AKSARTEPE İHALESİ YARIN YAPILIYOR

BU İHALE TARTIŞMAYA AÇIK BİR İHALE

Akyazı Güncel - 27-08-2018 21:47

 

BU İHALE TARTIŞMAYA AÇIK BİR İHALE

Akyazı Belediyesi 28.08.2018 (YARIN) saat 10.00 da Belediyenin Encümen Odasında Kuzuluk Mahallesi sınırları içinde olan yüksekliği, havadarlığı ve Akyazı’ya kuşbakışı bakışıyla Akyazı’nın önemli bir yeri olan ve orada bir tesis yapılması halinde Akyazılıların özellikle gecelerini orada geçirme gibi bir alışkanlık edinebileceği ve Hendek Bayraktepeye rakip olabileceği düşünülen Aksartepe ‘nin ihalesini yapacak.

 Belediye tarafından bugün gerçekleştirilecek olan Aksartepe tesislerinin ihalesinin 20 yıllığına yap-işle-devret modeliyle yapılacağı söyleniyor. Hasan Akcan’ın göreve geldiği ilk günlerde yapacağım dediği Kuzuluk Aksartepe projesi maalesef aradan geçen 4,5 yıla rağmen yapamamış olması ve bu projeyi son günlerine bırakması ise dikkat çekici bir durum olarak yorumlanıyor.

Alan Orman Müdürlüğüne ait

Kuzuluk Aksartepe yeri Orman İşletme Müdürlüğüne ait bir yer. Akyazı Belediyesi o yeri tesis yapmak ve yaptığı o tesisleri işletmek için kiralamış. Ne var ki, aradan geçen zaman içerisinde o alan üzerinde bir tesis yapamayan Akyazı Belediyesi bugün yapacağı ihaleyle o yeri ihaleyi kazanan kişiye vermeyi düşünüyor.

Ancak, konunun uzmanları bugün yapılacak olan tesislerle ilgili ihalenin yönetmeliğe de uymadığı söylüyorlar. Zira Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Dairesi Başkanlığının 2014 yılında yayımladığı Yönetmelik ve o Yönetmeliğe bağlı olarak yayımladığı 300 sayılı mesire yerlerinin uygulama tebliğinin 112-113. sahifelerinde mesire yeri yapacağız diye kiralanan alanın bir başka kişi ya da kuruma devrinin mümkün olmadığı hükmünün olmasına rağmen bahse konu olan mesire alanının bugün ihaleye çıkarılarak bir başkasına verilecek olması hem yönetmeliğin hem de tebliğin ruhuna aykırı bir durum arz ediyor diyorlar.

Yine aynı uzmanlar bugün yapılacak olan ihalenin geçerli olmayacağı görüşünde olduklarını açık bir şekilde ifade ediyorlar. Şayet yapılırsa yapılan ihalenin geçerlilik kazanabilmesi için malın gerçek sahibinden ihale öncesi yazılı olarak izin alınması gerektiğini hatırlatıyorlar. Belediyeden sızan bilgilere bakıldığında şu ana kadar gerekli olan izin alınmamış olduğu şeklinde. Yine uzmanlar, gerekli olan izin şayet ihaleden sonra alınması halinde ise o zaman ihalenin ve işin şeklinin de renginin de değişeceğini belirterek, ortaya tamamen kanunsuz bir durum çıkar ki, o zaman ihale asla geçerlilik kazanmaz demeyi de ihmal etmiyorlar.

Neden belediye yapmıyor

Orman Müdürlüğünden kiralanan bahse konu olan yerde yapılması planlanan tesislerin yapılması ve işletilmesi gerçek manada Belediye tarafından yapılması gerekiyor. Bu konu  AK Parti Meclis grubunda görüşülürken bazı Meclis üyelerinin bu tesisi belediye olarak biz yapalım şeklinde görüş bildirmelerine rağmen Başkan Akcan’ın paramız yok diyerek bu görüşe katılmadığı söyleniyor. Hatta AK Parti İlçe Başkanı Fevzi Bora’nın dahi yap-işlet-devret modeline karşı olduğu söylentileri dilden dile dolaşıyor.. Buna rağmen ihalenin yap-işlet-devret modeli üzerinden yapılıyor olmasına Akyazılılar kuşkuyla bakıyor.

Maliyeti 500 bin lira

Belediye Başkanı Hasan Akcan’ın Aksartepe tesislerine ilişkin projeyi paramız yok diyerek yap-işlet-devret modeliyle ve 20 yıllığına verilecek şekilde ihaleye çıkarması yapılacak olan tesisin maliyeti ne ki, Belediye bunu yapamıyor dedirtti.  Konu AK Parti Meclis grubuna geldiğnde bu sorunun Başkan Akcan’a  sorulduğu Akcan’ın “Tesisler için gerekli olan para miktarı tahmini 500 bin lira, tesislerin yapılacağı alana getirilmesi gereken elektrik tesisatı için de aynı miktarda bir paranın ödenmesi gerekiyor” şeklinde cevap verdiği ifade edilirken, buna karşılık AK Parti İlçe Başkanı Fevzi Bora’nın elektrik tesisatını SEDAŞ’a yaptırırız çıkışı da Başkan Akcan tarafından dikkate alınmayarak ihalenin yapılacak olması da Akyazılılar tarafından dikkat çeken husus olarak değerlendiriliyor.

Akyazılılar Belediye Başkanı Akcan, paramız yok diyor ama AK-BELDE için iki kez Bankalardan milyon liralarla ifade edilen paraları kredi olarak alma yetkisi aldı ve o yetkileri kullandı. Demek oluyor ki, istenildiğinde para bulunabiliyor.  Ayrıca her Meclis toplantısında en az 4-5 mahallede arazi satışları yapılıyor. Elde edilen o paralara ne oldu şeklinde soru sormayı da ihmal etmiyorlar.

İhaleye kimler girecek merak konusu

Bugün yapılacak olan ihaleye kimin ya da kimlerin gireceği Akyazı’da merak konusu olmaya devam ediyor. Edinilen bilgilere göre ihaleyi alacak olan kişinin belli olduğu bunun da Talip Aydoğdu olduğu ihaleye katılan tek kişi olarak muammen bedeli 295 bin liradan 20 yıllığına verileceği ihale öncesi Akyazı’da dillerde dolaşıyor.

Akyazılılar ne istiyor

Akyazılılar yap-işlet-devret modeline karşıyız diyor ve Aksartepe tesislerinin Belediye tarafından yapılmasını  ve işletilmesini istiyor.

Akyazılılar bugün yapılacak olan ihalenin şartlara uymadığını düşünüyor ve ihalenin iptal edilmesini istiyor.

Akyazılılar bütün bunlara rağmen ihale yapılacaksa ihalenin şeffaf yapılmasını, ihaleden sonra Belediye Başkanı tarafından ihaleyle ilgili geniş bir açıklama yapılmasını istiyor.

 

Günün Diğer Haberleri