https://www.bizimakyazi.com/files/uploads/user/hutbe.jpg
Cuma Hutbeleri

EDEP VE HAYÂ

01-01-1970 03:00 2800 kez okundu.

TARİH   : 27.01.2012


 Aziz Kardeşlerim!


Allah Teâlâ Kerim olan Kitabında “Şüphesiz Peygamberde sizin için güzel bir örnek vardır”  buyurmuş, Âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz de “Ben ahlakî güzellikleri tamamlamak üzere gönderildim.”Buyurarak, kıyamete kadar bütün insanlık için bir önder ve güzel bir örnek olduğunu beyan etmişlerdir.


Muhterem Müminler!


Hayâ,  utanmak demektir. Hayâyı Allah’ın hoşlanmadığı her türlü kötü huydan arınmak olarak ta tarif edebiliriz. Kişiye fazilet yollarını açan, manen ve maddeten ilerleme yollarını gösteren hayâ bir mü’minde bulunması gereken en önemli özelliklerden biridir..


Hz. Peygamber (a.s.) hayâ ile iman arasında önemli bir ilişki olduğuna dikkat çekmiş ve hayâyı imanın bir şubesi olarak nitelendirmiştir. “İman yetmiş küsur şubedir. En üst derecesi “lâ ilahe illallah” demek, en alt derecesi de geçenlere zarar verecek şeyleri yoldan gidermektir. Hayâ da imandan bir şubedir.”


Aziz Kardeşlerim!


Hayâ insanı her türlü kötülükten alıkoyan bir huydur. Resul-i Ekrem efendimiz, “Hayâ ancak hayır kazandırır.” Diye buyurmuş, başka bir hadis-i şerifte ise “Hayânın hepsi hayırdır.” Buyurarak ümmetinin davranışlarını hayâ ile süslemesini istemiştir.


 


Sevgili Kardeşlerim!


Utanma duygusuna sahip olmayan bir kimsenin önünde hiçbir engel yoktur. Dolayısıyla öyle bir kimse her türlü çirkinliği kolayca yapabilir.


 Allah’tan ve insanlardan utanan bir kimsenin,  ise nefsinin istediği her hareketi yapması mümkün değildir.


Aziz Kardeşlerim!


Hayâ duygusunun esası, Allah’tan hayâ etmektir. Allah’ın her yerde her an olduğunun bilinciyle yaşayan bir insan ihsan şuuruna ermiştir. “Nerede olsanız, o sizinle beraberdir. Allah, bütün yaptıklarınızı hakkıyla görendir.” Ayeti bizlere bu şuuru kazandırmaya çalışmaktadır.    “Allah teâla’dan gerektiği gibi haya ediniz”  buyuran Peygamber Efendimize ,”Ya Resulallah! Allah’tan gereği gibi nasıl hayâ edebiliriz? Sorusu yöneltilmişti. Bunun üzerine Allah’ın Resulü; başını ve başında yer alan organları, karnını ve karna bağlı organı koruyan, dünya hayatının süsüne kendini kaptırmayan, ölümü ve çürüyüp yok olmayı unutmayan kimsenin Allah Taaladan gereği gibi hayâ etmiş olacağını haber vermiştir. Başın korunması, aklın iyiye kullanılması, baştaki organların korunması ise, dinen yasaklanan şeylere bakmamak, kötü sözlere kulak vermemek, haram yememek ve yalan söylememekle gerçekleşir. Karnın korunması ise, haramla beslenmekten sakınmakla olur.


Aziz Kardeşlerim!


Edep ve hayâdan yoksun olan insan her türlü çirkinliği işlemeye meyillidir. Edebe aykırı olaylar ortaya çıkınca, kalbin bu işten rahatsız olması kişide hayânın var olduğunun belirtisidir.


Muhterem Mü’minler!


Günümüzde Müslüman toplumun hayâ ve edep duygularını yıpratıp erozyona uğratacak, iffet duygularını yok edecek, zinayı ve ahlaksızlığı hoş gösterecek bir medya politikası görmekteyiz. Rabbimiz, “Ey iman edenler kendinizi ve ailenizi yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem azabından koruyunuz” diye buyurarak, çocuklarımızı ve İslam toplumunu her türlü inanç ve ahlak yoksunluğuna karşı koruma altına almamızı ve bu konuda uyanık olmamızı bize öğütlemektedir. 


Muhterem Mü’minler!,,


Sözde ve davranışta haddi aşmak, kötü söz ve çirkin davranışlar sergilemek iyi bir mü’mine yakışmaz. Hayâ dediğimiz utanma duygusu, kötü ve çirkin sayılan şeylerden uzak durmak, tavır ve davranışlarda ölçülü olmak herhangi bir işte haddi aşmamaktır. Hutbemi bir Hadis-i şerif ile bitiriyorum. “Bir işte çirkinlik bulunması onu lekeler; bir işte hayâ duygusunun bulunması ise onu süsler.”

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI KURBAN İBADETİ VE ÖNEMİ ŞİFA AYI RAMAZAN BAŞLADI MİRAC KANDİLİ İMAN VE İSTİKAMET ZAFERLERİMİZİN ARDINDAKİ RUH VE MANA MİRAS: HER HAK SAHİBİNE HAKKINI VERMEK MİRAC GECESİNDE PEYGAMBERİMİZİN YAŞADIĞI HADİSELER KADİR GECESİ KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE AİLEDE ŞEFKAT VE NEZAKET DİLİ KESİNTİSİZ HAYIR ÇEŞMESİ: VAKIFLAR TEPKİLER ÜZERİNE DİYANETTEN DÜZELTME KURBAN BAYRAMI-- Sakarya Müftülüğü DÎN-İ MÜBÎN-İ İSLAM ÖFKEYE HÂKİM OLABİLMEK PEYGAMBERLER ALLAH’IN KUTLU ELÇİLERİDİR HİCRİ YILBAŞI NEDİR RAMAZAN MEKTEBİNİN ÖĞRETTİKLERİ VAKİT İYİLİK VAKTİ: BU RAMAZAN VE HER ZAMAN PAHA BİÇİLMEZ SERMAYE: ÖMÜR DİLİN AFETLERİ ZAMAN BİLİNCİ HZ. İBRAHİM (a.s) VE İKRAM ÖĞRETMENLERİMİZ AHİRETE İMAN AŞÛRA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI RABBE YOLCULUK: ÖLÜM HAYAT BİR İMTİHAN YERİDİR KÖTÜ ÖRNEK OLMAMAK ORUCUN HİKMETLERİ MİRAÇ KANDİLİ VE NAMAZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLİĞİMİZ ENGELLİLER ve İSLAM SİHİR VE BÜYÜ HARAMDIR ÇEVRE BİLİNCİ KONU : HOŞGÖRÜ KURBAN VE KURBİYYET KONU: CAMİ ADABI VE CAMİLERİMİZİN ÖNEMİ İBADETİN ÖZÜ İHLAS VE SAMİMİYET DOĞAL AFETLER, TEDBİR VE TEVEKKÜL DENGESİ ZEKAT VE FİTRE KUR’AN’I OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK İSLÂMÎ BİR DEĞERİMİZ: EDEB İSLÂM VE GENÇLİK TURUNCU DEVRİMİ Mİ O DA NE? ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MÜ’MİNLER ANCAK KARDEŞTİR ÖFKEYİ YENMEK ŞEHİDLİK VE ÇANAKKALE ZAFERİ DUA ve ÖNEMİ ALLAH SEVGİSİ KUTSAL KİTAPLAR VE KUR’AN-I KERİM’E İMAN EŞLER ARASINDAKİ SEVGİ VE SAYGININ ÖNEMİ İMÂN NAMAZ VE TADİL-İ ERKAN’IN ÖNEMİ ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET MEVLİD KANDİLİ MEVLÜT KANDİLİ MEVLİD KANDİLİNİN MÂNÂ VE ÖNEMİ ZARARLI ALIŞKANLIKLAR GEÇMİŞİN MUHASEBESİ VE ZAMAN SABRETMEK GÖREBİLMEKTİR MEVLANA VE YEDİ ÖĞÜDÜ İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI HOŞGÖRÜ AHLAKI KÖTÜLÜĞE KİLİT İYİLİĞE ANAHTAR OLMAK KAN VERMEK, ORGAN BAĞIŞLAMAK CUMHURİYET İSRAF VE YOKSULLUK SEVİNCİMİZ SADECE BİR DAKİKA SÜRDÜ AHÎLİK VE TİCARET AHLÂKI CAMİLERİMİZ VE DİN GÖREVLİLERİMİZ ŞEHİTLİK VE GAZİLİK KUR’AN VE İLK EMİR “OKU” HAYATIMIZIN GAYESİ İSLAM, BARIŞLA GELEN ZAFER ZAFER BAYRAMI DEPREM VE AFETLERİN BİZE ÖĞRETTİKLERİ KADİR GECESİNİN ANLAM VE ÖNEMİ KULUN MAL İLE İMTİHANI: ZEKÂT TEMEL İBADETLERİMİZDEN ORUÇ Ramazan Ayı ve Önemi ÖKSÜZ VE YETİMİ GÖZETMEK KUR’AN’LA YAŞAMAK BİR DEĞER OLARAK AİLE SAHÂBE ve SÜNNETE BAĞLILIK KARDEŞLİK ve PAYLAŞMA İSLAM’DA SAĞLIĞA VERİLEN ÖNEM TEVAZU VE KİBİR ÇANAKKALE ZAFERİ EVLAT, EŞ VE ANNE OLARAK KADIN YEŞİLAH HAFTASI VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR KUR’AN-I KERİM’İ OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK SABIR EBEDİ MUTLULUK YURDU CENNET EŞLERİN HAK VE SORUMLULUKLARI SAĞLIKLI BİREY, SAĞLIKLI TOPLUM ZEKÂT VE ÖNEMİ