Akyazı Güncel
Giriş Tarihi : 04-10-2018 17:32   Güncelleme : 04-10-2018 17:32

AKYAZILI MUHTARLAR SAHİPSİZLİĞİN BU KADARINA PES DEDİLER

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Dairesi (SASKİ)

AKYAZILI MUHTARLAR SAHİPSİZLİĞİN BU KADARINA PES DEDİLER

 

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Dairesi (SASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından Akyazı’da yapılması planlanan “Akyazı ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi “ ile ilgili olarak düzenlenen toplantıya Akyazı Belediyesinin Başkanı, Başkan yardımcısı gibi üst düzey yöneticilerinin katılmaması toplantıya katılan Mahalle Muhtarlarını isyan ettirdi ve Akyazı bu kadar sahipsiz mi? Sahipsizliğin bu kadarına pes doğrusu dedirtti.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Dairesi (SASKİ)  tarafından İZA Çevre Mühendisliği Sanayi ve Ticaret Limited Şirketine yaptırılan Akyazı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi projesi ile ilgili bilgilendirme toplantısı Sosyal Geliş Merkezinde yapıldı.

Toplantıya ilgi yok denecek kadar azdı

Düzenlenen toplantıya beklenen ilgi gösterilmedi. Belediyeden üst düzey tek bir yetkilinin düzenlenen toplantıya katılmaması o toplantıya katılan Mahalle Muhtarları ile Mahalle sakinlerini kızdırdı ve isyan ettirdi.

Sunumu Şirket personeli Melike Üzmez yaptı

Hazırlanan ve Akyazılıların bilgisine sunulan projenin sunumu İZA Çevre Mühendisliği San. Ve Tic. Ltd. Şti personeli Melike Üzmez tarafından yapıldı. Sunumun yapılmasının ardından düzenlenen toplantıyı yöneten Atıksu Arıtmalar Şube Müdürü Murat İkinci projeyle ilgili olarak geniş bir açıklamada bulundu. Açıklamanın ardından da soru ve cevap bölümüne geçildi.

İlk sözü Kızılcıkorman Mahalle Muhtarı Mecit Kızıldağ aldı. Kızıldağ, hemen yanı başlarında faaliyette olan nişasta fabrikasının yaydığı kokudan bir türlü kurtulamadıklarını, şimdide yapılacak olan tesisin de koku yayıp yaymayacağını sordu. Kokunun yayılmaması için arıtmanın sürekli çalıştırılması gerekir de diyen Muhtar Kızıldağ, yetkililere soruyoruz ama onlar üç maymunu oynadıkları için bir türlü bir cevap alamıyoruz bu işin doğrusu nedir diye sordu.

İkinci soru Akyazı Küçük Sanayi Sitesi Dernek Başkanı ve B.Ş. Belediye Meclis Üyesi Çetin Sarı’dan geldi. Sarı’da 2004-2014 yılları arasında sanayi sitesinde çalışanların, iş yaptırmaya gelenlerin kanalizasyon deşarj tesisi yüzünden büyük koku sıkıntısı çektiğini, o pis kokudan 4 yıldan beri kurtulduklarını, yapılacak olan yeni tesis nedeniyle bir kez daha pis koku solumak istemediklerini, bahse konu olan tesis önce Karaman’a yapılacaktı neden Akyazı onayı çıktı, tesise sanayi atıklarının dahil edilip edilmeyeceğini sordu. Çetin Sarı ayrıca tesisin denetlenmesine talip olduklarını da söyledi.

Gazeteci Kenan Certel’de Akyazı’nın taban suyunun çok yüksek olduğunu belirterek, yapılacak olan yeni tesiste bu husus dikkate alınacak mı?  diye sordu.

Bedil Kazancı Mahalle Muhtarı Mustafa Demir, Hastane Mahalle Muhtarı Ahmet Atalar da alt yapı eksikliğinden dolayı sıkıntı çektiklerini belirtti ve SASKİ’nin sıkıntılardan kurtarması için çalışma istiyoruz diye sordular.

Cumhuriyet mahallesi sakinlerinden Mehmet Keskin’de oturdukları bölgede alt yapının olmadığına dikkat çekti ve bahçelerimiz pislikten geçilmiyor dedi ve toplantıya katılmayan Cumhuriyet Mahalle Muhtarına tepki gösterdi.

Veteriner Osman Baykan da atıksu tesislerinden çıkacak olan çamur ne olacak diye sordu.

En sert konuşmayı ise İnönü Mahalle Muhtarı Mustafa Aydın yaptı. Aydın konuşmasına burada çok önemli bir konuyu görüşmek üzere toplandık ama bu toplantıya katılmaları gereken Belediye Başkanı, yardımcıları ve diğer yetkilileri maalesef göremiyoruz. Biz bu kadar mı sahipsiziz. Bu sahipsizliğe pes doğrusu diye başladığı konuşmasında toplantıyı yöneten ve tertipleyen yetkililere  Karacasuyun çevreye yaydığı kokudan bıktıklarını söyledi ve mevcut fabrikaların derelere boşalttıkları atıkların neden denetlenmediğini ve yapılacak olan tesisin yeri neden Akyazı olarak belirlendi diye sordu.

Soruların tamamına toplantının ev sahibi konumunda olan Sakarya Büyükşehir Belediyesi Atıksu Arıtmalar Şube Müdürü Murat İkinci cevap verdi.

İkinci Mecit Kızıldağ’ın sorusuna tesisten kesinlikle pis koku yayılmayacaktır. Çetin Sarı’nın sorusuna evsel atıkların sisteme dahil edileceğini, sanayi atıklarının ise sisteme alınabilmesi için bazı denetimlerden geçmesi gerektiğini, olumlu sonuç alınması halinde sisteme alınacağını, Karapürçek ve Kuzuluk atık sularının da aynı sisteme bağlanacağını, denetleme talebinizi ilgililere aktaracağını, Kenan Certel’in sorusuna yer altı sularının yüksekliğini bildiklerini ve debi hesaplarını ona göre yaptıklarını, Veteriner Osman Baylan’ın sorusuna da çamuru protokol imzaladığımız bir kuruma vereceğiz, İnönü Mahalle Muhtarının sorularına da yapacağımız tesisten kesinlikle pis koku yayılmayacak, tedbirlerimizi ona göre aldık diye cevapladı.

Akyazı için önemli olmasına rağmen bazı Mahalle Muhtarlarının dışında Belediyeden, STK’lardan ve Mart 2019 da yapılacak olan yerel seç imlerde belediye başkan aday adayı olmayı düşünenlerden tek bir kişinin dahi katılmaması dikkat ç ekici bir durumdu. Yapılan toplantının 30 dakika sürmesi de ilgisizliğin en güz el kanıtıydı.

PROJENİN AMACI NE

Planlanan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi projesi ile atıksuların arıtılmasını sağlamak, çevre kirliliğini azaltmak, sağlıklı yaşam ve çevre koşullarını oluşturmak amaçlanmıştır.

Planlamanın sebebi

Mevcut Akyazı Atıksu Arıtma tesisinin tasarımı yapılırken hesaplamalarda bulunmayan bölgelerin atık sularının da arıtma tesisine gelmesi ile debi artışı olmuş ve mevcut tesis hidrolik kapasiteyi kaldıramaz hale gelmesi.  Yeni debi için mevcut tesis içerisinde yeterli alanın bulunmaması. Mevcut tesiste biyolojik arıtma yapılamaması ve bu sebeplerden dolayı yeni atıksu arıtma tesisine ihtiyaç duyulması.

Tesis kapasitesi

Yapılan debi ve kirlilik yükü hesaplamaları mevcut durumda ve 2038 yılına kadar planlanan nüfus, yağmur suyu ve endüstriyel atıksu durumları göz önünde bulundurularak tesis debileri hesaplanmıştır.

Projenin ömrü

Atık su arıtma tesisindeki beton yapılar ile mekanik ekipmanlarının kullanım ömürleri göz önüne alındığında projenin ömrü yaklaşık 30 yıldır (2038 yılına kadar)

Sıva atıklar, katı atıklar, inşaat ve hafriyat atıkları, ambalaj atıkları, arıtma çamuru, tehlikeli atıklar, atık yağlar, bitkisel yağ atıkları, ömrünü tamamlamış olan lastikler tesise girecek olan maddeler olarak belirlenmiştir.

Yapılan toplantıya Çevre İl Müdürlüğünden ÇET Şub. Müdürü Hasan Şahin ile Personel İlyas Gülen’de katıldı.

Yeni arıtma tesisinin yerinin nerede olduğu kesin olarak belirtilmeyen toplantıda yeni tesislerin muhtemelen mevcut arıtma tesisinin yakınlarında bir alan olacağı konuşuldu.

 

 

 

SALİM ÖZYILMAZSALİM ÖZYILMAZ