanın kendisi hakkında takdir edilen ölümü önlemesi, geciktirmesi onun elinde değildir. Bu gerçek, kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de şöyle anlatılır. : “De ki: ‘Sizin kendisinden kaçıp durduğunuz ölüm var ya, o mutlaka sizi bulacaktır. Sonra görüleni ve görülmeyeni bilen Allah'a döndürüleceksiniz de. O, size bütün yaptıklarınızı haber verecektir."   Değerli Müminler!

Müslümanın vazifesi, dünyada ölümden ürperip kaçmak yerine, ona hazırlanmak ve onu güzelleştirmeye çalışmaktır. Hz. Aişe  (r.a) annemizin rivayet ettiği bir  hadis-i şerifte Resullulah (sav)’in şöyle buyurduğu haber verilmektedir: “Kim Allah’a kavuşmak isterse, Allah da ona kavuşmak ister. Kim Allah’a kavuşmak istemezse, Allah da ona kavuşmayı arzu etmez”. Bunun üzerine ben – Ya Rasulallah! Ölümü sevmediği için mi (kavuşmak istemez)? Öyleyse hepimiz ölümü sevmeyiz, dedim. “Hayır, öyle değil mü’mine Allah’ın rahmeti, rızası ve cenneti müjdelendiği zaman Allah Teala’ ya kavuşmak ister; işte o zaman Allah da ona kavuşmayı arzu eder. Kafire Allah’ın azabı, gazabı haber verildiği zaman Allah’a kavuşmaktan hoşlanmaz, Allah da ona kavuşmaktan hoşlanmaz” buyurdu.

 Değerli Müslümanlar!

    Ölüm, insan için en büyük ibret ve en etkili öğüttür. Hepimizin yolu kabirden geçecektir. Bunun için kabirleri sık sık ziyaret ederek ölümü hatırlamalı ve ibret almalıyız. Peygamber Efendimiz (s.a.v) “Kabirleri ziyaret edin, çünkü o size ahireti hatırlatır”[1] buyurmuştur. Başka bir Hadis-i Şerifte ise “Lezzetleri kesen ölümü çokça hatırlayın!” buyurmuştur.

     Aziz Kardeşlerim!

    Her ne şekilde telakki edilirse edilsin hayat, göz açıp kapayıncaya kadar geçen bir kısa ömürdür. Ölümün bize hiç de uzak olmadığını, ölümle hayat arasında çok ince bir çizginin bulunduğunu unutmamalı, ölüm ötesine her an tedarikli olmalıyız. Bilmeliyiz ki asıl hüner, ölüm meleğini güzel yüzle karşılayabilmek, asıl gaye ise, ebedi mutluluğun kapısından yüz akıyla girebilmektir. Kendimize güzel bir kabir hazırlamanın değil, kabre güzelce hazırlanmanın gayreti içinde olmalıyız. Rabbim hepimize rızasına uygun bir hayat yaşayarak iman ile ölebilmeyi nasip etsin.



 

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI KURBAN İBADETİ VE ÖNEMİ ŞİFA AYI RAMAZAN BAŞLADI MİRAC KANDİLİ İMAN VE İSTİKAMET ZAFERLERİMİZİN ARDINDAKİ RUH VE MANA MİRAS: HER HAK SAHİBİNE HAKKINI VERMEK MİRAC GECESİNDE PEYGAMBERİMİZİN YAŞADIĞI HADİSELER KADİR GECESİ KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE AİLEDE ŞEFKAT VE NEZAKET DİLİ KESİNTİSİZ HAYIR ÇEŞMESİ: VAKIFLAR TEPKİLER ÜZERİNE DİYANETTEN DÜZELTME KURBAN BAYRAMI-- Sakarya Müftülüğü DÎN-İ MÜBÎN-İ İSLAM ÖFKEYE HÂKİM OLABİLMEK PEYGAMBERLER ALLAH’IN KUTLU ELÇİLERİDİR HİCRİ YILBAŞI NEDİR RAMAZAN MEKTEBİNİN ÖĞRETTİKLERİ VAKİT İYİLİK VAKTİ: BU RAMAZAN VE HER ZAMAN PAHA BİÇİLMEZ SERMAYE: ÖMÜR DİLİN AFETLERİ ZAMAN BİLİNCİ HZ. İBRAHİM (a.s) VE İKRAM ÖĞRETMENLERİMİZ AHİRETE İMAN AŞÛRA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI HAYAT BİR İMTİHAN YERİDİR KÖTÜ ÖRNEK OLMAMAK ORUCUN HİKMETLERİ MİRAÇ KANDİLİ VE NAMAZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLİĞİMİZ ENGELLİLER ve İSLAM SİHİR VE BÜYÜ HARAMDIR ÇEVRE BİLİNCİ KONU : HOŞGÖRÜ KURBAN VE KURBİYYET KONU: CAMİ ADABI VE CAMİLERİMİZİN ÖNEMİ İBADETİN ÖZÜ İHLAS VE SAMİMİYET DOĞAL AFETLER, TEDBİR VE TEVEKKÜL DENGESİ ZEKAT VE FİTRE KUR’AN’I OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK İSLÂMÎ BİR DEĞERİMİZ: EDEB İSLÂM VE GENÇLİK TURUNCU DEVRİMİ Mİ O DA NE? ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MÜ’MİNLER ANCAK KARDEŞTİR ÖFKEYİ YENMEK ŞEHİDLİK VE ÇANAKKALE ZAFERİ DUA ve ÖNEMİ ALLAH SEVGİSİ KUTSAL KİTAPLAR VE KUR’AN-I KERİM’E İMAN EŞLER ARASINDAKİ SEVGİ VE SAYGININ ÖNEMİ İMÂN NAMAZ VE TADİL-İ ERKAN’IN ÖNEMİ ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET MEVLİD KANDİLİ MEVLÜT KANDİLİ MEVLİD KANDİLİNİN MÂNÂ VE ÖNEMİ ZARARLI ALIŞKANLIKLAR GEÇMİŞİN MUHASEBESİ VE ZAMAN SABRETMEK GÖREBİLMEKTİR MEVLANA VE YEDİ ÖĞÜDÜ İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI HOŞGÖRÜ AHLAKI KÖTÜLÜĞE KİLİT İYİLİĞE ANAHTAR OLMAK KAN VERMEK, ORGAN BAĞIŞLAMAK CUMHURİYET İSRAF VE YOKSULLUK SEVİNCİMİZ SADECE BİR DAKİKA SÜRDÜ AHÎLİK VE TİCARET AHLÂKI CAMİLERİMİZ VE DİN GÖREVLİLERİMİZ ŞEHİTLİK VE GAZİLİK KUR’AN VE İLK EMİR “OKU” HAYATIMIZIN GAYESİ İSLAM, BARIŞLA GELEN ZAFER ZAFER BAYRAMI DEPREM VE AFETLERİN BİZE ÖĞRETTİKLERİ KADİR GECESİNİN ANLAM VE ÖNEMİ KULUN MAL İLE İMTİHANI: ZEKÂT TEMEL İBADETLERİMİZDEN ORUÇ Ramazan Ayı ve Önemi ÖKSÜZ VE YETİMİ GÖZETMEK KUR’AN’LA YAŞAMAK BİR DEĞER OLARAK AİLE SAHÂBE ve SÜNNETE BAĞLILIK KARDEŞLİK ve PAYLAŞMA İSLAM’DA SAĞLIĞA VERİLEN ÖNEM TEVAZU VE KİBİR ÇANAKKALE ZAFERİ EVLAT, EŞ VE ANNE OLARAK KADIN YEŞİLAH HAFTASI VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR KUR’AN-I KERİM’İ OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK SABIR EBEDİ MUTLULUK YURDU CENNET EDEP VE HAYÂ EŞLERİN HAK VE SORUMLULUKLARI SAĞLIKLI BİREY, SAĞLIKLI TOPLUM ZEKÂT VE ÖNEMİ