DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Cuma Hutbeleri
Cuma Hutbeleri
Giriş Tarihi : 30-10-2014 08:23

AŞÛRA GÜNÜ

31 Ekim 2014 

Aziz Mü’minler

Yıl 680, Muharrem ayının 10’u. Resulullah (as)’ın vefatından 48 yıl sonra… Ve iktidarda Emevi hükümdarı Yezid.

Ülke idaresini elinden kaçırmama adına, Efendimizin (as) “Hasan ve Hüseyin benim dünyada öpüp kokladığım reyhânımdır” diyerek sevdiği Hüseyn’i, 4000 askeriyle, üç gün boyunca kuşatmıştı. Rasulullah (as)’ın torunu Hüseyn 57 yaşındaydı. Yezid’in askerlerinin kendilerini öldüreceğini anladı ve Muharrem ayının 9’unda yanında bulunan 71 kişiye, geceden istifade ederek gitmelerini, canlarını kurtarmalarını söyledi. Fakat Cennet kokusu alan o insanlardan Hz. Hüseyn’i terk eden olmadı. Ve Bir Aşûra gününde Hz. Hüseyin ve yanındaki güzel insanlar şehitlik mertebesine ulaştı.

Gönlü Hz. Hüseyn’in (r.a.)’ın saflarında olan biz Mü’minler!

Yaratılış gayemizi hiç unutmadan, Hâlık’a ve mahlûkata karşı olan sorumluluklarımızı ihmal etmeden, Hz. Hasan ve Hüseyn’in prensipleriyle yaşamaya vicdanen söz vermeliyiz. Allah’a kulluğun, hakkın, adaletin ve merhametin, bireysel ve toplumsal hayatımıza hâkim olması için, elimizden gelen bütün gayreti göstermeliyiz. Vicdanımızı her daim temiz tutarak, Hakk’ın tüm yaptıklarımızın şahidi olduğunu unutmamalıyız.

Hatırladıkça hüzünlendiğimiz bu hadiselerden yüzyıllar sonra yaşayan bizler, aynı acıların bir daha yaşanmaması, ümmetin hiçbir ferdinin canının ve malının zayi olmaması için, Muharrem ayını doğru anlamaya belki de her zamankinden daha fazla muhtacız.

Biz Müslümanlara düşen görev, tarihin güzelliklerini yaşadığımız dönemin şartları içinde yeniden yaşamaya gayret göstermek, bizleri doğruya yönlendirecek olumlu sonuçlar çıkartabilmektir. Rabbimizin; “Kendilerine apaçık deliller geldikten sonra, parçalanıp ayrılığa düşenler gibi olmayın… ilahi hitabından ibret alıp, bu emre uygun hareket ederek yaşamak; tarihin yanlış ve üzücü örneklerini tekrar ettirmemek ve bunun için elimizden ne gerekiyorsa onu yapmak, her birerimizin en temel prensibi olmalıdır. Zira yaşadığımız yüzyılda Ümmet-i Muhammed’in yaşadığı her toprak parçası Kerbelâ görünümündedir. Günümüz Kerbela’ları yaşanırken bizim alacağımız tavır Hakkın ve Hakkaniyetin yanında olmak, zalimlerin değil, mazlumların tarafında olduğumuzu Cihana duyurmaktır.

Aziz Kardeşlerim!

Aşûra günleri dinimizde makbul bir oruç ve Dua zamanlarıdır da aslında. Hz. Peygamber (sav) Muharrem ayının 9, 10 ve 11. günlerinde oruç tutmayı ashabına tavsiye ederek şöyle buyurmuştur:

 “Ramazan ayından sonra tutulan oruçların en hayırlısı, Allah’a izafetle (Allah’ın ayı denilerek) şereflendirilen Muharrem ayında  tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz ise, geceleyin kılınan namazdır.”

Peygamberimiz, bir başka hadiste de, Aşûra günü’nde tutulan orucun, bir yıl önce işlenen hata ve günahların bağışlanmasına vesile olacağını müjdelemiştir.

Müslüman Türklerin dinî halk geleneğinde önemli bir yer tutan aşûre aşı ise, aynı zamanda Muharremin onuncu günü başlamak üzere, daha sonraki günlerde de özel merasimle pişirilip dağıtılan tatlıya isim olmuş ve sosyal dayanışmaya önemli katkılarda bulunmuştur. Çok eskiden beri devam eden aşûre aşı, Osmanlılar döneminde sarayda da pişirilmiş, “aşûre testisi” adı verilen özel kaplarla da saray dairelerine ve halka birkaç gün süreyle dağıtılmıştır.

Birlik ve beraberlik, Ümmet-i Muhammed’e Allah’ın bir emridir. Ümmeti Muhammed aynı inançta, bir ve beraber hareket ettiği takdirde ilahi müjdelere nâil olacaktır. Bu sebeple “Hep birlikte Allah’ın ipine (Kur’an’a) sımsıkı sarılın! Parçalanıp bölünmeyin! Allah’ın size olan nimetlerini hatırlayın! ” âyeti kerimesi her hal ve şartta hayat prensibimiz olmalıdır.

Yüce Rabbimiz günümüzü, ayımızı ve yılımızı hayırlara vesile eylesin.

Hazırlayan: Mehmet ÇATALLAR, Adapazarı Çark Camii İmam-Hatibi

Redaksiyon: İl Hutbe Komisyonu

NELER SÖYLENDİ?
@
Cuma Hutbeleri

Cuma Hutbeleri

DİĞER YAZILARI KURBAN İBADETİ VE ÖNEMİ ŞİFA AYI RAMAZAN BAŞLADI MİRAC KANDİLİ İMAN VE İSTİKAMET ZAFERLERİMİZİN ARDINDAKİ RUH VE MANA MİRAS: HER HAK SAHİBİNE HAKKINI VERMEK MİRAC GECESİNDE PEYGAMBERİMİZİN YAŞADIĞI HADİSELER KADİR GECESİ KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE AİLEDE ŞEFKAT VE NEZAKET DİLİ KESİNTİSİZ HAYIR ÇEŞMESİ: VAKIFLAR TEPKİLER ÜZERİNE DİYANETTEN DÜZELTME KURBAN BAYRAMI-- Sakarya Müftülüğü DÎN-İ MÜBÎN-İ İSLAM ÖFKEYE HÂKİM OLABİLMEK PEYGAMBERLER ALLAH’IN KUTLU ELÇİLERİDİR HİCRİ YILBAŞI NEDİR RAMAZAN MEKTEBİNİN ÖĞRETTİKLERİ VAKİT İYİLİK VAKTİ: BU RAMAZAN VE HER ZAMAN PAHA BİÇİLMEZ SERMAYE: ÖMÜR DİLİN AFETLERİ ZAMAN BİLİNCİ HZ. İBRAHİM (a.s) VE İKRAM ÖĞRETMENLERİMİZ AHİRETE İMAN KURBAN BAYRAMI RABBE YOLCULUK: ÖLÜM HAYAT BİR İMTİHAN YERİDİR KÖTÜ ÖRNEK OLMAMAK ORUCUN HİKMETLERİ MİRAÇ KANDİLİ VE NAMAZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLİĞİMİZ ENGELLİLER ve İSLAM SİHİR VE BÜYÜ HARAMDIR ÇEVRE BİLİNCİ KONU : HOŞGÖRÜ KURBAN VE KURBİYYET KONU: CAMİ ADABI VE CAMİLERİMİZİN ÖNEMİ İBADETİN ÖZÜ İHLAS VE SAMİMİYET DOĞAL AFETLER, TEDBİR VE TEVEKKÜL DENGESİ ZEKAT VE FİTRE KUR’AN’I OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK İSLÂMÎ BİR DEĞERİMİZ: EDEB İSLÂM VE GENÇLİK TURUNCU DEVRİMİ Mİ O DA NE? ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MÜ’MİNLER ANCAK KARDEŞTİR ÖFKEYİ YENMEK ŞEHİDLİK VE ÇANAKKALE ZAFERİ DUA ve ÖNEMİ ALLAH SEVGİSİ KUTSAL KİTAPLAR VE KUR’AN-I KERİM’E İMAN EŞLER ARASINDAKİ SEVGİ VE SAYGININ ÖNEMİ İMÂN NAMAZ VE TADİL-İ ERKAN’IN ÖNEMİ ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET MEVLİD KANDİLİ MEVLÜT KANDİLİ MEVLİD KANDİLİNİN MÂNÂ VE ÖNEMİ ZARARLI ALIŞKANLIKLAR GEÇMİŞİN MUHASEBESİ VE ZAMAN SABRETMEK GÖREBİLMEKTİR MEVLANA VE YEDİ ÖĞÜDÜ İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI HOŞGÖRÜ AHLAKI KÖTÜLÜĞE KİLİT İYİLİĞE ANAHTAR OLMAK KAN VERMEK, ORGAN BAĞIŞLAMAK CUMHURİYET İSRAF VE YOKSULLUK SEVİNCİMİZ SADECE BİR DAKİKA SÜRDÜ AHÎLİK VE TİCARET AHLÂKI CAMİLERİMİZ VE DİN GÖREVLİLERİMİZ ŞEHİTLİK VE GAZİLİK KUR’AN VE İLK EMİR “OKU” HAYATIMIZIN GAYESİ İSLAM, BARIŞLA GELEN ZAFER ZAFER BAYRAMI DEPREM VE AFETLERİN BİZE ÖĞRETTİKLERİ KADİR GECESİNİN ANLAM VE ÖNEMİ KULUN MAL İLE İMTİHANI: ZEKÂT TEMEL İBADETLERİMİZDEN ORUÇ Ramazan Ayı ve Önemi ÖKSÜZ VE YETİMİ GÖZETMEK KUR’AN’LA YAŞAMAK BİR DEĞER OLARAK AİLE SAHÂBE ve SÜNNETE BAĞLILIK KARDEŞLİK ve PAYLAŞMA İSLAM’DA SAĞLIĞA VERİLEN ÖNEM TEVAZU VE KİBİR ÇANAKKALE ZAFERİ EVLAT, EŞ VE ANNE OLARAK KADIN YEŞİLAH HAFTASI VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR KUR’AN-I KERİM’İ OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK SABIR EBEDİ MUTLULUK YURDU CENNET EDEP VE HAYÂ EŞLERİN HAK VE SORUMLULUKLARI SAĞLIKLI BİREY, SAĞLIKLI TOPLUM ZEKÂT VE ÖNEMİ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA