https://www.bizimakyazi.com/files/uploads/user/hutbe.jpg
Cuma Hutbeleri

HAYATIMIZIN GAYESİ

01-01-1970 03:00 1382 kez okundu.

 

her şeyi birer hikmetler manzumesi olarak yaratmıştır. Kâinattaki hiçbir şeyin tesadüfle açıklanması mümkün değildir. Bundan dolayıdır ki, akıl sahibi her insan, yerdeki kum tanelerinden gökteki yıldızlara, sürüngenlerden kuşlara kadar, ilahi sanatı, tezahürlerini seyrederken, Al-i İmran suresinde bildirildiği üzere, “Rabbimiz! Sen bunu boş yere yaratmadın. Seni eksikliklerden uzak tutarız. Bizi cehennem azabından koru”, der.

  Muhterem Müslümanlar!

Hiçbir şey boş yere yaratılmadığına göre, yaratılmışların en şereflisi olan, Allah Teâlâ’nın kendisi için “yeryüzünde halife olarak yarattığı”

insanoğlunun da gayesiz yaratılmış olacağı asla düşünülemez. Bakınız, Yüce Rabbimiz bu gerçeğe ilişkin, “sizi boşuna yarattığımızı ve bize döndürülmeyeceğinizi mi sandınız?”buyurarak bizleri uyarmaktadır.

Kur’an-ı Kerim’de Yüce Mevlamız, Cinlerin ve insanların yaratılış gayesini bizlere şöyle açıklamıştır: “Ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım” Demek ki bizler, bu imtihan dünyasına Rabbimizi bilmek ve O’na karşı kulluk görevlerimizi gereği gibi yerine getirmek üzere gönderilmiş bulunmaktayız.

Değerli Kardeşlerim!

“Göklerin, yerin ve dağların yüklenemediği”kulluk görevlerini ve ibadet sorumluluklarını, Âdemoğlu yüklenmiş bulunmaktadır.

Bu kadar ağır, ağır olduğu kadar da değerli olan Allah’a kul olma şerefine nail olduğumuza göre, biz müminlere düşen,   bu kutsal görevi,   aşkla ve muhabbetle, Peygamber Efendimizin bizlere öğrettiği ve örnek olduğu gibi kulluk yaparcasına yapmaktır.

Cenab-ı Allah, kendisine arz ettiğimiz ibadetlerimizi şuurlu bir şekilde, yani O‘na yönelmiş bir kalp ile yerine getirmemizi istemektedir. Mesela miracımız olan namaza durduğumuzda, kalıbımızı Kâbe’ye kalbimizi Mevla’ya çevirebildiğimiz nispette namazımızdan zevk ve feyiz alabiliriz. Peygamber Efendimiz (s.a.s), “Nice oruç tutanlar vardır ki oruçlarından onlara kalan (kazanç) ancak açlıktır. Ve geceleri ibadetle geçiren niceleri de vardır ki, onlara da kalan ancak uykusuzluktur.” buyurarak, kulluğumuzda şuurlu olmamız gerektiğine dikkatimizi çekmiştir.

Değerli Müslümanlar!

Yüce Rabbim, cümlemize yaratılış gayemizi tefekkür etmeyi, en kıymetli sermayemiz olan hayatımızı en verimli şekilde kullanmayı, nereden gelip nereye gitmekte olduğumuzu iyi hesap etmeyi, kaliteli ve şuurlu bir hayat yaşayarak Cennet ve Cemali ile müşerref olmayı nasip eylesin.

 

 

 

 

 

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI KURBAN İBADETİ VE ÖNEMİ ŞİFA AYI RAMAZAN BAŞLADI MİRAC KANDİLİ İMAN VE İSTİKAMET ZAFERLERİMİZİN ARDINDAKİ RUH VE MANA MİRAS: HER HAK SAHİBİNE HAKKINI VERMEK MİRAC GECESİNDE PEYGAMBERİMİZİN YAŞADIĞI HADİSELER KADİR GECESİ KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE AİLEDE ŞEFKAT VE NEZAKET DİLİ KESİNTİSİZ HAYIR ÇEŞMESİ: VAKIFLAR TEPKİLER ÜZERİNE DİYANETTEN DÜZELTME KURBAN BAYRAMI-- Sakarya Müftülüğü DÎN-İ MÜBÎN-İ İSLAM ÖFKEYE HÂKİM OLABİLMEK PEYGAMBERLER ALLAH’IN KUTLU ELÇİLERİDİR HİCRİ YILBAŞI NEDİR RAMAZAN MEKTEBİNİN ÖĞRETTİKLERİ VAKİT İYİLİK VAKTİ: BU RAMAZAN VE HER ZAMAN PAHA BİÇİLMEZ SERMAYE: ÖMÜR DİLİN AFETLERİ ZAMAN BİLİNCİ HZ. İBRAHİM (a.s) VE İKRAM ÖĞRETMENLERİMİZ AHİRETE İMAN AŞÛRA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI RABBE YOLCULUK: ÖLÜM HAYAT BİR İMTİHAN YERİDİR KÖTÜ ÖRNEK OLMAMAK ORUCUN HİKMETLERİ MİRAÇ KANDİLİ VE NAMAZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLİĞİMİZ ENGELLİLER ve İSLAM SİHİR VE BÜYÜ HARAMDIR ÇEVRE BİLİNCİ KONU : HOŞGÖRÜ KURBAN VE KURBİYYET KONU: CAMİ ADABI VE CAMİLERİMİZİN ÖNEMİ İBADETİN ÖZÜ İHLAS VE SAMİMİYET DOĞAL AFETLER, TEDBİR VE TEVEKKÜL DENGESİ ZEKAT VE FİTRE KUR’AN’I OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK İSLÂMÎ BİR DEĞERİMİZ: EDEB İSLÂM VE GENÇLİK TURUNCU DEVRİMİ Mİ O DA NE? ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MÜ’MİNLER ANCAK KARDEŞTİR ÖFKEYİ YENMEK ŞEHİDLİK VE ÇANAKKALE ZAFERİ DUA ve ÖNEMİ ALLAH SEVGİSİ KUTSAL KİTAPLAR VE KUR’AN-I KERİM’E İMAN EŞLER ARASINDAKİ SEVGİ VE SAYGININ ÖNEMİ İMÂN NAMAZ VE TADİL-İ ERKAN’IN ÖNEMİ ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET MEVLİD KANDİLİ MEVLÜT KANDİLİ MEVLİD KANDİLİNİN MÂNÂ VE ÖNEMİ ZARARLI ALIŞKANLIKLAR GEÇMİŞİN MUHASEBESİ VE ZAMAN SABRETMEK GÖREBİLMEKTİR MEVLANA VE YEDİ ÖĞÜDÜ İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI HOŞGÖRÜ AHLAKI KÖTÜLÜĞE KİLİT İYİLİĞE ANAHTAR OLMAK KAN VERMEK, ORGAN BAĞIŞLAMAK CUMHURİYET İSRAF VE YOKSULLUK SEVİNCİMİZ SADECE BİR DAKİKA SÜRDÜ AHÎLİK VE TİCARET AHLÂKI CAMİLERİMİZ VE DİN GÖREVLİLERİMİZ ŞEHİTLİK VE GAZİLİK KUR’AN VE İLK EMİR “OKU” İSLAM, BARIŞLA GELEN ZAFER ZAFER BAYRAMI DEPREM VE AFETLERİN BİZE ÖĞRETTİKLERİ KADİR GECESİNİN ANLAM VE ÖNEMİ KULUN MAL İLE İMTİHANI: ZEKÂT TEMEL İBADETLERİMİZDEN ORUÇ Ramazan Ayı ve Önemi ÖKSÜZ VE YETİMİ GÖZETMEK KUR’AN’LA YAŞAMAK BİR DEĞER OLARAK AİLE SAHÂBE ve SÜNNETE BAĞLILIK KARDEŞLİK ve PAYLAŞMA İSLAM’DA SAĞLIĞA VERİLEN ÖNEM TEVAZU VE KİBİR ÇANAKKALE ZAFERİ EVLAT, EŞ VE ANNE OLARAK KADIN YEŞİLAH HAFTASI VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR KUR’AN-I KERİM’İ OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK SABIR EBEDİ MUTLULUK YURDU CENNET EDEP VE HAYÂ EŞLERİN HAK VE SORUMLULUKLARI SAĞLIKLI BİREY, SAĞLIKLI TOPLUM ZEKÂT VE ÖNEMİ