https://www.bizimakyazi.com/files/uploads/user/hutbe.jpg
Cuma Hutbeleri

İSRAF VE YOKSULLUK

01-01-1970 03:00 2498 kez okundu.

TARİH : 19.10.2012            

 İsraf, meşru ve makul olanın dışına çıkarak, söz, iş, davranış ve harcamada aşırılık ve savurganlık anlamına gelir. Kısaca nimetin gereğinden fazla kullanılması demek olan israfın her türlüsü dinimizce haram sayılmıştır. Yüce kitabımız Kuran da genel anlamda, sahip olunanları israf derecesinde aşırı harcamayı veya cimrilik yaparak elini sıkı tutmayı yasaklamış, bunun yerine daha ölçülü, dengeli ve duyarlı bir toplum oluşturmayı hedef almıştır. Furkan suresinde “(onlar) harcadıklarında ne israf ne de cimrilik ederler, ikisi arasında orta bir yol tutarlar.”  buyrulurken; İsra suresinde deBir de akrabaya, yoksula, yolcuya hakkını ver. Gereksiz yere de saçıp savurma. Zira böylesi saçıp savuranlar şeytanların dostlarıdırlar. Şeytan ise Rabbine karşı çok nankördür. Eli sıkı olma, büsbütün eli açık da olma, sonra kınanır ve çaresiz kalırsın.”

 Muhterem müminler!             

Allah’ın bize emanet olarak verdiği kaynakların israf edilmesi büyük bir vebaldir. Bunun için şahsi harcamalarımızda ölçülü olmak, sahip olduğumuz değerleri dikkatli kullanmak, verimli alanlarda değerlendirmek dini ve milli bir görevdir. İsraf ise Yüce Allah’ın verdiği nimetlere karşı nankörlük ve saygısızlıktır. İsraf edenlerYiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.”   buyurularak uyarılmaktadır. Ayet-i kerimede bir taraftan insana yeme içmesi emredilirken diğer taraftan israfa kaçmaması emredilmekte, yani her şeyde olduğu gibi dengeli yaşamak önerilmektedir. Günümüz toplumlarına şöyle bir göz attığımızda; yapılan yiyecek içecek israflarının haddi hesabının olmadığı açıktır.

Çöpe atılan ekmeklerin, dökülen yemeklerin, boşa akan suların, milyonları bulan şehirlere yetecek miktara ulaştığından bahsedilmektedir. Bunları yaparken Allah Teala’nın israf edenleri sevmediğini unutmamak gerekir.

Değerli müminler!

İsraf alanları sadece yeme içme ile sınırlı değildir. Zamanda, giyim-kuşamda, harcamada, törenlerde, sahip olduğumuz kaynaklarda vb her şeyde israf ve gösterişten uzak dengeli ve ölçülü olmalıyız. Çünkü yapılan her israf, fert ve toplum açısından o nimetin elden çıkmasına neden olacaktır. Sahip olduğumuz her nimetten sorguya çekileceğimizi unutmamak israfın önlenmesinde önemli bir etken olabilir.

Bir de insan israfı, bilgi israfı, maddi ve manevi değerlerin israfı,  gerek ferdi gerekse toplumsal hayatımızdaki önemli kayıplarımızdandır. Hâlbuki her insan bir değerdir. Eğitim ve ahlaki bilinçlendirme ile insan israfını önlemek temel hedefimiz olmalıdır. İsraf sadece fertlerin değil toplumların çöküşünde de en önde gelen etkenlerden birisidir. İsrafın önlenerek yoksulluğun ortadan kaldırılması mümkündür.   

Değerli Mü’minler!

Tüketirken tükenmeyelim. İnanç ve kültürel değerlerimizden uzaklaştıkça kazandığımızdan ve ürettiğimizden daha fazlasını tüketir olduk. Harcarken, tüketirken ilahi ölçülerin yanı sıra, aklını ve vicdanını  kullanan iyi kullar olmamız gerektiğini; Allah Rasulü’nün şu sözlerini hatırdan çıkartmayalım:Kibire kapılmadan ve israf etmeden yiyiniz, içiniz, giyiniz ve sadaka veriniz.”          

 

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI KURBAN İBADETİ VE ÖNEMİ ŞİFA AYI RAMAZAN BAŞLADI MİRAC KANDİLİ İMAN VE İSTİKAMET ZAFERLERİMİZİN ARDINDAKİ RUH VE MANA MİRAS: HER HAK SAHİBİNE HAKKINI VERMEK MİRAC GECESİNDE PEYGAMBERİMİZİN YAŞADIĞI HADİSELER KADİR GECESİ KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE AİLEDE ŞEFKAT VE NEZAKET DİLİ KESİNTİSİZ HAYIR ÇEŞMESİ: VAKIFLAR TEPKİLER ÜZERİNE DİYANETTEN DÜZELTME KURBAN BAYRAMI-- Sakarya Müftülüğü DÎN-İ MÜBÎN-İ İSLAM ÖFKEYE HÂKİM OLABİLMEK PEYGAMBERLER ALLAH’IN KUTLU ELÇİLERİDİR HİCRİ YILBAŞI NEDİR RAMAZAN MEKTEBİNİN ÖĞRETTİKLERİ VAKİT İYİLİK VAKTİ: BU RAMAZAN VE HER ZAMAN PAHA BİÇİLMEZ SERMAYE: ÖMÜR DİLİN AFETLERİ ZAMAN BİLİNCİ HZ. İBRAHİM (a.s) VE İKRAM ÖĞRETMENLERİMİZ AHİRETE İMAN AŞÛRA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI RABBE YOLCULUK: ÖLÜM HAYAT BİR İMTİHAN YERİDİR KÖTÜ ÖRNEK OLMAMAK ORUCUN HİKMETLERİ MİRAÇ KANDİLİ VE NAMAZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLİĞİMİZ ENGELLİLER ve İSLAM SİHİR VE BÜYÜ HARAMDIR ÇEVRE BİLİNCİ KONU : HOŞGÖRÜ KURBAN VE KURBİYYET KONU: CAMİ ADABI VE CAMİLERİMİZİN ÖNEMİ İBADETİN ÖZÜ İHLAS VE SAMİMİYET DOĞAL AFETLER, TEDBİR VE TEVEKKÜL DENGESİ ZEKAT VE FİTRE KUR’AN’I OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK İSLÂMÎ BİR DEĞERİMİZ: EDEB İSLÂM VE GENÇLİK TURUNCU DEVRİMİ Mİ O DA NE? ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MÜ’MİNLER ANCAK KARDEŞTİR ÖFKEYİ YENMEK ŞEHİDLİK VE ÇANAKKALE ZAFERİ DUA ve ÖNEMİ ALLAH SEVGİSİ KUTSAL KİTAPLAR VE KUR’AN-I KERİM’E İMAN EŞLER ARASINDAKİ SEVGİ VE SAYGININ ÖNEMİ İMÂN NAMAZ VE TADİL-İ ERKAN’IN ÖNEMİ ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET MEVLİD KANDİLİ MEVLÜT KANDİLİ MEVLİD KANDİLİNİN MÂNÂ VE ÖNEMİ ZARARLI ALIŞKANLIKLAR GEÇMİŞİN MUHASEBESİ VE ZAMAN SABRETMEK GÖREBİLMEKTİR MEVLANA VE YEDİ ÖĞÜDÜ İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI HOŞGÖRÜ AHLAKI KÖTÜLÜĞE KİLİT İYİLİĞE ANAHTAR OLMAK KAN VERMEK, ORGAN BAĞIŞLAMAK CUMHURİYET SEVİNCİMİZ SADECE BİR DAKİKA SÜRDÜ AHÎLİK VE TİCARET AHLÂKI CAMİLERİMİZ VE DİN GÖREVLİLERİMİZ ŞEHİTLİK VE GAZİLİK KUR’AN VE İLK EMİR “OKU” HAYATIMIZIN GAYESİ İSLAM, BARIŞLA GELEN ZAFER ZAFER BAYRAMI DEPREM VE AFETLERİN BİZE ÖĞRETTİKLERİ KADİR GECESİNİN ANLAM VE ÖNEMİ KULUN MAL İLE İMTİHANI: ZEKÂT TEMEL İBADETLERİMİZDEN ORUÇ Ramazan Ayı ve Önemi ÖKSÜZ VE YETİMİ GÖZETMEK KUR’AN’LA YAŞAMAK BİR DEĞER OLARAK AİLE SAHÂBE ve SÜNNETE BAĞLILIK KARDEŞLİK ve PAYLAŞMA İSLAM’DA SAĞLIĞA VERİLEN ÖNEM TEVAZU VE KİBİR ÇANAKKALE ZAFERİ EVLAT, EŞ VE ANNE OLARAK KADIN YEŞİLAH HAFTASI VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR KUR’AN-I KERİM’İ OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK SABIR EBEDİ MUTLULUK YURDU CENNET EDEP VE HAYÂ EŞLERİN HAK VE SORUMLULUKLARI SAĞLIKLI BİREY, SAĞLIKLI TOPLUM ZEKÂT VE ÖNEMİ