Akyazı Güncel
Giriş Tarihi : 24-12-2018 23:33   Güncelleme : 24-12-2018 23:33

HİSARCIKLIOĞLU ÖDÜL TÖRENİNDE KONUŞTU; “SAKARYA BİR DÜNYA KENTİDİR”

Sakarya’nın Yıldızları Ödül Töreni’nde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu

HİSARCIKLIOĞLU ÖDÜL TÖRENİNDE KONUŞTU; “SAKARYA BİR DÜNYA KENTİDİR”

 

Sakarya’nın Yıldızları Ödül Töreni’nde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu Sakarya’da üretilen 5 araçtan 4’ünün ihraç edildiğini belirterek “İhracatı ve kalitesi ile Sakarya bir dünya kentidir” diye konuştu.

Sakarya’nın Yıldızları Ödül Töreni SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ Akyazı Ticaret Ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Z.Şinasi Bayraktar, Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı ve Akyazı Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Yenice  ortaklığında Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayır, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜRK- İŞ Başkanı Ergün Atalay, Sakarya Büyükşehir belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SATSO,ATSO, STB veATB Yönetim Kurulu Üyeleri, çevre oda ve borsa başkanları, il protokolü, daire müdürleri, Meclis Üyeleri, Komite üyeleri, komisyon üyeleri, kadın ve genç girişimciler kurulları ve çok sayıda davetli iştirak etti.

Sakarya’nın Yıldızları Ödül Töreni’nin açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, şunları dile getirdi;

İlk Defa 4 Oda Birlikte Ödül

‘’Bugün burada 4 oda üyelerimize ödüller vereceğiz. Bu şehrin ekonomisine ve tabii ülke ekonomisine katkı sağlayan üyelerimizin tümüne teşekkür ederken, üstün başarı gösterenleri ödüllendireceğiz.

Sayın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız; törenimize katılıp ödül alan firmalarımızı ve bizleri onurlandırdığınız için ayrıca teşekkür ederiz

Bugün burada şehirde olması gerekeni yapıyoruz, Sakarya Ticaret Ve Sanayi Odası, Akyazı Ticaret Ve Sanayi Odası, Sakarya Ticaret Borsası, Akyazı Ticaret Borsası ile bir ilki başlatıyor ve ödül törenimizi birlikte düzenliyoruz

Sakarya’yı ilgilendiren her konuda söz sahibi olacağız

5174 sayılı Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği Kanunu çerçevesinde faaliyette olan 4 oda olarak toplam üye sayımız 20 bine ulaşıyor. Ortak üyelerimiz de var. Oluşturduğumuz istihdam sayısı ise 200 bini aşıyor. Büyük bir aile ve camia olmanın verdiği güçle kentin sorunlarına çözüm aramada kendimizi sorumlu görüyoruz. Dev bir sivil toplum kuruluşu olarak bilinmesini isteriz ki; yalnızca işimizle gücümüzle değil, bu şehrin her şeyiyle ilgiliyiz. Sorunların tespitinden çözümüne kadar işin içinde varız. Olmak istiyoruz. Meclislerimizde ilin yolundan, suyundan, aşından ekmeğine kadar konuşuyor, çözüm arıyor, çözümün parçası olmaya gayret ediyoruz.

Değerli konuklarımız;

Sakarya’lıya ulusal ve uluslararası platformlarda ‘A Kalite Hizmet’ vermeye devam ediyoruz.  Bizi gayrete getiren, teşvik eden, sık sık yenileyen bu gücü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği başkanımız sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan alıyoruz.

99 Depreminden Bugüne Tükettiğinden Fazlasını Üreten Şehir

 Bu şehir 17 ağustos 1999 gibi asrın deprem felaketini yaşadı. Biz bu tarihi milat olarak alıyoruz. Afetin ardından geçen 19 yılda Sakarya pek çok alanda büyük gelişme kaydetti. Ekonomimiz büyüyor, nüfus artıyor. O gün 700 bin civarında olan nüfus şimdi 1 milyona dayandı. O gün 180 milyon dolar olan ihracat 5.6 milyar dolara çıktı. ihracatın ithalatı karşılama oranı % 172’dir. Dış ticaret hacmi yüksek iller arasında ihracatın ithalatı karşılama oranı bakımından 1nci sıradayız. Dış ticaret iller sıralamasında sakarya 7 nci. Bu büyümenin sebebi Sakarya’nın üreten bir şehir olması. Karasu limanımız da faaliyete geçti. Sakarya hem sinai, hem zirai hem hizmet anlamında üreten bir şehir. İşgücü potansiyeli ve üretmeye odaklanmış iş dünyası ile bu şehir, kendini geliştirerek tükettiğinden fazlasını üretiyor.

Muassır medeniyet seviyesi/üretim

Ülke olarak bir darboğazdan geçtiğimiz hepimizin malumu.Bunun sebeplerine burada girmek istemiyorum..bu durumdan çıkmamız, Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün muassır medeniyet seviyesinin üzerine çıkaracağız…” sözünü yerine getirmek için üretmemiz ve ürettiğimizi dünyanın her yerine satmamız gerektiğine inanıyoruz.

İhracat yapan üye sayısını 400’den 1000’e çıkaracağız

Son zamanlardaki en büyük hedefimiz ihracat rakamlarımızı ve ihracatçı sayımızı artırmak. 400 olan ihracatçı sayımızı 5 yıl içinde 1000’e taşımak gibi büyük bir hedefimiz var.

Firmalarımızı ihracatçı yapmak için üniversitelerimizle iş kur ile ve diğer paydaşlarımızla iş birliği halindeyiz.

İhracatta otomotiv yanında mobilya makine ihtisas alanında öne çıkmak hedefindeyiz. Sanayi, ticaret, tarım ve turizm sektörlerinin her birinde ciddi potansiyel ve avantajlara sahibiz.

Hedef pazarlarımızın genişletilmesi, sanayide, tarımda, turizmde ürün çeşitliliğimizin ve kentimizin topyekun rekabet gücünün arttırılması için ihracat ile ilgili büyük fotoğrafı görerek ilerleyeceğiz.

Veren el alan elden çok daha anlamlıdır.

Bu ödül törenimizde geçmişte oda ve borsalarımızda yönetici ve üye olarak hizmet eden herkesi yad ediyoruz.

Marifet iltifata tabidir diyerek ödül alan üyelerimizi şimdiden kutluyor, tüm üyelerimize nice başarılara diliyoruz.’’

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ise

“Sakarya da çok uyumlu ve ciddi çalışarak önemli projelere imza attık. Depremden sonra ayağa kalkarak ihracatta ciddi bir yere gelmesinde bu uyumun büyük payı var. Sakarya’da tüm STK’larımızla olduğu gibi SATSO, ATSO, STB ve ATB ile uyumlu bir şekilde önemli çalışmalara imza attık. 99 depreminde yıkılan bir şehirde depremin izlerinin silinmesinde ve ihracat rekorları kırmasında uyumlu çalışmaların meyvesidir. Ekonomiye can veren tarım, sanayi, hizmet ve turizm sektörleri şehrimizde gelişimini çeşitlendirerek sürdürüyor. Ortaya çıkan veriler şehrimizin ülkemiz için önemini bir kez daha ortaya koyuyor. İnşallah yakalanan bu başarılı tabloyu sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise Sakarya’nın moral veren bir şehir olduğuna dikkat çekerek mevcut potansiyeli hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Dünya ile rekabet eden ürünleri Sakarya üretiyor

Başkan Hisarcıklıoğlu yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Sakarya’daki zenginliğin sırrı beraberliğindedir. Bir şehrin ekonomisi ileriye gittiyse o şehirde birlik ve uyum var demektir. Sakarya’da olduğu gibi. Bu birliktelik bereketi getiriyor. Birlikte rahmet ayrılıkta azap vardır. Sakarya’ya 24. gelişimdir. Senede iki defa geliyorum. Çünkü sizden moral alıyorum, ihtiyacı olan yerlere götürüyorum. Allaha şükredin öyle bir toprak vermiş ki; tarım, sanayi, girişimcilik, turizm her şey var bu kentte. Örneğin Kayseri ile mukayese etsek aranızda dağlar kadar fark var. Kayseri 5 vakit namaz kılarken Sakaryalılar 5 vakit de şükür namazı kılmalı

Sakaryalı firmalarımız başarılı ilk 1000 sanayici listesinde 10 sene önce 10 sanayicisi varken, bugün 13 sanayiciye yükselmiş. Bunu Sakarya iş dünyası başardı. İhracatta 7. Sırada, marka şehir haline geldi, üretimin başkentlerinden biri. OSB’ler durmadan çalışıyor. İhracatta Sakarya 51 ili geride bırakmış. Sakarya ihracatta 81 ilin 51’ini geride bırakmış. Öte ki taraftan bu birlik ve beraberlikle Sakarya bir marka şehir haline geldi. Sakarya’da 5 araçtan 4 ü ihraç ediliyor. Bu rekabette gücü gösteriyor. Dünya standardında bir kalite yapıyoruz biz ve Dünya ile rekabet edebilen ürünleri Sakaryamız’da üretiyoruz, Yani Sakarya üretirken kaliteli üretmeyi de biliyor. Müthiş bir coğrafya vermiş Allah bize. Turizmden daha fazla pay almalıyız. Bunun için gayret etmeliyiz. Sakarya Oda ve Borsa Başkanları TOBB’da yönetim kademelerinde yer alıyor. Sakarya’ya ve Ankara’da ülkemize hizmet vermek için çalışıyorlar. Sakarya’daki oda ve borsalardan çok memnunum. Yapmış olduğunuz hizmeti en iyi şekilde yapıyorsunuz. İhracatı ile Sakarya bir dünya kenti. Sakarya’daki oda ve borsalarım akredite 5 yıldızlı oda.” dedi

TOBB çalışmaları hakkında da bilgi veren Hisarcıklıoğlu, “Kısa çalışma ödeneği mevzuatı değişti, sanayicilerimizin bundan faydalanması mümkün hale geldi. Yaklaşık şu an itibari ile 9 bin işçimiz işini kaybetmeden işsizlik sigortasını aldığı maaşla iş yerinde çalışmaya devam ediyor. SGK prim borçlarını özellikle düzgün ödeyen mükellefler için son 5 yılda düzgün ödeyenlerin son 1 yılda yaptıkları bir aksaklığı 60 aya kadar vadelendirildi. Özellikle kamuya iş yapan kardeşlerimiz için işlerini tasfiye edebilme imkanı sağlanarak, tasfiye kararnamesi çıkartıldı. Ticari uyuşmazlıklar, bugün en haklı ticari davanın süreci 2 buçuk yıl bu kapsamda arabuluculuk müessesesi zorunlu hale geldi bunla ilgili yasa çalışması bitti. Bankalardaki kredilerin, farklı bankalardaki borçlarımızın yeniden yapılandırılması imkanı çıktı. Teknik iflas bizim için çok önemliydi şirketlerimizin bilançosu için. Teknik iflas sorunu çözüldü. İç piyasaya destek olmak üzere 4 sektörde; otomotiv, mobilya, konut ve beyaz eşya da KDVÖTV indirimleri sağlandı. Bu sektörlerde ki iyileştirmeler ile beraber piyasamız biraz olsun dönmeye başladı. Sıkıntılarımız yok mu var. Bunlardan bir tanesi istihdam üzerinde ki vergi yükleri. Bin 600 TL asgari ücret ama bana maliyeti 2 bin 500 lira. Bizde işçimizi daha fazla alsın diyoruz ama üzerimizde ki vergi yükünü kaldırın da işçimiz hiç olmazsa 2 bin 500 lira alsın diyoruz. Bunun üzerindeki yük kalksın

Ülkenin geleceğine güveniyorum. Son 25 senede krizler yaşadık ve atlattık. Bunun da üstesinden geliriz. Birlik ve beraberliğimizi koruyalım bu tümseği aşacağız. Tümsekten inişe hazırlanmamız lazım. Birbirinizi ötekileştirmeyin. Dışlamayın. Bir ve beraber olursak her şeyi başarırız. El birliği yaparsak rahmet ve bereketi görürüz. Zor günlerde insanları etnik, siyasi, farklı fikrinden dolayı dışlamayın. Farklılığımız zenginliğimizdir.

İşçi ve işveren temsilcileri olarak Türk- İŞ Başkanı Ergün Atalay Bey ile farklı mecraları temsil etmemize rağmen ortak noktamız bu vatan. Ülkemiz deyince herşey değişiyor. Ergün Atalay tam tabiri ile adam gibi adam.” diye konuştu

İstiklalimizin Ve İstikbalimizin Gücünü Görerek Ayaktayız

Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir ise konuşmasında iş dünyasının kentin gelişimindeki önemine değinerek “Bir kadirşinaslık ve vefa örneği olan Sakarya’nın Yıldızları Ödül Töreni’nde olmaktan memnuniyet duyuyorum. Yaşanılan yerlerdeki coğrafyaları zenginleştiren unsurlar vardır. Tarihlerinden, ekonomilerinden, doğal güzelliklerinden ve iyi yetişmiş girişimci insanlarından güç alırlar. Biz görev yaptığımız yerde ticaretçileri değer katan kişiler olarak gördük. Eğer bu güzellikler takdir edilip ödülle taçlandırılırsa devamı gelecek demektir. Herkesin gözünün üzerinde olduğu bir coğrafyadayız. Hayat hakkı tanınması için girişimcilikte ekonomide sanayide en iyisi olacağız. Güzel bir beraberlikle bu salonda dostça kol kola güzel bir fotoğraf var. Ben ilimizde bu birliği görmekten büyük bir mutluluk duyduğumu söylüyor, ödül alanlar herkesi tebrik ediyorum. Biz istiklalimizin istikbalimizin gücünü görerek ayaktayız.  ” dedi.

Konuşmaların ardından Sakarya’ya değer katan iş dünyası temsilcilerine ödülleri verildi.

SATSO öncülüğünde diğer Oda ve Borsalarla ortak düzenlenen Sakarya’nın Yıldızları Ödül Töreni’nde 9 farklı kategoride toplam 108 ödül verildi.

İHRACAT KATEGORİSİNDE

Üretimden İhracat

Akyazı Ticaret Ve Sanayi Odasına Kayıtlı Ve İhracatçı Firmalar Sıralamasında Yer Alan Alimex Alüminyum Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi Adına; Fabrika Genel Müdürü Çağatay Bölükbaş, Yazaki Otomotiv Yan Sanayi Ve Tic. Anonim Şirketi Adına; Fabrika Operasyon Direktörüsayın Ali Yağcı.

 KURUMLAR VERGİSİ KATEGORİSİ

 Akyazı Ticaret Ve Sanayi Odasına Kayıtlı Ve 2017 Yılında En Fazla Kurumlar Vergisi Ödeyen Alimex Alüminyum Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi Adına;     Mali İşler Direktörü Sayın Sertaç Arslan, Uzunlar Hazır Beton Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi Adına; Şirket Ortağı Ve Müdürü Murat Uzun, Başer Gıda Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi Adına; Şirket Ortağı Ve Müdür Numan Başer,

 GELİR VERGİSİ

Akyazı Ticaret Ve Sanayi Odasına Kayıtlı En Fazla Gelir  Vergisi Ödeyen

Sayın, Kenan Sofuoğlu

 Sayın, Abdullah Esmer

 Sayın, Ali Kahveci

 İlk 500 Sanayi Kuruluşu

 Akyazı Ticaret Ve Sanayi Odasına Kayıtlı Ve İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Arasında Yer Alan

 Asaş Alüminyum Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi Adına; Şirketin Değişim Yönetim Direktörü Tolga Demirkıran

 Yazaki Otomotiv Yan Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi Adına;       Fabrika Müdürü Kerem Yenal’ı

 İkinci 500 Sanayi Kuruluşu

 Akyazı Ticaret Ve Sanayi Odasına Kayıtlı Bulunan

 Subor Boru Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi  Adına;            Fabrika Üretim Müdürü, Gürcan Yüksel

 

 

 

SALİM ÖZYILMAZSALİM ÖZYILMAZ