Eğitim
Giriş Tarihi : 01-01-1970 03:00

ÖĞRETMENLERE OKUL TABANLI AFET EĞİTİMİ SEMİNERİ

Milli Eğitim Bakanlığı ile Japonya Uluslar arası

ÖĞRETMENLERE OKUL TABANLI AFET EĞİTİMİ SEMİNERİ

İşbirliği Ajansı (JICA) ile ile işbirliği içerisinde yürüttüğü Okul Tabanlı Afet Eğitim Projesi kapsamında Akyazı’da Okul Afet ve Acil Durum Yönetimi semineri gerçekleştirildi.

Seminer daha önce bu konuda eğitime tabi tutulmuş Sakarya’nın çeşitli okullarında görevli öğretmenler Vildan Soyhan, Emel Taranoğlu, Metin Kara, Özkan Öydın Güldane Berberoğlu,  İnönü Coşkun Kobya ve itfaiye teşkilatından Hakan Yanık tarafından verilen seminere Okulların Müdür Yardımcıları ile bazı öğretmenler katıldı.

3 gün süren seminer sırasında  okul tabanlı afet eğitim projesinin amaçları, temel afet bilgileri, Türkiye afet yönetim sistemi ve bu sistemde okulların rolü, afet öncesi hazırlık ve afet sonrası yapılması gerekenler hakkında bilgiler verilirken okul afet ve acil durum yönetimi planlarının esasları hakkında ayrıntılı bir eğitim verildi.

Konuşmacılar seminer sırasında ; İnsanlık, geçmişten günümüze kadar doğanın yok edici ve yıkıcı güçlerinin sebep olduğu pek çok afet yaşamıştır. Bu afetler arasında ‘küçük kıyamet’ olarak da adlandırılan depremler büyük yer tutmaktadır.

Ülkemiz, yer kabuğu üzerindeki konumu itibariyle önemli bir deprem kuşağındadır. Her birimiz, değiştiremeyeceğimiz, kaçınamayacağımız ve ortadan kaldıramayacağımız bu gerçeklikle yaşamayı öğrenerek mal ve can kaybından doğacak maddi ve manevi zararı en aza indirebilmenin yollarını bulmak zorundayız.

Doğal afetler karşısındaki çaresizliği psikolojik korkunun yarattığı şaşkınlık ve panikle aşamayacağımızı, “Böyle bir felaketi tahmin edemedik” bahanesinin arkasına sığınarak bilgisizliğin üstünü örtmeyeceğimizi, suçu birkaç kişinin üstüne atarak sorumluluktan kurtulamayacağımızı, afet yönetimi konusunda eğitime, hazırlığa ve planlamaya ihtiyacımız olduğunu 1999 Marmara depremleri acı bir şekilde göstermiştir. Denildi.
Bu bilinç ve sorumlulukla, Millî Eğitim Bakanlığının Japonya Uluslar Arası İşbirliği Ajansı (JICA)’ile birlikte 2011 yılında başlatmış olduğu “Okul Tabanlı Afet Eğitimi Projesi” ile toplumun afete karşı güçlendirilmesi hedeflenmiştir. Bu hedefe ulaşmak için, okullarımızda afet eğitimi verilmesi, afet yönetimi birimleri oluşturulması ve her okulun bulunduğu çevre koşulları ve risk faktörleri esas alınarak afet ve acil durum yönetimi planları hazırlanması gereği vurgulandı.

Semineri alan öğretmenler okullarında konu üzerinde yapacakları eğitim faaliyetleri ve etkinliklerle hem öğrencilerin ve hem de toplumun her kesiminin afetlere karşı bilinçli ve hazırlıklı olunmasını sağlayacaklar.

 

Bizim AkyazıBizim Akyazı

Bizim Akyazı