DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Cuma Hutbeleri
Cuma Hutbeleri
Giriş Tarihi : 01-01-1970 03:00

İSLÂM VE GENÇLİK

gençlik ve yaşlılık olmak üzere üç önemli evresi vardır. Bunlar arasında gençlik, çalışıp kazanma, evlenerek yuva kurma, Allah’a düzgün ibadet etme bakımından hayatın en önemli dönemidir. Gençlik birçok faaliyeti yapabilme bakımından bir nimettir. Öyleyse nimetin kıymetini bilmek gerekir. Cenab-ı Hakk Tekâsür süresinde “O gün, hepiniz bütün nimetlerden sorguya çekileceksiniz” buyurmuştur.

Muhterem Kardeşlerim!

Kişi çocukken mükellef değildir. Yaşlılıkta ise sağlık sorunları artmakta olduğundan ibadetler istenilen düzgünlükte olmayabiliyor. Ancak gençlik hem sağlık hem mutluluk bakımından hayatın en güzel dönemi olup, ibadetlerin kolaylıkla yapılabileceği güce sahip olduğumuz zamanlardır. Bununla birlikte şehvetin de güçlü olduğu, yaşamın sevildiği, o sebeple dünyaya bağlanılan yıllardır. O yüzden gençlik yıllarında nefse hâkim olarak Allah’a bağlanmak, ibadetlere devam etmek, Allah tarafından çok takdir edilir. Peygamberimiz bir hadislerinde şöyle buyurmuştur: “Yedi sınıf insan vardır ki, Allah Teâlâ onları kendi Arşı’nın gölgesinden başka hiçbir gölgenin bulunmadığı kıyamet gününde Arşı’nın gölgesinde gölgelendirir. Bunlardan biri de Allah’a ibadetle büyüyen gençtir…” Muhterem Kardeşlerim!

Yüce Kitabımızda bazı gençlerden övgüyle bahsedilir. Örneğin Hz İbrahim, babasının ve kavminin putlara taptıklarını görmüş ve onlara, “Şu karşısına geçip tapmakta olduğunuz putlar da ne oluyor?” diye sormuştu. Hz. İbrahim güneşe ve aya bakarak Allah’ı arayan, muhakeme eden, akıllı bir gençti. Hz. Musa’nın gençliğindeki namuslu yaşantısı da Kur’an’da örnek gösterilmiştir. Kehf Sûresinde ise Ashab-ı Kehf denilen birkaç gencin inançlarını yaşama uğruna ülkelerini terk ederek bir mağarada kalmayı göze almaları anlatılır. Yüce Kitabımızda onlarla ilgili olarak “Biz sana onların başından geçenleri gerçek olarak anlatıyoruz. Hakikaten onlar Rablerine inanmış gençlerdi. Biz de onların hidayetini arttırdık” buyrulmaktadır. Kur’an’da methedilen gençlerden biri olan Hz. Yusuf’un iffeti, Rabbine olan bağlılığı sebebiyle zinaya düşmeyip hapse düşmeye razı olması Yusuf Sûresinde ibret verici bir şekilde anlatılır. Hz. Yusuf “Rabbim! Benim için zindan bunların benden istediklerinden daha iyidir!” demiş ve Rabbine sığınmıştır. Şerefli Peygamberimiz Hz. Muhammed’in iffeti ise dillere destandır. Cahiliye Araplarının aşırılıkları ve zevke olan düşkünlükleri düşünüldüğünde onların içinde büyüyen Efendimizin iffetinin büyüklüğü daha iyi anlaşılır. İslam’ı ilk seçen insanların gençlerden oluşması da manidardır.       

Aziz Kardeşlerim!

Gençlerimiz bizim geleceğimizdir. Onların zararlı alışkanlıklardan korunması için azami gayret göstermeliyiz. Onların milli ve manevi değerlerle yetişmesi toplumumuzun devamlılığı için, halkımızın huzuru için çok önemlidir. Bu vesileyle bütün gençlerimizin 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramını kutluyoruz.

NELER SÖYLENDİ?
@
Cuma Hutbeleri

Cuma Hutbeleri

DİĞER YAZILARI KURBAN İBADETİ VE ÖNEMİ ŞİFA AYI RAMAZAN BAŞLADI MİRAC KANDİLİ İMAN VE İSTİKAMET ZAFERLERİMİZİN ARDINDAKİ RUH VE MANA MİRAS: HER HAK SAHİBİNE HAKKINI VERMEK MİRAC GECESİNDE PEYGAMBERİMİZİN YAŞADIĞI HADİSELER KADİR GECESİ KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE AİLEDE ŞEFKAT VE NEZAKET DİLİ KESİNTİSİZ HAYIR ÇEŞMESİ: VAKIFLAR TEPKİLER ÜZERİNE DİYANETTEN DÜZELTME KURBAN BAYRAMI-- Sakarya Müftülüğü DÎN-İ MÜBÎN-İ İSLAM ÖFKEYE HÂKİM OLABİLMEK PEYGAMBERLER ALLAH’IN KUTLU ELÇİLERİDİR HİCRİ YILBAŞI NEDİR RAMAZAN MEKTEBİNİN ÖĞRETTİKLERİ VAKİT İYİLİK VAKTİ: BU RAMAZAN VE HER ZAMAN PAHA BİÇİLMEZ SERMAYE: ÖMÜR DİLİN AFETLERİ ZAMAN BİLİNCİ HZ. İBRAHİM (a.s) VE İKRAM ÖĞRETMENLERİMİZ AHİRETE İMAN AŞÛRA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI RABBE YOLCULUK: ÖLÜM HAYAT BİR İMTİHAN YERİDİR KÖTÜ ÖRNEK OLMAMAK ORUCUN HİKMETLERİ MİRAÇ KANDİLİ VE NAMAZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLİĞİMİZ ENGELLİLER ve İSLAM SİHİR VE BÜYÜ HARAMDIR ÇEVRE BİLİNCİ KONU : HOŞGÖRÜ KURBAN VE KURBİYYET KONU: CAMİ ADABI VE CAMİLERİMİZİN ÖNEMİ İBADETİN ÖZÜ İHLAS VE SAMİMİYET DOĞAL AFETLER, TEDBİR VE TEVEKKÜL DENGESİ ZEKAT VE FİTRE KUR’AN’I OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK İSLÂMÎ BİR DEĞERİMİZ: EDEB TURUNCU DEVRİMİ Mİ O DA NE? ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MÜ’MİNLER ANCAK KARDEŞTİR ÖFKEYİ YENMEK ŞEHİDLİK VE ÇANAKKALE ZAFERİ DUA ve ÖNEMİ ALLAH SEVGİSİ KUTSAL KİTAPLAR VE KUR’AN-I KERİM’E İMAN EŞLER ARASINDAKİ SEVGİ VE SAYGININ ÖNEMİ İMÂN NAMAZ VE TADİL-İ ERKAN’IN ÖNEMİ ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET MEVLİD KANDİLİ MEVLÜT KANDİLİ MEVLİD KANDİLİNİN MÂNÂ VE ÖNEMİ ZARARLI ALIŞKANLIKLAR GEÇMİŞİN MUHASEBESİ VE ZAMAN SABRETMEK GÖREBİLMEKTİR MEVLANA VE YEDİ ÖĞÜDÜ İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI HOŞGÖRÜ AHLAKI KÖTÜLÜĞE KİLİT İYİLİĞE ANAHTAR OLMAK KAN VERMEK, ORGAN BAĞIŞLAMAK CUMHURİYET İSRAF VE YOKSULLUK SEVİNCİMİZ SADECE BİR DAKİKA SÜRDÜ AHÎLİK VE TİCARET AHLÂKI CAMİLERİMİZ VE DİN GÖREVLİLERİMİZ ŞEHİTLİK VE GAZİLİK KUR’AN VE İLK EMİR “OKU” HAYATIMIZIN GAYESİ İSLAM, BARIŞLA GELEN ZAFER ZAFER BAYRAMI DEPREM VE AFETLERİN BİZE ÖĞRETTİKLERİ KADİR GECESİNİN ANLAM VE ÖNEMİ KULUN MAL İLE İMTİHANI: ZEKÂT TEMEL İBADETLERİMİZDEN ORUÇ Ramazan Ayı ve Önemi ÖKSÜZ VE YETİMİ GÖZETMEK KUR’AN’LA YAŞAMAK BİR DEĞER OLARAK AİLE SAHÂBE ve SÜNNETE BAĞLILIK KARDEŞLİK ve PAYLAŞMA İSLAM’DA SAĞLIĞA VERİLEN ÖNEM TEVAZU VE KİBİR ÇANAKKALE ZAFERİ EVLAT, EŞ VE ANNE OLARAK KADIN YEŞİLAH HAFTASI VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR KUR’AN-I KERİM’İ OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK SABIR EBEDİ MUTLULUK YURDU CENNET EDEP VE HAYÂ EŞLERİN HAK VE SORUMLULUKLARI SAĞLIKLI BİREY, SAĞLIKLI TOPLUM ZEKÂT VE ÖNEMİ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA