BAYRAKTAR ÇİFTÇİLERİNİ DİNLEDİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar baba dostu

Akyazı Güncel - 17-01-2016 00:22

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar baba dostu Mehmet Ali Serdar’ın cenaze törenine katılmak için geldiği Akyazı Harunusta Mahallesinde çiftçilerle de bir araya geldi ve bir taraftan çalışmaları ile ilgili bilgileri çiftçilere aktarırken, diğer taraftan da çiftçilerden gelen sorunları dinleyip onların cevaplarını verdi.

FINDIKTA ALAN BAZLI DESTEK

Fındık ürününün yetiştirmekte olan üretici açısından olduğu kadar, istihdam ve döviz girdisi bakımından ve dolayısıyla Ülke açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken TZOB Genel Başkanı Bayraktar, 2009 yılından itibaren alan bazlı destek primi ödenmesinin sağlandığını, 2009-2012 yılları arasında dekara 150 Tl. olarak uygulanan alan bazlı destek, girişimlerimiz sonucu 2013 yılında 160, 2014 ve 2015 yılında 170 Tl. olarak uygulanmıştır. Bu uygulamanın 2016 ve sonraki yıllar içinde geçerli olması için gayretlerimiz sürmektedir dedi.

Fındık ürününün Akyazı’nın da en önemli ürünü arasında ilk sırada yer aldığına dikkat çeken TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, alan bazlı destekten yararlanmak isteyen üreticilerin 1 Nisan 2016 tarihi mesai bitimine kadar başvurmaları gerektiğinin de altını çizdi.

GELİŞMİŞ ÜLKELER

Dünyada gelişmiş ülkelere baktığımızda her ülkenin belli alanlarda söz sahibi olduğunu, bu alanları öne çıkardığını, güçlü markalar oluşturduğunu anlatan Bayraktar, bugün stratejik sektörlerin başında tarım ve enerjinin geldiğini belirterek, ülke olarak Türkiye’nin tarım ve gıdada çok büyük potansiyele sahip olduğumuzu ve potansiyelimizi iyi kullanmamız halinde hem ülkemizin ihtiyaçlarını karşılar hem de bölge ülkelerin gıda açığını rahatlıkla kapatabiliriz. Halen 18 milyar dolar olan tarım ve gıda ihracatımızı hiç zorlanmadan iki hatta üç katına çıkarabiliriz dedi.

Tarımın üstü açık bir fabrika olarak değerlendirdiğini söyleyen Bayraktar, çiftçinin her zaman riskleri olduğunu, kuraklık, aşırı yağış, dolu ve don gibi doğal afetlerle de mücadele etmek zorunda kaldığını belirterek, çiftçinin bu olumsuzluklardan dolayı meydana gelen zararını 2090 sayılı yasanın işler olmaması yüzünden sorun yaşamaktadır dedi. 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununda her ne kadar primlerin yüzde ellisi Devlet tarafından karşılanır deniyorsa da ödenmesi istenen primler yine de çiftçimizin ödeyemeyeceği rakamlarda olması üreticimizi zor durumda bırakmaktadır dedi.

ARZ VE TALEP DENGESİ

Tarımın yapısal sorunları nedeniyle üretim maliyetleri yüksek seyretmektedir. Çiftçimizin ekonomik örgütlenmesinin sağlıklı ve güçlü olmaması dağıtım zincirindeki yapısal bozukluklar, üretim planlamasının olmaması, arz ve talep dengesini, üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki ilişkiyi bozmakta, fiyatlardaki dalgalanma boyutunu arttırabilmektedir diyen Bayraktar, birçok üründe üretici ürününü maliyetin altında bir fiyata elinden çıkarmak zorunda kalırken, maalesef tüketicimiz makul fiyatlarla ürünü tüketememektedir.  Bir çok üründe üretici ile market fiyatları arasında 2-3 hatta 4-5 kat farklar oluşabilmektedir.  Bunun müsebbibi kesinlikli biz üreticiler değildir. Bunun da altını çizmek isterim dedi.

YENİ YILDAN BEKLENTİLERİ

 İyi ve kötü tarafı ile 2015 yılının geride kaldığını söyleyen Bayraktar, 2016 yılının çiftçiler için verimli geçmesi temennisinde bulunurken, Ülke de terörün son bulması, huzur ve güvenin tesisi, insanların mutluluk içinde yaşamalarının sağlanmasını beklediğini söyledi ve sözlerini şöyle tamamladı “ Tarım ve gıda konusunda atılacak her adımın hem sektörümüz, hem çiftçimiz, hem de ülkemiz açısından çok önemli ve olumlu sonuçları beraberinde getireceğine olan inancımı bir kez daha belirtiyor, herkese işlerinde başarı ve bereketli kazançlar, sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum” 

 

Günün Diğer Haberleri