Akyazı Güncel
Giriş Tarihi : 20-05-2022 22:45   Güncelleme : 20-05-2022 22:45

Kara Mürver’in merkezi Akyazı olacak

Akyazı Belediyesi’nin ilçedeki kadınların üretime olan katkılarını artması için hayata geçirdiği

Kara Mürver’in merkezi Akyazı olacak

 

Akyazı Belediyesi’nin ilçedeki kadınların üretime olan katkılarını artması için hayata geçirdiği Kara Mürver projesi hızla ilerliyor. Proje kapsamında alınan 3 bin 645 Kara Mürver fidesi kadınlara dağıtılırken Belediye Başkanı Bilal Soykan, “ Kara Mürver’in üretim merkezi Akyazı olacak” dedi.

Akyazı Belediyesi tarafından ilçedeki kadınların üretime olan katkılarını artırmak için geliştirilen ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın (MARKA) Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında kabul edilen “Kadınlarımız Kara Mürver Yetiştiriyor Hastalığa ve Salgına Dur Diyor Projesi’nde çalışmalar tüm hızı ile sürüyor. 30 kadının Akyazı Belediyesi’nin kendilerine tahsis ettiği arazide 33 kadının da kendisine ait arazilerde Kara Mürver üreteceği proje kapsamında alınan 3 bin 645 fide Belediye Başkanı Bilal Soykan’ın da katıldığı programla kadınlara dağıtıldı.

Kadınların üretime katılacağı bu projeyi çok önemsediklerini ifade eden Akyazı Belediye Başkanı Bilal Soykan, “Kara Mürver katma değeri çok yüksek bir bitki. Kanser hücreleriyle savaşma, bağışıklık sistemini güçlendirme, kan basıncını dengeleme ve ateş düşürme gibi birçok faydası olduğu bilinen Kara Mürver bitkisi ilaç sanayinin yanı sıra gıda, boya ve mobilya sektörlerinde de kullanılıyor. Bu önemli bitkinin üretimini Akyazı’mızda kadınlarımızla birlikte gerçekleştireceğiz. MARKA tarafından da desteklenen proje kapsamında ilçemizdeki kadınların üretime katılmalarını ve ürettiklerini satabildikleri bir sistem oluşturacağız” dedi.

Proje çalışmalarının bir süredir devam ettiğini dile getiren Başkan Soykan, “ Kadınlarımız eğitim sürecini tamamladılar. Akyazı’nın ilk kadın kooperatifi olan Tıbbi Çiftçiler Kadın Kooperatifi’ni de bu proje kapsamında kurulmasını sağladık. Artık ürünlerin toprakla buluşma zamanı geldi. 30 kadınımız belediyemiz tarafından kendilerine tahsis edilen arazilerde 33 kadınımız ise kendilerine ait arazilerde kara mürver üretimine başlayacaklar. Bu kapsamda bugün 63 kadımıza 3 bin 465 adet fidemizi dağıttık. Bu fideler büyüyecek ve elde edilen ürünler kurulacak tesiste yine kadınlarımız tarafından işlenerek satışa hazır hale getirilecek. İlçemizin iklim koşullarına uygun olan bu bitkinin üretim merkezi Akyazı olacak inşallah” dedi.

 

SALİM ÖZYILMAZSALİM ÖZYILMAZ