Akyazı Güncel
Giriş Tarihi : 19-12-2017 20:04   Güncelleme : 19-12-2017 20:04

AKYAZI FESTİVALİ İÇİN İLK ADIM ATILDI

Akyazı HEM ve Kız Meslek Lisesi eski Müdürü Saliha Şimşir’in önderliğinde oluşan

AKYAZI FESTİVALİ İÇİN İLK ADIM ATILDI

Akyazı HEM ve Kız Meslek Lisesi eski Müdürü Saliha Şimşir’in önderliğinde oluşan bir heyeti kabul eden Kaymakam Ömer Kalaylı, heyetin Akyazı’da festival düzenlemek istiyoruz destek verirmisiniz talebine olumlu bakınca konunun görüşülmesi, festival isminin belirlenmesi ve yapılacak olan bu etkinlikte festival içinde nelerin olması gerektiği hususların görüşülmesi ve konuyla ilgili olarak görüş alışverişi yapılması için düzenlediği toplantı Belediye Meclis toplantı salonunda yapıldı.

Yapılan çağrıda toplantı saati 10.00 olarak belirlenmesine ve çağrılanların büyük bölümünün salona gelmelerine rağmen toplantının sahipleri konumunda olan İlçe Kaymakamı Ömer Kalaylı ile Belediye Başkanı Hasan Akcan’ın salona 26 dakika geç gelmesiyle toplantı 10.26’da başladı.

Toplantının açılış konuşmasını İlçe Kaymakam Ömer Kalaylı yaptı. Kalaylı, daha önce görev yaptığı İlçelerde bu tür faaliyetleri başlattıklarını ve verim de aldıklarını söyleyerek Akyazı’nın da bir festivali neden olmasın dedi.

Bu tür etkinliklerin bir buluşma, bir araya gelme adına önemli bir adım olduğuna inandığını söyleyen Kaymakam Kalaylı, İlçenin tanıtımı bakımından önemsediği bu projenin hayata geçmesi için sadece Kaymakamlığı ve Belediyenin vereceği katkı yetmeyebilir. Bu projeye tüm Akyazılının katkı vermesi ve taşın altına elini koyması lazımdır dedi.

Belediye Başkanı Hasan Akcan’da Akyazı’nın festival ismi konusunda bir çok alternatiflerinin olduğunu belirterek, adını ne koyarsak koyalım yeter ki, bu konuda birliğimizi ve beraberliğimizi sağlayalım dedi ve yapılacak olan her etkinliğe belediye olarak her türlü desteği vermeye hazır olduğunun altını çizdi.

Daha sonra kürsüye festivalle ilgili talepte bulunan HEM ve Kız Meslek Lisesi eski Müdürü Saliha Şimşir geldi. Şimşir Akyazı’nın festival konusunda önemli alternatifleri olduğunu belirterek, mesela yapacağımız festivalin adını kabak festivali koyabiliriz dedi.

Çok sayıda kabak çeşidinin olduğunu dikkat çeken Şimşir, yazlık kabak (sakız, Girit su ve asma kabak) kışlık kabak (bal ve kestane kabağı) süs kabağı (mis ve parmak kabağı) gibi kabak çeşitleri İlçemizde yetiştirilmektedir dedi ve eğer düzenlenecek olan festivalin ismi kabak olursa kabakla ilgili tatlı ve yiyecek çeşitleriyle ilgili yarışma,  en büyük kabak yetiştirme yarışması, kabak ürünü simgeli hediyelik eşya yarışması, okullar arası kabak konulu şiir ve resim yarışmasının yapılabileceğini söyledi.

Saliha Şimşir festival isminin kabak festivali olmasını istediğini, coğrafi işaret bakımından bu isme el sanatları isminin de dahil edilebileceğini söyleyerek kürsüden indi.

Ziraat Odası Başkanı Şener Bayraktar da festivallerin önemlerinin büyük olduğuna işaret ederek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü “ Tek bir aktivite ile yola çıkarsak güçlük çekeriz. Burada önemli olan Akyazı’mızın adının yurt içinde ve dışında tanıtımını sağlamaktır. O zaman İlçemizdeki bütün dinamizmleri değerlendirmeli ve festivalin içine dahil etmeliyiz.  Yöresel yemeklerimiz, kültürel etkinlerimiz, el sanatlarımız, halk oyunlarımız gibi. Ayrıca yurt içinde ve dışında isim yapmış Akyazılıları da bu etkinliklere katmalıyız” Bayraktar, festivalin Akbalık güreşleri ile de birleştirilmesini önerdi.

Kuzuluk Mahalle Muhtarı Murat Altuntaş da önemli bir tanıtım eksiğimizi düzenleyeceğimiz bu festivalle giderebiliriz. Festivalle ilgili olarak düşünceler içinde termal ve yayla turizm’e de yer vermeliyiz dedi.

Toplantıya katılan Sibel Bayraktar da festival yapma fikrini sonuna kadar desteklediğini belirterek, bu etkinliğe İlçemizdeki tüm katmanları dahil etmeliyiz ve güzel Akyazı’mızın marka bir şehir olmasına yapacağımız bu festivalle katkı sağlamalıyız dedi.

İlçe Tarım Müdürü Veysel Meydan’da coğrafi işaret bakımından kabağa sahiplenenlerin ve müracaat edenlerin olduğuna dikkat çekti ve bazı İl ve İlçelerin yaptığı gibi tanıtım günleri düzenleyerek Akyazı’nın yurt içinde ve dışında tanıtılabileceğini bunun da festivali daha tanınabilir noktaya taşıyabileceğine inandığını söyledi.

Toplantıya katılan Belediye proje departmanında çalışan Can Soyhan Özgür de yapılacak olan Festivalde Akyazı’nın kültürel mozaik’i ön plana çıkarılmalı ve geniş kapsamlı bir hale getirilmeli tezini savundu.

Gazeteci Kenan Certel de keremali ya da Kuzuluk Aksartepe’de yamaç paraşüt sporunun yapılmasının da düşünülen festival kapsamına alınmasını talep etti.

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Gülşah Yılmaz’da yapılması düşünülen festivalin Akyazı’ya önemli ölçüde katkı sağlayacağına inandığını söyledi ve bu festivale Akyazı’nın tüm dinamizmleri dahil edilmeli ve geniş kapsamlı bir festival olması düşünülmelidir dedi.

Toplantıya katılanların düşüncelerini açıklamalarının ardından Kaymakam Ömer Kalaylı yapılan toplantıdan elde ettiklerini kısaca şöyle toparladı “ Bugünkü toplantı hayli yararlı olmuştur. Festival isminin belirlenmesi Ocak 2018 ayı içinde yapacağımız ikinci toplantımıza netlik kazanacaktır. İkinci toplantıya kadar belirlediğiniz isimleri bize bildirebilirsiniz. Akyazı’nın bir tanıtım kitabı, tanıtım broşürü ve bir tanıtım filmi olması için çalışma yapacağız. Yapmayı planladığımız festival Akbalık güreşleri ile birlikte yapılabilir. Festivalin yöresel yarışmalar yer almalı. Kabakla birlikte fındık ve mısır ürünü de yer alabilir. Sanayi kuruluşlarını da bu festivalin içine dahil etmeliyiz. Festivallerde yapılacak olan konserler ve konsere gelecek olan sanatçılar önemlidir. Spor, siyaset ve sanat dallarında tanınmış olan Akyazılı simaların yapılacak olan festivale katılımlarının sağlanması başarı ve tanıtım açısından çok önemli. Festivalde yöresel yemeklerle birlikte unutulmaya yüz tutmuş yöresel oyunlar ve el sanatları dahil edilmeli. Bu festivalde Akyazı’nın tanıtımı ön plana çıkmalı ve marka bir şehir olma yolunda emin adımlar atılmalı ve festivalimiz ben Akyazılıyım diyen herkesin festivali olmalıdır”

Toplantıya konuşma yapanların dışında Halk Eğitim Merkezi Müdürü Dursun Ali Yaman ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne bağlı olarak çalışan bazı usta öğreticiler ile bu konuda fikir sahibi olan ev hanımları katıldı.

 

 

 

 

 

 

SALİM ÖZYILMAZSALİM ÖZYILMAZ