Akyazı Güncel
Giriş Tarihi : 08-03-2024 22:33   Güncelleme : 08-03-2024 23:29

AKYAZI ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜNÜ KUTLADI

​​​​​​​8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü tüm dünyada olduğu gibi Akyazı’da da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

AKYAZI ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜNÜ KUTLADI

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü tüm dünyada olduğu gibi Akyazı’da da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Akyazı Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen ekinlikte  Akyazı’lı hanımlardan oluşan topluluk Atatürkçü Düşünce Derneğinde bir araya geldi.

Burada oluşan topluluk  yürüyüş halinde Atatürk anıtına ulaştı. Anıt Önünde kadınlara destek amacı ile CHP İlçe Başkanı Mustafa Sağır, CHP Akyazı Belediye Başkan adayı Hayrettin Sezgin ve bazı yöneticilerin de katılması ile bir araya gelindi.

Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Işık Helvacıoğlu beraberinde Şefika Zamanisoğlu ve Handan Bilgiçle birlikte  Atatürk anıtına çelenk koyarak saygı duruşunda bulunuldu.

Saygı duruşunun ardından Atatürkçü Düşünce  Derneği Başkanı Işık Helvacıoğlu günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Helvacıoğlı konuşmasında şu görüşlere yer verdi.

Bugün8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günüdür. Bu nedenle Ata’mızın huzuruna geldik. Bugünümüzü bizimle paylaşmak üzere aramıza katılan sizlerin bu özel gününü kutluyorum.

Ülkemizde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın olarak kutlanmaya devam etti.Kutlamalar kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. 12 Eylül Darbesi’nden sonra cunta yönetimi tarafından dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmasına izin verilmedi. 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” kutlanmaya devam edilmektedir.

8 Mart 1857’de Amerika’nın Newyork kentinde  yer alan bir dokuma fabrikasında çalışan 40 bin işçi, 16 saatlik işgününün 10 saate indirilmesi ve ücretlerde artış yapılması talebiyle greve başlamıştı. Kadın işçilerin örgütlediği bu grev o güne kadar yapılmış en büyük kadın eylemlerinden biriydi.

129 İşçi Yanarak Can Verdi

Kadınların örgütlediği eylemi durdurmak isteyen polis, kadın işçilere saldırmış, fabrikanın patronlarının da desteğiyle binlerce işçi fabrikaya kilitlenmişti. Bu sırada çıkan yangında içeride kilitli kalan işçilerden 129’u yanarak yaşamını yitirmişti.”

Konuşmanın ardından katılımcılar anıt önünde topluca fotoğraf çektirerek dağıldılar.

 

 

 

 

 
 
Bizim AkyazıBizim Akyazı

Bizim Akyazı