Akyazı Güncel
Giriş Tarihi : 30-12-2021 00:02   Güncelleme : 30-12-2021 00:02

AKYAZI'LI BAYANLAR KARA MÜRVER ÜRETECEK

Akyazı Belediyesi tarafından ilçedeki kadınların üretime olan katkılarını artırmak için geliştirilen ‘Kadınlarımız Kara Mürver

AKYAZI'LI BAYANLAR KARA MÜRVER ÜRETECEK

Akyazı Belediyesi tarafından ilçedeki kadınların üretime olan katkılarını artırmak için geliştirilen ‘Kadınlarımız Kara Mürver Yetiştiriyor Hastalığa ve Salgına Dur Diyor Projesi’nde başvurular başladı. Proje kapsamında belediyenin tahsis edeceği alanlarda 30 kadın ve kendi bahçesi olan 60 kadın olmak üzere toplam 90 kadın Kara Mürver üretecek.

Belediye Başkanı Bilal Soykan’ın öncülüğünde Akyazı Belediyesi tarafından geliştirilen ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın (MARKA) Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında kabul edilen ‘Kadınlarımız Kara Mürver Yetiştiriyor Hastalığa ve Salgına Dur Diyor Projesi’nde çalışmalar tüm hızı ile sürüyor. 1 milyon 736 bin liralık bütçeye sahip olan, Akyazı Kaymakamlığı ile Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin proje ortağı, Akyazı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, İŞKUR İl Müdürlüğüve Ak Belde A.Ş’ninise paydaşı olduğu projede 18-45 yaş arası kadınların üretime katılımlarının artması amaçlanıyor.

Proje; duyurularının yapılmasının ardından yoğun ilgi görürken katılmak isteyenlerinwww.akyazi.bel.tr/karamurver//adresindeki formu doldurmaları yada Akyazı Belediyesi Ek Hizmet Binası’nabizzat başvurmaları gerektiği açıklandı. 15 Ocak tarihine kadar sürecek olan başvurular için kontenjanın sınırlı olması sebebi ile projeye katılmak isteyenlerin başvurularını bir an evvel yapmaları tavsiye edilirken gerekli şartları sağlayanlarınbaşvuru sırası ve başvuru şartlarına uygunluğuna göre belirleneceği belirtildi.

Proje kapsamında bahçesi olmayan 30 kadına Akyazı Belediyesi tarafından Topağaç Mahallesi’nde birer dönüm arazi tahsis edilecek. Kendi bahçesi olan 60 kadına ise teknik destek, sulama, gübreleme ve fide temini belediye tarafından desteklenecekTopağaç Mahallesi’ndeki üretim alanında bir işleme tesisi de kurulacak. Tamamen kadınların çalışacağı bu işleme tesisinde 2 yılın ardından üretilen ürünler yine kadınlar için kurulan kooperatifaracılığı satılacak.

Proje çalışmaları ve başvuru süreci bir yandan devam ederken Akyazı Belediyesi ile Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından ortak olarak eğitimmodülleri oluşturuldu. Bu eğitim modelleri ile projede yer alacak kadınlara Kara Mürver bitkisinin yetiştiriciliği konusunda eğitimler verilecek.İlk grup eğitimininise 30 Aralık Perşembe günü gerçekleştirileceği açıklandı.

Akyazılı kadınların üretme katılmalarını sağlayacak olan ‘Kadınlarımız Kara Mürver Yetiştiriyor Hastalığa ve Salgına Dur Diyor Projesi’nde büyük önem verdiklerini ifade eden Akyazı Belediye Başkanı Bilal Soykan, “ Sosyal Belediyecilik anlayışı ile başlattığımız projemiz çok güzel bir şekilde ilerliyor. MARKA tarafından da desteklenen proje kapsamında ilçemizdeki kadınların üretime katılmalarını ve ürettiklerini satabildikleri bir sistem oluşturacağız. Kanser hücreleriyle savaşma, bağışıklık sistemini güçlendirme, kan basıncını dengeleme ve ateş düşürme gibi birçok faydası olduğu bilinen Kara Mürver bitkisi ilaç sanayinin yanı sıra gıda, boya ve mobilya sektörlerinde de kullanılıyor. Bu katma değeri yüksek ürünü biz Akyazı’mızda kadınlarımızla üreteceğiz. Üretime katılmak isteyen tüm kadınlarımızı projeye dahil olmaya davet ediyorum” dedi.

Projeye katılım şartları ise şu şekilde;

➡️ Kimlik fotokopisi

➡️ 18-45 yaş arasında olmak

➡️ Akyazı’da ikamet ediyor olmak

➡️ Kendi bahçesinde üretim yapacak olanlar için tapu fotokopisi veya kira sözleşmesi

Başvuru adresi:

Akyazı Belediyesi Ek Hizmet Binası

İnönü Mahallesi 7014 Sokak (Eski İtfaiye Binası)

Telefon: 437 80 07- Proje KoordinatörüPeyzaj Mimarı Arzu Kahveci

İnternet başvurusu:

www.akyazi.bel.tr/karamurver/

 

 

 

SALİM ÖZYILMAZSALİM ÖZYILMAZ