https://www.bizimakyazi.com/files/uploads/user/hutbe.jpg
Cuma Hutbeleri

SAHÂBE ve SÜNNETE BAĞLILIK

01-01-1970 03:00 2905 kez okundu.

TARİH  : 27.04.2012


Değerli Müslümanlar!


Hz. Muhammed (s.a.s) devrine yetişmiş, Müslüman olarak Peygamberimizi görmüş, onun sohbetinde bulunmuş ve Müslüman olarak vefat etmiş olan kimselere sahabî denir. Peygamberimizin 23 yıllık peygamberlik hayatı boyunca, ona destek olup, meşakkat ve zorluklar içerisinde geçen İslam davetinin, yayılması ve hayata uygulanabilmesi hususunda büyük gayret ve fedakârlıklar gösteren bu güzide insanlar, hem Allah ve Peygamberi hem de müminler nezdinde şerefli bir mevkiye sahiptirler.


Allah Teâlâ, Yüce Kitabımızın birçok ayetinde Ashâb’ın gayret ve samimiyetini övmüş, bu ayetlerin ifade ettiği anlam çerçevesinde bunların güzel vasıflarını biz müminlere örnek olarak göstermiştir. Cenab-ı Hak, konu ile ilgili bir ayet-i kerime de meâlen şöyle buyurmuştur: “İslâm’da birinci dereceyi kazanan Muhacirler ve Ensar ile onlara güzelce tâbi olanlar yok mu? Allah onlardan razı, onlar da Allah’tan râzı oldular.”


Efendimiz (s.a.s) de şöyle buyurmuştur: Sahabîlerim hakkında kötü söz söylemeyin. Zira sizden biriniz, Uhud dağı kadar altını sadaka olarak verse, sahabîlerimden birinin iki avuç (hurma) sadakasının (sevabına) erişemez, hatta bunun yarısına dahi erişemez.


Ashab-ı Kiram, hem zor zamanlarda İslam’a gönül vermişler hem de kendilerinden sonra gelen bütün Müslümanlara rehberlik ve muallimlik yapmışlar, bu üstün gayretleri neticesinde Allah katında üstün bir makama erişmişlerdir.


Muhterem Mü’minler!


Allah’ın övgüsüne mazhar olan ve O’nun rızasını kazanma bahtiyarlığına eren bu güzide şahsiyetler, her yönüyle insanlar için en güzel örnek ve model olan Peygamberimize tam bir sadakat ile uymuş ve onun dosdoğru yolunda yürümüşlerdir.


Sahabe’nin Hz. Peygamber’e karşı besledikleri engin sevgi, derin bağlılık ve itaat duygusunu, ona inanmayan insanlar dahi itiraf etmek zorunda kalmışlardır. Hudeybiye barış antlaşmasına bizzat şahit olan ve henüz o dönemde İslam’ı kabul etmemiş olan Urve b. Mesud, sahabenin Peygamberimize olan bağlılık ve sadakatlerini şu cümlelerle ifade etmiştir. And olsun ki, bu yaşıma kadar birçok krallar gördüm, heyetler halinde Kayser’e, Kisrâ’ya ve Necaşi’ye gittim. Ancak, ashabının Muhammed’e gösterdiği saygı ve hürmetin benzerinin hiçbir krala gösterildiğine şahit olmadım.


Ne mutlu Allah Rasulü (s.a.s)’i sevenlere; Ne mutlu Allah Rasulü (s.a.s)’i sevenleri sevenlere!

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI KURBAN İBADETİ VE ÖNEMİ ŞİFA AYI RAMAZAN BAŞLADI MİRAC KANDİLİ İMAN VE İSTİKAMET ZAFERLERİMİZİN ARDINDAKİ RUH VE MANA MİRAS: HER HAK SAHİBİNE HAKKINI VERMEK MİRAC GECESİNDE PEYGAMBERİMİZİN YAŞADIĞI HADİSELER KADİR GECESİ KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE AİLEDE ŞEFKAT VE NEZAKET DİLİ KESİNTİSİZ HAYIR ÇEŞMESİ: VAKIFLAR TEPKİLER ÜZERİNE DİYANETTEN DÜZELTME KURBAN BAYRAMI-- Sakarya Müftülüğü DÎN-İ MÜBÎN-İ İSLAM ÖFKEYE HÂKİM OLABİLMEK PEYGAMBERLER ALLAH’IN KUTLU ELÇİLERİDİR HİCRİ YILBAŞI NEDİR RAMAZAN MEKTEBİNİN ÖĞRETTİKLERİ VAKİT İYİLİK VAKTİ: BU RAMAZAN VE HER ZAMAN PAHA BİÇİLMEZ SERMAYE: ÖMÜR DİLİN AFETLERİ ZAMAN BİLİNCİ HZ. İBRAHİM (a.s) VE İKRAM ÖĞRETMENLERİMİZ AHİRETE İMAN AŞÛRA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI RABBE YOLCULUK: ÖLÜM HAYAT BİR İMTİHAN YERİDİR KÖTÜ ÖRNEK OLMAMAK ORUCUN HİKMETLERİ MİRAÇ KANDİLİ VE NAMAZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLİĞİMİZ ENGELLİLER ve İSLAM SİHİR VE BÜYÜ HARAMDIR ÇEVRE BİLİNCİ KONU : HOŞGÖRÜ KURBAN VE KURBİYYET KONU: CAMİ ADABI VE CAMİLERİMİZİN ÖNEMİ İBADETİN ÖZÜ İHLAS VE SAMİMİYET DOĞAL AFETLER, TEDBİR VE TEVEKKÜL DENGESİ ZEKAT VE FİTRE KUR’AN’I OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK İSLÂMÎ BİR DEĞERİMİZ: EDEB İSLÂM VE GENÇLİK TURUNCU DEVRİMİ Mİ O DA NE? ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MÜ’MİNLER ANCAK KARDEŞTİR ÖFKEYİ YENMEK ŞEHİDLİK VE ÇANAKKALE ZAFERİ DUA ve ÖNEMİ ALLAH SEVGİSİ KUTSAL KİTAPLAR VE KUR’AN-I KERİM’E İMAN EŞLER ARASINDAKİ SEVGİ VE SAYGININ ÖNEMİ İMÂN NAMAZ VE TADİL-İ ERKAN’IN ÖNEMİ ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET MEVLİD KANDİLİ MEVLÜT KANDİLİ MEVLİD KANDİLİNİN MÂNÂ VE ÖNEMİ ZARARLI ALIŞKANLIKLAR GEÇMİŞİN MUHASEBESİ VE ZAMAN SABRETMEK GÖREBİLMEKTİR MEVLANA VE YEDİ ÖĞÜDÜ İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI HOŞGÖRÜ AHLAKI KÖTÜLÜĞE KİLİT İYİLİĞE ANAHTAR OLMAK KAN VERMEK, ORGAN BAĞIŞLAMAK CUMHURİYET İSRAF VE YOKSULLUK SEVİNCİMİZ SADECE BİR DAKİKA SÜRDÜ AHÎLİK VE TİCARET AHLÂKI CAMİLERİMİZ VE DİN GÖREVLİLERİMİZ ŞEHİTLİK VE GAZİLİK KUR’AN VE İLK EMİR “OKU” HAYATIMIZIN GAYESİ İSLAM, BARIŞLA GELEN ZAFER ZAFER BAYRAMI DEPREM VE AFETLERİN BİZE ÖĞRETTİKLERİ KADİR GECESİNİN ANLAM VE ÖNEMİ KULUN MAL İLE İMTİHANI: ZEKÂT TEMEL İBADETLERİMİZDEN ORUÇ Ramazan Ayı ve Önemi ÖKSÜZ VE YETİMİ GÖZETMEK KUR’AN’LA YAŞAMAK BİR DEĞER OLARAK AİLE KARDEŞLİK ve PAYLAŞMA İSLAM’DA SAĞLIĞA VERİLEN ÖNEM TEVAZU VE KİBİR ÇANAKKALE ZAFERİ EVLAT, EŞ VE ANNE OLARAK KADIN YEŞİLAH HAFTASI VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR KUR’AN-I KERİM’İ OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK SABIR EBEDİ MUTLULUK YURDU CENNET EDEP VE HAYÂ EŞLERİN HAK VE SORUMLULUKLARI SAĞLIKLI BİREY, SAĞLIKLI TOPLUM ZEKÂT VE ÖNEMİ