DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Cuma Hutbeleri
Cuma Hutbeleri
Giriş Tarihi : 01-01-1970 03:00

ŞEHİDLİK VE ÇANAKKALE ZAFERİ

Sözlükte, bilen, gören, hazır olan ve haber veren gibi anlamlara gelen şehid; dini terim olarak; Allah yolunda öldürülen kimseye denir. Allah yolunda öldürülen mümine şehid denmesinin sebebi, ölen kişinin cennetlik olduğuna dünyada şahitlik edilmesi, gerçekte ölü olmayıp yaşaması sebebiyledir.

Yüce Rabbimiz şehitler hakkında; “Allah yolunda öldürülenleri sakın ölüler sanma. Bilakis onlar diridirler, Rableri katında Allah’ın, lütfundan kendilerine verdiği nimetlerin sevincini yaşayarak rızıklandırılmaktadırlar.”buyurmuştur. Efendimiz (s.a.s.) de: “Nefsim kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki, Allah yolunda savaşıp öldürülmeyi, sonra diriltilip yine öldürülmeyi, sonra diriltilip yine öldürülmeyi ne kadar çok isterdim.” buyurarak, şehitlik derecesinin yüceliğine işaret etmiştir.

Değerli Kardeşlerim!

Bu yıl 98. Yılını idrak edeceğimiz Çanakkale Zaferi, tarihimizin maneviyat,  şan ve şeref dolu destanlarından biridir.

O Çanakkale Zaferi ki; çehreleri, derileri, dilleri ve ırkları farklı insan selini andıran orduların bütün teknolojik güçleriyle ecdadımıza saldırması ve ecdadımızın da bütün imkânsızlıklara rağmen imanından aldığı kuvvet ve cesaretle bu saldırıyı bertaraf etmesinin adıdır.

Çanakkale; insanlığı katletmeye gelen ve dünyayı yenen ve yenilmez sanılan orduların yenildiği ve hüsrana uğrayarak geri çekildiği yerdir.

Çanakkale; iman ve azmin karşısında maddi güç ve tekniğin dize geldiği, mananın maddeyi yendiği yerdir.

Çanakkale; herbiri bir destan olan 250 bin şehidin kefensiz yattığı mübarek bir vatan toprağıdır.

Çanakkale; imanın ve insanlığın kazandığı, yardım istediğinde düşmanına dahi el uzatacak kadar merhamet sahibi olan civanmertlerin destanlaştığı yerdir.

Çanakkale; Seyit Onbaşılarla, Yahya Çavuşlarla, Yüzbaşı Hasan Fehmi Beylerle, Ulvi Beylerle, Esad Paşalarla ve daha binlerce isimsiz kahramanıyla, olağanüstü gayretlerle kahramanlık destanının yazıldığı büyük bir mahşerdir.

Çanakkale; evladını cepheye gönderirken: “Ey oğlum, babanı Dimetoka’da, dayını Şibka’da, ağabeylerini de Çanakkale’de kaybettim. Sen benim son evladımsın. Sen de dönmezsen ben Allaha emanetim. Git sen de git. Minareler ezansız, camiler Kur’an’sız, milletimiz imansız kalacaksa sen de git yavrucuğum.” diyen anaların vatan sevgisini ve iman gücünü abideleştiren meydandır.

            Muhterem Müslümanlar!

          Çanakkale zaferinden çıkarmamız gereken birtakım dersler vardır. Çanakkale; bütün dünyevi değerlerin cennet karşılığında feda edilmesi gerektiğini bizlere öğretir. Çanakkale öncelikle biz büyükler tarafından çok iyi anlaşılmalı ve yarınımız olan evlatlarımıza layıkıyla aktarılmalıdır.

Çanakkale bize birlik ve beraberliğimizi sağlamamız ve aramızdaki her türlü anlaşmazlıkları çözmemiz gerektiğini öğretir. Nasıl Çanakkale’de şanlı ecdadımız; Türk-Kürt, Laz-Çerkez, Arap-Arnavut, Alevi-Sünnî, ayrımı yapmadan ortak değerleri olan vatanı beraber müdafaa ettilerse; bizler de bugün vatanın korunması, milletimizin ilerlemesi  için aynı birliktelikle çalışmalıyız.

Çanakkale Zaferi, Yemen’den Edirne’ye, Kudüs’ten Kars’a,  ecdadımızın ortak değerler etrafında kenetlenmesinin, sarsılmaz iman ve azminin, din ve vatan sevgisinin unutulmaz bir belgesidir. Bu din ve vatan aşkı; mazlum ve mağdur edilmiş dünya Müslümanlarında da milli ve manevi bilinç uyandırmış,   sömürülen Müslümanların bağımsızlıklarını kazanmalarına zemin hazırlamıştır.

Değerli Mü’minler!

Çanakkale Zaferi’nin 98. Yıldönümünde, bizlere bu zaferi hediye eden kahraman ecdadımızı rahmetle ve minnetle yad ediyor, Cenab-ı Allah’tan, ecdadımızın emanetine hakkıyla sahip çıkabilmemizi bizlere nasip etmesini niyaz ediyorum. Hutbemi, Mehmet Akif ERSOY’un şu mısralarıyla bitiriyorum.

“Asım'ın nesli diyordum ya nesilmiş gerçek:
İşte çiğnetmedi nâmusunu, çiğnetmeyecek
Şühedâ gövdesi, bir baksana, dağlar, taşlar
O, rükû olmasa, dünyâda eğilmez başlar,
Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,
Bir hilâl uğruna, yâ Rab, ne güneşler batıyor!

 

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Cuma Hutbeleri

Cuma Hutbeleri

DİĞER YAZILARI KURBAN İBADETİ VE ÖNEMİ ŞİFA AYI RAMAZAN BAŞLADI MİRAC KANDİLİ İMAN VE İSTİKAMET ZAFERLERİMİZİN ARDINDAKİ RUH VE MANA MİRAS: HER HAK SAHİBİNE HAKKINI VERMEK MİRAC GECESİNDE PEYGAMBERİMİZİN YAŞADIĞI HADİSELER KADİR GECESİ KUR’ÂN İLE ŞEREFLENEN GECE AİLEDE ŞEFKAT VE NEZAKET DİLİ KESİNTİSİZ HAYIR ÇEŞMESİ: VAKIFLAR TEPKİLER ÜZERİNE DİYANETTEN DÜZELTME KURBAN BAYRAMI-- Sakarya Müftülüğü DÎN-İ MÜBÎN-İ İSLAM ÖFKEYE HÂKİM OLABİLMEK PEYGAMBERLER ALLAH’IN KUTLU ELÇİLERİDİR HİCRİ YILBAŞI NEDİR RAMAZAN MEKTEBİNİN ÖĞRETTİKLERİ VAKİT İYİLİK VAKTİ: BU RAMAZAN VE HER ZAMAN PAHA BİÇİLMEZ SERMAYE: ÖMÜR DİLİN AFETLERİ ZAMAN BİLİNCİ HZ. İBRAHİM (a.s) VE İKRAM ÖĞRETMENLERİMİZ AHİRETE İMAN AŞÛRA GÜNÜ KURBAN BAYRAMI RABBE YOLCULUK: ÖLÜM HAYAT BİR İMTİHAN YERİDİR KÖTÜ ÖRNEK OLMAMAK ORUCUN HİKMETLERİ MİRAÇ KANDİLİ VE NAMAZ GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLİĞİMİZ ENGELLİLER ve İSLAM SİHİR VE BÜYÜ HARAMDIR ÇEVRE BİLİNCİ KONU : HOŞGÖRÜ KURBAN VE KURBİYYET KONU: CAMİ ADABI VE CAMİLERİMİZİN ÖNEMİ İBADETİN ÖZÜ İHLAS VE SAMİMİYET DOĞAL AFETLER, TEDBİR VE TEVEKKÜL DENGESİ ZEKAT VE FİTRE KUR’AN’I OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK İSLÂMÎ BİR DEĞERİMİZ: EDEB İSLÂM VE GENÇLİK TURUNCU DEVRİMİ Mİ O DA NE? ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ MÜ’MİNLER ANCAK KARDEŞTİR ÖFKEYİ YENMEK DUA ve ÖNEMİ ALLAH SEVGİSİ KUTSAL KİTAPLAR VE KUR’AN-I KERİM’E İMAN EŞLER ARASINDAKİ SEVGİ VE SAYGININ ÖNEMİ İMÂN NAMAZ VE TADİL-İ ERKAN’IN ÖNEMİ ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET MEVLİD KANDİLİ MEVLÜT KANDİLİ MEVLİD KANDİLİNİN MÂNÂ VE ÖNEMİ ZARARLI ALIŞKANLIKLAR GEÇMİŞİN MUHASEBESİ VE ZAMAN SABRETMEK GÖREBİLMEKTİR MEVLANA VE YEDİ ÖĞÜDÜ İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI İSLÂM’IN SOSYAL İNSAN YAKLAŞIMI HOŞGÖRÜ AHLAKI KÖTÜLÜĞE KİLİT İYİLİĞE ANAHTAR OLMAK KAN VERMEK, ORGAN BAĞIŞLAMAK CUMHURİYET İSRAF VE YOKSULLUK SEVİNCİMİZ SADECE BİR DAKİKA SÜRDÜ AHÎLİK VE TİCARET AHLÂKI CAMİLERİMİZ VE DİN GÖREVLİLERİMİZ ŞEHİTLİK VE GAZİLİK KUR’AN VE İLK EMİR “OKU” HAYATIMIZIN GAYESİ İSLAM, BARIŞLA GELEN ZAFER ZAFER BAYRAMI DEPREM VE AFETLERİN BİZE ÖĞRETTİKLERİ KADİR GECESİNİN ANLAM VE ÖNEMİ KULUN MAL İLE İMTİHANI: ZEKÂT TEMEL İBADETLERİMİZDEN ORUÇ Ramazan Ayı ve Önemi ÖKSÜZ VE YETİMİ GÖZETMEK KUR’AN’LA YAŞAMAK BİR DEĞER OLARAK AİLE SAHÂBE ve SÜNNETE BAĞLILIK KARDEŞLİK ve PAYLAŞMA İSLAM’DA SAĞLIĞA VERİLEN ÖNEM TEVAZU VE KİBİR ÇANAKKALE ZAFERİ EVLAT, EŞ VE ANNE OLARAK KADIN YEŞİLAH HAFTASI VE ZARARLI ALIŞKANLIKLAR KUR’AN-I KERİM’İ OKUMAK, ANLAMAK VE YAŞAMAK SABIR EBEDİ MUTLULUK YURDU CENNET EDEP VE HAYÂ EŞLERİN HAK VE SORUMLULUKLARI SAĞLIKLI BİREY, SAĞLIKLI TOPLUM ZEKÂT VE ÖNEMİ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA