https://www.bizimakyazi.com/files/uploads/user/hutbe.jpg
Cuma Hutbeleri

KÖTÜ ÖRNEK OLMAMAK

01-08-2014 20:48 2647 kez okundu.

8 AĞUSTOS 2014

Değerli Müminler

İnsanoğlunu yoktan var eden Allah başıboş bırakmamış, Peygamberler ve ilahî mesajlar vasıtası ile insanlığa hayat biçimini öğretmiştir. Bu eğitim öğretim süreci içerisinde Peygamberlerini topluma en güzel şekilde örnek kılmıştır.

Nitekim Yüce Allah: “Ey Peygamber! Biz seni bir şahit, bir müjdeleyici, bir uyarıcı; Allah’ın izniyle kendi yoluna çağıran bir davetçi ve aydınlatıcı bir kandil olarak gönderdik  buyurmaktadır. 

Bir başka ayette Cenab-ı Hak bu örnek olma haliyle bizleri de şöyle vasıflandırmaktadır: “Böylece sizler insanlara birer şahit/örnek olasınız ve peygamber de size birer şahit/örnek olsun diye sizi orta ümmet yaptık.”

 

Muhterem Müslümanlar

Müslüman’ın İslam’a ve insanlığa yapacağı en büyük hizmet önce kendi hayatına, ailesine ve çevresine İslamî ve insanî değerleri en güzel şekilde tatbik etmektir. Böylece günahlara bulaşmaktan, kötü örnek olmaktan kurtulacak ve etrafına aydınlık, huzur ve güven yansıtacaktır. Madden ve manen içi dışı bir bütünlük arz edecek, özü ile sözü bir olacak kâmil bir bütünlük oluşturacaktır. Nitekim Allah c.c. kişinin sözü ile özünün söylemi ile eyleminin birbiriyle tezat oluşturmamasını emretmektedir. “Ey İman edenler! Yapmayacağınız şeyleri niçin söylüyorsunuz? Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz, Allah katında büyük gazap gerektiren bir iştir” buyurmaktadır.

Peygamber Efendimiz de özüyle sözü bir olmayanların hazin akıbetini şöyle açıklamaktadır: “Kıyamet gününde bir kimse getirilerek Cehenneme atılır. Bağırsakları karnından dışarıya fırlar ve o haliyle değirmen çeviren merkep gibi döner. Cehennem ehli başına toplanır ve Ey filan kişi bu ne hal? Sen bizlere iyiliği emredip kötülüklerden alıkoymaz mıydın? Derler. O kişi de Evet size iyiliği emreder kendim yapmazdım; kötülükten alıkoyar fakat kendim sakınmazdım, yapardım” diye cevap verir.

 

Aziz Kardeşlerim

İyi örnek olup kötülüklerden men etme görevinin nasıl uygulanacağını da peygamber efendimiz (s.a.s) bir hadislerinde şöyle açıklamışlardır: “Sizden biriniz bir kötülüğü gördüğü zaman eliyle düzeltsin; buna gücü yetmezse diliyle düzeltsin, buna da gücü yetmezse kalbiyle buğzetsin. Bu son uygulama imanın en zayıfıdır. Bir başka hadiste de sahabisine üstün müslüman vasfını şöyle anlatmaktadır: “Ebu Musa r.a. anlatıyor, “Ya Resulullah! Hangi Müslüman daha üstündür diye sordum” Efendimiz (s.a.s) de “Dilinden ve elinden müslümanların emniyette olduğu kimsedir” buyurdular.

Değerli Müminler

Müslüman yaşantısını iman üzere son nefesine dek sürdürmek için bütün benliği ile azmetmeli, her türlü kötülükten, haksızlıktan, yolsuzluktan ve ahlâksızlıktan uzak durmalı, güzel örnek olmalıdır. Hutbemi peygamber efendimiz (s.a.s.)in bir hadisiyle bitiriyorum: “İslâm’da iyi bir çığır açan kimseye, bunun sevabı vardır. O çığırda yürüyenlerin sevabından da kendisine verilir. Fakat onların sevabından hiçbir şey noksanlaşmaz. Her kim de İslâm’da kötü bir çığır açarsa, o kişiye onun günahı vardır. O kötü çığırda yürüyenlerin günahından da ona pay ayrılır. Fakat onların günahından da hiçbir şey noksanlaşmaz.”    

 

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI KURBAN İBADETİ VE ÖNEMİ ŞİFA AYI RAMAZAN BAŞLADI MİRAC KANDİLİ İMAN VE İSTİKAMET ZAFERLERİMİZİN ARDINDAKİ RUH VE MANA MİRAS: HER HAK SAHİBİNE HAKKINI VERMEK MİRAC GECESİNDE PEYGAMBERİMİZİN YAŞADIĞI HADİSELER KADİR GECESİ KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE AİLEDE ŞEFKAT VE NEZAKET DİLİ KESİNTİSİZ HAYIR ÇEŞMESİ: VAKIFLAR TEPKİLER ÜZERİNE DİYANETTEN DÜZELTME KURBAN BAYRAMI-- Sakarya Müftülüğü DÎN-İ MÜBÎN-İ İSLAM ÖFKEYE HÂKİM OLABİLMEK PEYGAMBERLER ALLAH’IN KUTLU ELÇİLERİDİR HİCRİ YILBAŞI NEDİR RAMAZAN MEKTEBİNİN ÖĞRETTİKLERİ VAKİT İYİLİK VAKTİ: BU RAMAZAN VE HER ZAMAN PAHA BİÇİLMEZ SERMAYE: ÖMÜR DİLİN AFETLERİ ZAMAN BİLİNCİ HZ. İBRAHİM (a.s) VE İKRAM ÖĞRETMENLERİMİZ AHİRETE İMAN AŞÛRA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI RABBE YOLCULUK: ÖLÜM HAYAT BİR İMTİHAN YERİDİR ORUCUN HİKMETLERİ MİRAÇ KANDİLİ VE NAMAZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLİĞİMİZ ENGELLİLER ve İSLAM SİHİR VE BÜYÜ HARAMDIR ÇEVRE BİLİNCİ KONU : HOŞGÖRÜ KURBAN VE KURBİYYET KONU: CAMİ ADABI VE CAMİLERİMİZİN ÖNEMİ İBADETİN ÖZÜ İHLAS VE SAMİMİYET DOĞAL AFETLER, TEDBİR VE TEVEKKÜL DENGESİ ZEKAT VE FİTRE KUR’AN’I OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK İSLÂMÎ BİR DEĞERİMİZ: EDEB İSLÂM VE GENÇLİK TURUNCU DEVRİMİ Mİ O DA NE? ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MÜ’MİNLER ANCAK KARDEŞTİR ÖFKEYİ YENMEK ŞEHİDLİK VE ÇANAKKALE ZAFERİ DUA ve ÖNEMİ ALLAH SEVGİSİ KUTSAL KİTAPLAR VE KUR’AN-I KERİM’E İMAN EŞLER ARASINDAKİ SEVGİ VE SAYGININ ÖNEMİ İMÂN NAMAZ VE TADİL-İ ERKAN’IN ÖNEMİ ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET MEVLİD KANDİLİ MEVLÜT KANDİLİ MEVLİD KANDİLİNİN MÂNÂ VE ÖNEMİ ZARARLI ALIŞKANLIKLAR GEÇMİŞİN MUHASEBESİ VE ZAMAN SABRETMEK GÖREBİLMEKTİR MEVLANA VE YEDİ ÖĞÜDÜ İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI HOŞGÖRÜ AHLAKI KÖTÜLÜĞE KİLİT İYİLİĞE ANAHTAR OLMAK KAN VERMEK, ORGAN BAĞIŞLAMAK CUMHURİYET İSRAF VE YOKSULLUK SEVİNCİMİZ SADECE BİR DAKİKA SÜRDÜ AHÎLİK VE TİCARET AHLÂKI CAMİLERİMİZ VE DİN GÖREVLİLERİMİZ ŞEHİTLİK VE GAZİLİK KUR’AN VE İLK EMİR “OKU” HAYATIMIZIN GAYESİ İSLAM, BARIŞLA GELEN ZAFER ZAFER BAYRAMI DEPREM VE AFETLERİN BİZE ÖĞRETTİKLERİ KADİR GECESİNİN ANLAM VE ÖNEMİ KULUN MAL İLE İMTİHANI: ZEKÂT TEMEL İBADETLERİMİZDEN ORUÇ Ramazan Ayı ve Önemi ÖKSÜZ VE YETİMİ GÖZETMEK KUR’AN’LA YAŞAMAK BİR DEĞER OLARAK AİLE SAHÂBE ve SÜNNETE BAĞLILIK KARDEŞLİK ve PAYLAŞMA İSLAM’DA SAĞLIĞA VERİLEN ÖNEM TEVAZU VE KİBİR ÇANAKKALE ZAFERİ EVLAT, EŞ VE ANNE OLARAK KADIN YEŞİLAH HAFTASI VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR KUR’AN-I KERİM’İ OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK SABIR EBEDİ MUTLULUK YURDU CENNET EDEP VE HAYÂ EŞLERİN HAK VE SORUMLULUKLARI SAĞLIKLI BİREY, SAĞLIKLI TOPLUM ZEKÂT VE ÖNEMİ