https://www.bizimakyazi.com/files/uploads/user/hutbe.jpg
Cuma Hutbeleri

HOŞGÖRÜ AHLAKI

01-01-1970 03:00 1959 kez okundu.

Dinimiz, birbirinden bağımsız düşünülemeyen insan topluluğunun sevgi, saygı ve hoşgörü ortamında yaşamasını sağlamak ve böylece toplumsal huzuru temin etmek için gerekli tedbirleri almış, bu huzuru zedeleyici davranışlara engel olmuştur.

Hoşgörü; gerektiğinde affetmek, bağışlamasını bilmek, kızdığında öfkeyi yenebilmektir. Her şeyi anlayışla karşılamak, müsamaha göstermektir. Hoşgörü, Allah için sevmek, kötülüğe iyilikle muamele etmek, karşılıksız verebilmektir. Peygamberî uslupla taş atana gül atabilmek, gelmeyene gitmek, aramayanı aramaktır. Hoşgörü; insanlarla iyi ilişki kurabilmenin formülü, toplumsal problemleri çözmenin en etkili yoludur.

Değerli Müminler!

Yüce Rabbimizin en güzel örnek olarak nitelediği ve en yüce bir ahlak üzere gönderdiği Hz. Peygamber (s.a.s), bütün insanlara hoşgörülü olmuş, eline çok imkanlar geçmesine rağmen kendisine yapılan onca haksızlığa ve zulme karşılık vermeyip affederek insanların gönlünü kazanmıştır. Zulmeden müşriklere beddua etmesini isteyenlere  Ben rahmet olarak gönderildim, lanetleyici olarak değil” buyurmuştur.  Allahu Teala’nın (cc) ifadesiyle Hz. Muhammed (s.a.s) Allah'tan bir rahmet ile insanlara yumuşak davranmış, kaba ve katı yürekli olmamıştır.[1] Mescidin orta yerinde tuvalet ihtiyacını gideren bedeviye karşı bile göstermiş olduğu hoşgörülü tavır, kendini öldürmek isteyenleri affetmesi, amcası Hz. Hamza’yı hunharca şehid eden Vahşî’yi bağışlaması Hz. Peygamber’in sayısız hoşgörü örneklerinden sadece birkaç tanesidir. Ayrıca Peygamberimiz ırk, renk, dil, cinsiyet farkı gözetmemiş; zengin-fakir tüm inananları kardeşlik bağıyla birbirine bağlayarak tam bir hoşgörü ortamı oluşturmuştur.

Muhterem Müminler!

Dinimizin bu hoşgörü ve kardeşlik anlayışına bugün daha çok ihtiyaç duymaktayız Farklı etnik yapıdaki insanların bir arada yaşadığı günümüz toplumunda, kavga ve kızgınlıkların son bularak birlik ve beraberliğin sağlanması, hoşgörü ve sevgiyle mümkündür Bu sebeple toplumsal hayatta her ortamda, bütün insanlara karşı hoşgörülü olmalıyız. Birbirimizi sevip saymalı, komşu ve arkadaşlarımızla güzel geçinmeliyiz. Kalp kırmayalı kardeşlerim! Yaptığımız hatalarda özür dilemesini bilelim. Bize yapılan hataları affedelim. Dini, rengi, ırkı ve cinsi ne olursa olsun kimseyi hor ve hakir görmeyelim. Kendimize yapılmasını istemediğimiz şeyleri başkasına yapmayalım.

Muhterem Cemaat!

Günümüz problemlerinin, kavga ve ayrımlarının en büyük sebebi sevgi ve hoşgörü eksikliğidir. Çözüm ise Rabbimizin emri gereği öfkeyi yenerek af yolunu tutmaktan, Efendimiz (s.a.s)’ın örnekliğinde olduğu gibi sevgi dolu, hoşgörülü ve merhamet sahibi olmaktan; Yunus Emre’nin deyimiyle “Yaradandan ötürü yaradılanı sevmekten” geçmektedir.

Yeni Hicrî yılımızın hoşgörü ve merhamet dolu geçmesini dileyerek, hayırlar ve bereketler getirmesini Cenabı Hak’tan niyaz ederken, Mevlânânın şu öğütleriyle hutbemi bitiriyorum:

“Sevgide güneş gibi ol,

Dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol,

Hataları örtmede gece gibi ol,

Tevâzuda toprak gibi ol,

Öfkede ölü gibi ol,

Her ne olursan ol, ya olduğun gibi görün, ya da göründüğün gibi ol.”


 

 

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI KURBAN İBADETİ VE ÖNEMİ ŞİFA AYI RAMAZAN BAŞLADI MİRAC KANDİLİ İMAN VE İSTİKAMET ZAFERLERİMİZİN ARDINDAKİ RUH VE MANA MİRAS: HER HAK SAHİBİNE HAKKINI VERMEK MİRAC GECESİNDE PEYGAMBERİMİZİN YAŞADIĞI HADİSELER KADİR GECESİ KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE AİLEDE ŞEFKAT VE NEZAKET DİLİ KESİNTİSİZ HAYIR ÇEŞMESİ: VAKIFLAR TEPKİLER ÜZERİNE DİYANETTEN DÜZELTME KURBAN BAYRAMI-- Sakarya Müftülüğü DÎN-İ MÜBÎN-İ İSLAM ÖFKEYE HÂKİM OLABİLMEK PEYGAMBERLER ALLAH’IN KUTLU ELÇİLERİDİR HİCRİ YILBAŞI NEDİR RAMAZAN MEKTEBİNİN ÖĞRETTİKLERİ VAKİT İYİLİK VAKTİ: BU RAMAZAN VE HER ZAMAN PAHA BİÇİLMEZ SERMAYE: ÖMÜR DİLİN AFETLERİ ZAMAN BİLİNCİ HZ. İBRAHİM (a.s) VE İKRAM ÖĞRETMENLERİMİZ AHİRETE İMAN AŞÛRA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI RABBE YOLCULUK: ÖLÜM HAYAT BİR İMTİHAN YERİDİR KÖTÜ ÖRNEK OLMAMAK ORUCUN HİKMETLERİ MİRAÇ KANDİLİ VE NAMAZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLİĞİMİZ ENGELLİLER ve İSLAM SİHİR VE BÜYÜ HARAMDIR ÇEVRE BİLİNCİ KONU : HOŞGÖRÜ KURBAN VE KURBİYYET KONU: CAMİ ADABI VE CAMİLERİMİZİN ÖNEMİ İBADETİN ÖZÜ İHLAS VE SAMİMİYET DOĞAL AFETLER, TEDBİR VE TEVEKKÜL DENGESİ ZEKAT VE FİTRE KUR’AN’I OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK İSLÂMÎ BİR DEĞERİMİZ: EDEB İSLÂM VE GENÇLİK TURUNCU DEVRİMİ Mİ O DA NE? ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MÜ’MİNLER ANCAK KARDEŞTİR ÖFKEYİ YENMEK ŞEHİDLİK VE ÇANAKKALE ZAFERİ DUA ve ÖNEMİ ALLAH SEVGİSİ KUTSAL KİTAPLAR VE KUR’AN-I KERİM’E İMAN EŞLER ARASINDAKİ SEVGİ VE SAYGININ ÖNEMİ İMÂN NAMAZ VE TADİL-İ ERKAN’IN ÖNEMİ ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET MEVLİD KANDİLİ MEVLÜT KANDİLİ MEVLİD KANDİLİNİN MÂNÂ VE ÖNEMİ ZARARLI ALIŞKANLIKLAR GEÇMİŞİN MUHASEBESİ VE ZAMAN SABRETMEK GÖREBİLMEKTİR MEVLANA VE YEDİ ÖĞÜDÜ İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI KÖTÜLÜĞE KİLİT İYİLİĞE ANAHTAR OLMAK KAN VERMEK, ORGAN BAĞIŞLAMAK CUMHURİYET İSRAF VE YOKSULLUK SEVİNCİMİZ SADECE BİR DAKİKA SÜRDÜ AHÎLİK VE TİCARET AHLÂKI CAMİLERİMİZ VE DİN GÖREVLİLERİMİZ ŞEHİTLİK VE GAZİLİK KUR’AN VE İLK EMİR “OKU” HAYATIMIZIN GAYESİ İSLAM, BARIŞLA GELEN ZAFER ZAFER BAYRAMI DEPREM VE AFETLERİN BİZE ÖĞRETTİKLERİ KADİR GECESİNİN ANLAM VE ÖNEMİ KULUN MAL İLE İMTİHANI: ZEKÂT TEMEL İBADETLERİMİZDEN ORUÇ Ramazan Ayı ve Önemi ÖKSÜZ VE YETİMİ GÖZETMEK KUR’AN’LA YAŞAMAK BİR DEĞER OLARAK AİLE SAHÂBE ve SÜNNETE BAĞLILIK KARDEŞLİK ve PAYLAŞMA İSLAM’DA SAĞLIĞA VERİLEN ÖNEM TEVAZU VE KİBİR ÇANAKKALE ZAFERİ EVLAT, EŞ VE ANNE OLARAK KADIN YEŞİLAH HAFTASI VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR KUR’AN-I KERİM’İ OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK SABIR EBEDİ MUTLULUK YURDU CENNET EDEP VE HAYÂ EŞLERİN HAK VE SORUMLULUKLARI SAĞLIKLI BİREY, SAĞLIKLI TOPLUM ZEKÂT VE ÖNEMİ