https://www.bizimakyazi.com/files/uploads/user/hutbe.jpg
Cuma Hutbeleri

NAMAZ VE TADİL-İ ERKAN’IN ÖNEMİ

01-01-1970 03:00 5750 kez okundu.

Yerine getirmekle yükümlü olduğumuz ibadetlerin de başta gelenidir. Namaz, insanı dünyada güzel ahlak sahibi kılar, ahirette de manen yücelmeye, cehennem azabından kurtulmaya ve cennete girmeye vesile olur. Bütün bunları elde etmek ise namazı usulüne ve şartlarına uygun olarak yani tadil-i erkâna uygun bir şekilde kılmakla mümkündür. Diğer tüm ibadetler gibi namazı nasıl kılacağımızı da Efendiler Efendisi bize öğretmiş “Ben namazı nasıl kılıyorsam, siz de öyle kılın.” Buyurmuşlardır.

Muhterem Müslümanlar!

Rükünlerin düzgün, yerli yerinde, doğru yapılması anlamına gelen tadil-i erkân namazın vaciplerinden olup şu şekilde yapılır.

 

  • Ayakta dimdik durmak, sağa ve sola meyletmemek,
  • Rükûda sırt ve baş düz bir satıh oluşturacak şekilde eğilip, sübhâne rabbiye’l-azim diyecek kadar beklemek,
  • Kavmeyi tam yapmak, yani; rükûdan doğrulup, secdeye varmadan önce sübhâne rabbiye’l-azîm diyecek kadar kıyam vaziyetinde kalmak,
  • Secdede sübhâne rabbiye’l-a’lâ diyecek kadar kalmak,
  • Celseyi tam yapmak yani; İki secde arasında sübhâne rabbiye’l-a’lâ diyecek kadar beklemek,
  • Secdeyi yedi uzuv üzerine yapmak, elleri ve alnı yere tam koymak, kolları yere yaymamak ve secdeleri hızlı yapmamak.            

         Değerli Kardeşlerim!

         Rasulullah (sav) bir gün mescitte ashabıyla birlikte otururlarken, dini yeni öğrenmiş ve adı Hallâd olan bir kişi gelip, iki rekât namaz kıldı. Sonra Peygamberimizin (sav) huzuruna gelerek selam verdi, Efendimiz de (sav) selamını aldı ve ona: “Dön, namazı tekrar kıl“ buyurdu. O kişi döndü, yine evvelki kıldığı gibi namazını kıldı. Efendimiz (sav): “Dön tekrar kıl. Çünkü sen, namaz kılmış olmadın” buyurdu. Bu durum üç defa tekrarlandı. Nihayet Hallâd “Seni hak ile gönderen Allah’a yemin olsun ki, ancak bu kadar biliyorum, ne olur doğrusunu bana öğret.” dedi. Efendimiz (sav) bunun üzerine şöyle buyurdu; “Namaza kalkmak istediğinde güzelce abdest al ve kıbleye dön, iftitah tekbirini alıp kolayına geldiği kadar Kur’an’dan oku, sonra rükûa varıp ta (uzuvların ve mafsalların) sükûnet buluncaya kadar dur, sonra başını kaldırıp büsbütün doğruluncaya kadar ayakta kal, sonra secdeye varıp mutmain oluncaya kadar dur. Başını kaldırıp hareketsizliği temin edinceye kadar otur. Bunları bütün namazlarında böylece yaparsan namazın tamam olmuş olur, bunlardan neyi eksiltirsen namazını eksiltmiş olursun.” Bir başka hadislerinde yine; "Sizden biri, rükû ve secdelerde belini (tam olarak) doğrultmadıkça namazı yeterli olmaz.” Buyurmuşlardır.

Sevgili Peygamberimiz birgün ashabıyla sohbet ederken, “En kötü hırsızlığın namazdan çalmak” olduğunu söyledi. Orada bulunanlardan biri: “Ey Allah’ın Rasülü! Kişi namazından nasıl çalar?” diye sorduğunda; Peygamberimiz (sav): “Rükû ve secdelerini tam olarak yapmaz” buyurdular.

         Aziz Cemaat!   

         Hutbemi, okuduğum ayetin meali ile bitirmek istiyorum: “Kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı biliyor.

 

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI KURBAN İBADETİ VE ÖNEMİ ŞİFA AYI RAMAZAN BAŞLADI MİRAC KANDİLİ İMAN VE İSTİKAMET ZAFERLERİMİZİN ARDINDAKİ RUH VE MANA MİRAS: HER HAK SAHİBİNE HAKKINI VERMEK MİRAC GECESİNDE PEYGAMBERİMİZİN YAŞADIĞI HADİSELER KADİR GECESİ KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE AİLEDE ŞEFKAT VE NEZAKET DİLİ KESİNTİSİZ HAYIR ÇEŞMESİ: VAKIFLAR TEPKİLER ÜZERİNE DİYANETTEN DÜZELTME KURBAN BAYRAMI-- Sakarya Müftülüğü DÎN-İ MÜBÎN-İ İSLAM ÖFKEYE HÂKİM OLABİLMEK PEYGAMBERLER ALLAH’IN KUTLU ELÇİLERİDİR HİCRİ YILBAŞI NEDİR RAMAZAN MEKTEBİNİN ÖĞRETTİKLERİ VAKİT İYİLİK VAKTİ: BU RAMAZAN VE HER ZAMAN PAHA BİÇİLMEZ SERMAYE: ÖMÜR DİLİN AFETLERİ ZAMAN BİLİNCİ HZ. İBRAHİM (a.s) VE İKRAM ÖĞRETMENLERİMİZ AHİRETE İMAN AŞÛRA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI RABBE YOLCULUK: ÖLÜM HAYAT BİR İMTİHAN YERİDİR KÖTÜ ÖRNEK OLMAMAK ORUCUN HİKMETLERİ MİRAÇ KANDİLİ VE NAMAZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLİĞİMİZ ENGELLİLER ve İSLAM SİHİR VE BÜYÜ HARAMDIR ÇEVRE BİLİNCİ KONU : HOŞGÖRÜ KURBAN VE KURBİYYET KONU: CAMİ ADABI VE CAMİLERİMİZİN ÖNEMİ İBADETİN ÖZÜ İHLAS VE SAMİMİYET DOĞAL AFETLER, TEDBİR VE TEVEKKÜL DENGESİ ZEKAT VE FİTRE KUR’AN’I OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK İSLÂMÎ BİR DEĞERİMİZ: EDEB İSLÂM VE GENÇLİK TURUNCU DEVRİMİ Mİ O DA NE? ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MÜ’MİNLER ANCAK KARDEŞTİR ÖFKEYİ YENMEK ŞEHİDLİK VE ÇANAKKALE ZAFERİ DUA ve ÖNEMİ ALLAH SEVGİSİ KUTSAL KİTAPLAR VE KUR’AN-I KERİM’E İMAN EŞLER ARASINDAKİ SEVGİ VE SAYGININ ÖNEMİ İMÂN ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET MEVLİD KANDİLİ MEVLÜT KANDİLİ MEVLİD KANDİLİNİN MÂNÂ VE ÖNEMİ ZARARLI ALIŞKANLIKLAR GEÇMİŞİN MUHASEBESİ VE ZAMAN SABRETMEK GÖREBİLMEKTİR MEVLANA VE YEDİ ÖĞÜDÜ İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI HOŞGÖRÜ AHLAKI KÖTÜLÜĞE KİLİT İYİLİĞE ANAHTAR OLMAK KAN VERMEK, ORGAN BAĞIŞLAMAK CUMHURİYET İSRAF VE YOKSULLUK SEVİNCİMİZ SADECE BİR DAKİKA SÜRDÜ AHÎLİK VE TİCARET AHLÂKI CAMİLERİMİZ VE DİN GÖREVLİLERİMİZ ŞEHİTLİK VE GAZİLİK KUR’AN VE İLK EMİR “OKU” HAYATIMIZIN GAYESİ İSLAM, BARIŞLA GELEN ZAFER ZAFER BAYRAMI DEPREM VE AFETLERİN BİZE ÖĞRETTİKLERİ KADİR GECESİNİN ANLAM VE ÖNEMİ KULUN MAL İLE İMTİHANI: ZEKÂT TEMEL İBADETLERİMİZDEN ORUÇ Ramazan Ayı ve Önemi ÖKSÜZ VE YETİMİ GÖZETMEK KUR’AN’LA YAŞAMAK BİR DEĞER OLARAK AİLE SAHÂBE ve SÜNNETE BAĞLILIK KARDEŞLİK ve PAYLAŞMA İSLAM’DA SAĞLIĞA VERİLEN ÖNEM TEVAZU VE KİBİR ÇANAKKALE ZAFERİ EVLAT, EŞ VE ANNE OLARAK KADIN YEŞİLAH HAFTASI VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR KUR’AN-I KERİM’İ OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK SABIR EBEDİ MUTLULUK YURDU CENNET EDEP VE HAYÂ EŞLERİN HAK VE SORUMLULUKLARI SAĞLIKLI BİREY, SAĞLIKLI TOPLUM ZEKÂT VE ÖNEMİ