Eğitim
Giriş Tarihi : 29-08-2022 00:23

MEVSİMLİK FINDIK TARIMINDA ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN SONA REDRİLMESİNE YÖNELİK PROJE TAMAMLANDI

Törende açış konuşmasını yapan Takım Lideri ve Reşadiye İlkokulu Müdürü Mustafa Kalkanlı  proje  ile çocuklarımız çalışmasın eğitime hazır olsun sloganı ile yola çıkılmış bir projenin bugün sonuna gelmiş bulunuyoruz.

MEVSİMLİK FINDIK TARIMINDA ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN SONA REDRİLMESİNE YÖNELİK PROJE  TAMAMLANDI

MEVSİMLİK FINDIK TARIMINDA ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN SONA REDRİLMESİNE YÖNELİK PROJE  TAMAMLANDI

28 AĞUSTOS 2022

Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı  ile Kısa adı İLO olan Uluslar arası Çalışma Örgütü İşbirliği ile düzenlenen Türkiye’de MevsimlikFındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin sona erdirilmesine yönelik Kapsamlı Model Projenin Akyazı ayağı düzenlenen törenle sona erdi.

Akyazı’ya bağlı Reşadiye Mahallesi İlkokulunda  1 ay süren Mevsimlik Gındık tarımı işçilerinin çocuklarının eğitimleri ile ilgili projenin tamamlanması dolayısı ile düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı.

Törende açış konuşmasını yapan Takım Lideri ve Reşadiye İlkokulu Müdürü Mustafa Kalkanlı  proje  ile çocuklarımız çalışmasın eğitime hazır olsun sloganı ile yola çıkılmış bir projenin bugün sonuna gelmiş bulunuyoruz.

Projenin başlangıcında ilçemize gelen fındık tarım işçilerinin çocukları çadırlarından alınıp okula getirilerek kahvaltıları yaptırıldı. Bu bir aylık süre içinde öğretmenlerimiz bu çocuklara hem annelik ve hem de babalık görevi  yaptılar. Aklımıza gelebilecek her türlü eğitim ve etkinlikler yaptırıldı. Çok kısa bir süre de olsa onlara okulu sevdirmenin yanında bir çok etkinlik yaptırarak onları sosyalleştirmenin yanında, birbirleri ile yardımlaşma, arkadaşlık ve el becerilerinin geliştirilmesinde büyük mesafe aldırdık dedi ve projede gören alan herkese teşekkür etti.

Daha sonra söz alan Projenin Sakarya İli koordinatörü Ayşegül  Erözyürek te konuşmasında T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Çalışma Genel Müdürlüğü ile Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi işbirliğinde yürütülen, Avrupa Çikolata, Bisküvi ve Şekerleme Sanayi Kuruluşu (CAOBISCO) kaynaklarıyla finanse edilen ve Pikolo Derneği olarak sahada uyguluma ortağı olduğumuz "Türkiye’deki Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi" Sakarya ilimizde 3 farklı ilçede.-HENDEK VE KOCAALİ de uygulanmakta olan proje bu yıl ilk kez AKYAZI ilçesi Reşadiye Köyü, Reşadiye İlkokulunda başlamıştır.

Mevsimlik tarımda aileleriyle birlikte göçe katılan çocukların işten el çektirilerek eğitime kazandırılmaları amaçlanan projede  çocuklar ve aileleri konakladıkları yerlerde ekipler tarafından ziyaret edilerek Sosyal Destek Merkezlerinde yönlendirilmeleri sağlanmıştır. Sosyal destek merkezine sabah 08:00 de servisle gelen çocuklar, kahvaltı ettikten sonra derslere katılmakta öğle yemeğinin ardındansa sosyal aktiviteler saat 16:00 ya kadar devam etmektedir. 1 Ağustos itibariyle Yoğun olarak Küçücek, Dokurcun ve Beldibi bölgelerinde 200 öğrenci tespit edilmiş, 155’inin okula yönlendirmeleri yapışmıştır Reşadiye ilkokulunda proje kapsamında görevli 12 öğretmen çocuklarla yüzme, sanatsal faaliyetler, piknik, uçurtma şenliği, sportif faaliyetler, bölgesel gezilerle her anlarını dolu dolu geçirmiştir.

İl Koordinatörü Ayşegül  Erözyürek  Projemizin başarı ile yürütülmesi  ve sonlandırılmasında emeği geçen başta Akyazı Kaymakamlığı olmak üzere Milli Eğitim, sağlık, ilçe spor  Müdürlüğü  ile belediye  Başkanlığı yetkilileri, Reşadiye Muhtarlığı ve öğretmenlerimize teşekkür ederim dedi.

Konuşmaların ardından öğrenciler sıra ile  biz çocuklar yarının büyükleri adlı orotoryalarını ve Kırmızı karşılıklı masal dıramasını başarı ile sundular.  Çuval yarışmasının ardından da Çocukların el emeği ile yapılmış olan resim sergisi gezildi.

Projenin kapanış programına  Akyazı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin yanı sıra Belediye Meclis Üyesi Ergün Öztürk, Reşadiye Muhtarı İmdat Yılmaz ile vatandaşlar katıldılar.

 

Bizim AkyazıBizim Akyazı

Bizim Akyazı