Akyazı Güncel
Giriş Tarihi : 19-09-2017 23:46   Güncelleme : 19-09-2017 23:46

SU MÜCADELEMİZ HAKKIMIZI ALANA KADAR DEVAM EDECEK

Akyazı’ya bağlı Küçücek ve Bıçkıdere Mahallesinde yaşayanlar kendileri için hayati

SU MÜCADELEMİZ HAKKIMIZI ALANA KADAR DEVAM EDECEK

Akyazı’ya bağlı Küçücek ve Bıçkıdere Mahallesinde yaşayanlar kendileri için hayati önem arz eden derelerine elinde “Doğal mineralli su” ruhsatı bulunan EMSEY Termal Enerji Gıda Sağlık İçecek ve Turizm San. Tic. A.Ş. tarafından el konulmuş olduğunu öğrendikleri andan itibaren sularını vermeme adına başlattıkları mücadelelerini aksatmadan, bıkmadan ve usanmadan sürdürüyorlar.

Bıçkıdere ve Küçücek Mahalle sakinleri adına bir araya gelen Yaşar Akgün, Adnan Teykin, Kerim Orsavaş, Ali Günaçtı, Talat Aşan, İbrahim Baykan, Tuncer Andı, Hacı Ziyaattin Tınaz, Ercay Eker, Kadir Yılmaz, Celal Karaçayır ve Hüseyin Ok sorunları ile ilgili bilgi vermek üzere basının önüne çıktılar.

Bu su bizim olmazsa olmazımızdır

Küçücek ve Bıçkıdere Mahalle sakinleri bahse konu olan suyun kendileri için çok önemli olduğunu belirterek suyumuz bizim için olmazsa olmazımızdır, bundan vazgeçmemiz söz konusu bile olamaz diyorlar başka bir şey söylemiyorlar.

Suyun kendilerine bile yetecek seviyede olmadığının da altını çizen Küçücek ve Bıçkıdere Mahalle sakinleri, söz konusu şirket ana kaynak civarında ne kadar su gözeneği bulduysa (32 adet su gözeneği) tamamını boruları döşeyerek bir yerde topladığını, kendilerine hiç su bırakmadığını, bu durumdan her iki mahalle sakinleri olarak olumsuz etkilendiklerini, bu haksızlığa dur demek için canla başla mücadele verdiklerini, sonuç alıncaya kadar da vermeye devam edeceklerini belirttiler.

Suyu götürebilmek için ağaçları da kestiler

EMSEY A.Ş. nin elindeki ruhsata göre kullanması gereken suyu bir kenara bırakarak bizim kullanımımız dahilinde olan diğer su gözeneklerine el koyduğunu, o gözeneklerde bulunan suları kendi gözeneğine taşıyabilmek için sahada yol yapım ve ağaçları kesme çalışması yaptığını söyleyen iki mahalle sakinleri, bu durumu anında ilgili makamlara bildirdiklerini ancak bir sonuç alamadıklarını söylediler.

Su doğal minareli değil

EMSEY A.Ş. nin elinde bulunan ruhsatında ana kaynaktan almak istediği suyun doğal minareli su olarak gösterildiği, bu suyu yapacağını taahhüt ettiği termal otelde kullanacağını söylemesine rağmen, suyun doğal minareli su olmadığının bilirkişi raporu ile kanıtlandığını, taahhüt ettikleri oteli yapmadıklarını söyleyen Küçücek ve Bıçkıdere Mahalle sakinleri, bizden izinsiz ve kaçak olarak aldıkları suyu NAKSU doğal minareli su adıyla Sefam Turizm Gıda Org ve İşlet.   Tic. Ltd. Şti. firması tarafından piyasaya satıldığını bu durumun bile ruhsatın iptalini gerektirdiğini, ancak tüm girişimlerine rağmen ruhsat iptalini gerçekleştiremediklerini söylediler.

Dernek kurdular

Aynı suyu kullanan Bıçkıdere ve Küçücek Mahalle sakinleri birlikte Bıçkıdere havzası doğal yaşamı koruma adı altında bir dernek kurarak haklarını kurdukları bu dernek vasıtasıyla aramaya başladılar. Kurulan bu derneğe aynı içme suyundan yararlanmakta olan Salihiye ve Ahmediye Mahalle sakinleri de dernek üyelik kayıtlarını yaptırarak destek verdi.

SASKİ ve Orman İşletmesi de müdahil oldu

Ruhsatım var diyerek hakkı olmayan su gözeneklerine de el koyan ve borularla deposuna aktaran firma ile ilgili olarak SASKİ içme suyuna zarar vermek ve hakkı olmayan suyu kullanmak, Orman İşletmesi de izinsiz olarak ormanda yol açmak ve yine izinsiz ağaç kesmekten dolayı davaya müdahil oldular.

Dava açtılar

İdari yönden yaptıkları tüm girişimlerin sonuçsuz kalması üzerine Avukat Elif Yar’ın önderliğinde 2015 yılında Sakarya Bölge İdare Mahkemesinde ruhsatın iptali, 2016 yılında da Savcılık şikayetine bağlı olarak Akyazı Asliye Ceza Mahkemesinde çevreyi kirletme, imar kirliliğine neden olma, hakkı olmayan yere tecavüz etme gibi hususlar nedeniyle dava açtıklarını ve açtıkları her iki davanın da devam ettiğini söyleyen Küçücek ve Bıçkıdere Mahalli sakinleri, artık yüzdük yüzdük işin sonuna geldik. Mahkemelerde bizim haklılığımızı gördüklerine ve kararı lehimize vereceklerine olan inancımızı muhafaza ediyoruz dediler.

Bilirkişi raporuna göre İlgili şirket ruhsatın dışına çıkmış

Mahkemeler tarafından tayin edilen bilirkişilerin hazırladıkları rapora da değinen mahalle sakinleri, Bilirkişiler tarafından hazırlanan raporda; EMSEY A.Ş.nin ruhsat sahası içinde izinsiz olarak kaynak suyu gözlerini sahiplenmiş, bu suları toplamak için borular döşemiş, betonarme bina yapmış, yol açmış, ağaç çdevirmiş, (ağaçlar hayatiyetini kaybetmiş) orman arazisi ve dere yataklarına zarar vermiştir. İzin verilirken yasa ve yönetmeliklerle konulan şartların dışına çıkmıştır. Bu şekilde havzadaki ekolojik ve hıdroljik dengeye, havzada yaşayan halka olumsuz etki ortaya çıkmıştır. Bu yasa ve yönetmelik dışı faaliyetlerinin durdurulması ve ruhsatın iptal edilmesi gerekmektedir görüşlerine yer verildiğini de açıklamalarına eklediler.

Yaşar Akgün, İbrahim Baykan ve Talat Aşan neler dedi

İki Mahalle sakinleri adına açıklamalar Küçücek Belediyesinin ilk ve son başkanı Yaşar Akgün, Küçücek Mahalle sakinlerinden İbrahim Baykan ve Bıçkıdere Mahallesi eski Muhtarlarından Talat Aşan’dan geldi. Her üç isim konuyla ilgili olarak ortak şu açıklamayı yaptılar.  “Zengin su yatağımız yok. Bıçkıdere suyu iki mahalleye zar zor yetmektedir. Birkaç yıl sonra ise yetmeyecek hale gelecektir. Hal böyleyken EMSEY firmasının elimde ruhsatım var diyerek suyumuza el koymasına asla izin vermeyiz ve göz yummayız. Biz bu suyu mahalle sakinlerimize ulaştırabilmek için neler çektiğimizi bir biz bir de yüce mevlamız bilir. Hakkımızı hiç kimseye yedirmemeye kararlıyız. Hakkımızı yasal yollardan arıyoruz ve açtığımız davaların lehimizde sonuçlanacağına olan inancımızı da muhafaza ediyoruz. Bu konu öyle bir duruma geldi ki inanın  mızrak çuvala sığmıyor artık”

Avukat Elif Yar ne dedi

 

Küçücek ve Bıçkıdere Mahalle sakinlerin 4 Kasım 2014 tarihinde kendilerine içmesuyu sağlayan kaynakların yakınlarında bir faaliyet yürütüldüğünü tespit etmesi üzerine, durumu yetkili makamlara ilettiğini, bir sonuç alamamaları üzerine kendisine dava açma ve sonuçlandırma safhalarında kendi adlarına işlem yapma yetkisi verdiklerini belirten Av. Elif Yar, iki mahallede yaşamlarını sürdürmekte olan 10 bine yakın insan ve baktıkları hayvanları için içme suyu, yetiştirmekte oldukları ürün içinde sulama suyu olarak kullandıkları ve onlar için hayati değer arz eden Bıçkıdere suyunu yasa ve yönetmeliklere aykırı olarak kullanmaya kalkan firmayla ilgili olarak yasal işlemleri başlattıklarını, Akyazı Asliye Ceza Mahkemesinde çevreyi kasten kirletmek, imar kirliliğine neden olmak ve hakkı olmayan yerlere tecavüz etme gibi nedenlerden dolayı, Sakarya İdari Mahkemesine de ruhsat iptali için dava açtıklarını, açılan her iki davada da artık sona geldiklerini söyleyerek açıklamasını şöyle tamamladı “ Mahkemeler tarafından görevlendirilen bilirkişiler de hazırladıkları raporlarında EMSEY Firmasının yasa ve yönetmelik dışına çıkarak çalışma sürdürdüğü görüşüne yer verilmiştir. Bu da bizim haklılığımızı açık bir şekilde göstermektedir. Kısa sürede tamamlanmasını beklediğimiz davalarımızın lehimize sonuçlanacağını düşünüyorum”   

        

SALİM ÖZYILMAZSALİM ÖZYILMAZ