https://www.bizimakyazi.com/files/uploads/user/hutbe.jpg
Cuma Hutbeleri

ORUCUN HİKMETLERİ

01-01-1970 03:00 2433 kez okundu.

Aziz Mü’minler!
İslam Dininin beş temelesasından biri de Ramazan ayı içerisinde oruç tutmaktır. Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de“Ey iman edenler Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı.’’buyrulmuştur. Oruç, insanın takvasını artırır, nefsini terbiye eder ve güzel ahlak sahibi olmasını sağlar.
Değerli Mü’minler!
Allah (c.c.), yeryüzünü nimetlerle donatmıştır. Bu nimetleri insanoğlunun emrine vermiştir. İnsanlardan da bu nimetleri belli bir ölçüye göre kullanmalarını istemiştir. Hem kullukta bulunmak hem de yoksulların hallerini anlayabilmek gibi hikmetlere binaen Yüce Allah, Ramazan ayında imsaktan iftara kadar yeme içme ve şehevi arzulardan uzak durmalarını Mü’minlere emretmiştir. Bu da oruç tutan kulların sabretmeleriyle mümkün olur.
Kıymetli Mü’minler!
İbadetler, sırf Allah(c.c.) rızası için yapılır.Bununla beraber ibadetlerin dünyevi ve uhrevi pek çok faydaları ve hikmetleri vardır.Oruç ibadeti de böyledir.
Oruç, insanı kötülük yapmaktan korur.Peygamber Efendimiz(s.a.v.) : “Oruç (cehenneme karşı) bir kalkandır.Sizden biriniz oruçlu bulunduğu bir günde kötü söz söylemesin, kavgaetmesin. Eğer biri ona kötü söz söyler veya çatarsa: ‘Ben oruçluyum’ desin.”²buyurmuştur.
Değerli Mü’minler!
İnsan beden ve ruhtan meydana gelmiştir.Bedenin ihtiyaçlarının sınırlanması ruhun olgunlaşmasını sağlar.Bundan dolayı ibadetler, ruhu olgunlaştırır.
Oruç ibadeti de, Mü’minin nefsini tanıyarak terbiye etmesini sağlar.Bununla birlikte hayatında açlık nedir bilmeyen insanlar oruç sayesinde, yoksulların çektiği ıstırabı hisseder, onlara karşı merhamet duyguları beslerler. Bunun sonucunda da yoksullara yardım elini uzatırlar.Bu nimetleri verenin Allah(c.c.) olduğunu bilir ve O’na şükrederler. Oruçla nefsini terbiye eden kişiler, kötülük yapmayı bırakır, haram yemez, harama bakmaz, yalan konuşmaz. Çünkü bilir ki Allah(c.c.) kendisini devamlı gözetmektedir. Nitekim Ramazan ayı içerisinde oruç tutulan bölgelerde kötülüklerin azaldığı bir vakıadır.
Aziz Mü’minler!
Tuttuğumuz oruçların sağlık açısından da büyük faydaları vardır.Oruç tutulmadığı zamanlarda gereğinden fazla yenilen yiyecekler mideyi yormaktadır.Bundan dolayıda hastalıklar artmaktadır.Ramazan ayı süresince oruç tutan bir mü’min, midesini dinlendirir. Böylece daha dinç ve sağlıklı olur.
Değerli Din Kardeşlerim!
Hutbemizi Peygamber (s.a.v) Efendimizin hadisi şerifleriyle bitiriyorum. Peygamber(s.a.v.), şöyle buyuruyor:“Bir kimse, Ramazanın faziletine inanarak ve mükâfatını(Allah’tan) umarak oruç tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.”³ ”Nefsim kudret elinde olan Allaha yemin ederim ki, Muhakkak oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha hoştur. Oruç tutanın iki sevinç anı vardır. Bunlardan biri iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Allah(c.c.)’a kavuştuğu andır.”
 
Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI KURBAN İBADETİ VE ÖNEMİ ŞİFA AYI RAMAZAN BAŞLADI MİRAC KANDİLİ İMAN VE İSTİKAMET ZAFERLERİMİZİN ARDINDAKİ RUH VE MANA MİRAS: HER HAK SAHİBİNE HAKKINI VERMEK MİRAC GECESİNDE PEYGAMBERİMİZİN YAŞADIĞI HADİSELER KADİR GECESİ KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE AİLEDE ŞEFKAT VE NEZAKET DİLİ KESİNTİSİZ HAYIR ÇEŞMESİ: VAKIFLAR TEPKİLER ÜZERİNE DİYANETTEN DÜZELTME KURBAN BAYRAMI-- Sakarya Müftülüğü DÎN-İ MÜBÎN-İ İSLAM ÖFKEYE HÂKİM OLABİLMEK PEYGAMBERLER ALLAH’IN KUTLU ELÇİLERİDİR HİCRİ YILBAŞI NEDİR RAMAZAN MEKTEBİNİN ÖĞRETTİKLERİ VAKİT İYİLİK VAKTİ: BU RAMAZAN VE HER ZAMAN PAHA BİÇİLMEZ SERMAYE: ÖMÜR DİLİN AFETLERİ ZAMAN BİLİNCİ HZ. İBRAHİM (a.s) VE İKRAM ÖĞRETMENLERİMİZ AHİRETE İMAN AŞÛRA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI RABBE YOLCULUK: ÖLÜM HAYAT BİR İMTİHAN YERİDİR KÖTÜ ÖRNEK OLMAMAK MİRAÇ KANDİLİ VE NAMAZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLİĞİMİZ ENGELLİLER ve İSLAM SİHİR VE BÜYÜ HARAMDIR ÇEVRE BİLİNCİ KONU : HOŞGÖRÜ KURBAN VE KURBİYYET KONU: CAMİ ADABI VE CAMİLERİMİZİN ÖNEMİ İBADETİN ÖZÜ İHLAS VE SAMİMİYET DOĞAL AFETLER, TEDBİR VE TEVEKKÜL DENGESİ ZEKAT VE FİTRE KUR’AN’I OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK İSLÂMÎ BİR DEĞERİMİZ: EDEB İSLÂM VE GENÇLİK TURUNCU DEVRİMİ Mİ O DA NE? ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MÜ’MİNLER ANCAK KARDEŞTİR ÖFKEYİ YENMEK ŞEHİDLİK VE ÇANAKKALE ZAFERİ DUA ve ÖNEMİ ALLAH SEVGİSİ KUTSAL KİTAPLAR VE KUR’AN-I KERİM’E İMAN EŞLER ARASINDAKİ SEVGİ VE SAYGININ ÖNEMİ İMÂN NAMAZ VE TADİL-İ ERKAN’IN ÖNEMİ ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET MEVLİD KANDİLİ MEVLÜT KANDİLİ MEVLİD KANDİLİNİN MÂNÂ VE ÖNEMİ ZARARLI ALIŞKANLIKLAR GEÇMİŞİN MUHASEBESİ VE ZAMAN SABRETMEK GÖREBİLMEKTİR MEVLANA VE YEDİ ÖĞÜDÜ İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI HOŞGÖRÜ AHLAKI KÖTÜLÜĞE KİLİT İYİLİĞE ANAHTAR OLMAK KAN VERMEK, ORGAN BAĞIŞLAMAK CUMHURİYET İSRAF VE YOKSULLUK SEVİNCİMİZ SADECE BİR DAKİKA SÜRDÜ AHÎLİK VE TİCARET AHLÂKI CAMİLERİMİZ VE DİN GÖREVLİLERİMİZ ŞEHİTLİK VE GAZİLİK KUR’AN VE İLK EMİR “OKU” HAYATIMIZIN GAYESİ İSLAM, BARIŞLA GELEN ZAFER ZAFER BAYRAMI DEPREM VE AFETLERİN BİZE ÖĞRETTİKLERİ KADİR GECESİNİN ANLAM VE ÖNEMİ KULUN MAL İLE İMTİHANI: ZEKÂT TEMEL İBADETLERİMİZDEN ORUÇ Ramazan Ayı ve Önemi ÖKSÜZ VE YETİMİ GÖZETMEK KUR’AN’LA YAŞAMAK BİR DEĞER OLARAK AİLE SAHÂBE ve SÜNNETE BAĞLILIK KARDEŞLİK ve PAYLAŞMA İSLAM’DA SAĞLIĞA VERİLEN ÖNEM TEVAZU VE KİBİR ÇANAKKALE ZAFERİ EVLAT, EŞ VE ANNE OLARAK KADIN YEŞİLAH HAFTASI VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR KUR’AN-I KERİM’İ OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK SABIR EBEDİ MUTLULUK YURDU CENNET EDEP VE HAYÂ EŞLERİN HAK VE SORUMLULUKLARI SAĞLIKLI BİREY, SAĞLIKLI TOPLUM ZEKÂT VE ÖNEMİ