Akyazı Güncel
Giriş Tarihi : 11-09-2017 10:28   Güncelleme : 11-09-2017 10:28

GEBE EĞİTİMLERİ SONUÇ VERDİ SEZARYENLE DOĞUM ORANI DÜŞTÜ

Sezaryenle doğumların azaltılmasına yönelik çalışmaları değerlendiren Genel Sekreter Sağlam

GEBE EĞİTİMLERİ SONUÇ VERDİ SEZARYENLE DOĞUM ORANI DÜŞTÜ

Sezaryenle doğumların azaltılmasına yönelik çalışmaları değerlendiren Genel Sekreter Sağlam, Sakarya’da kamu hastanelerinde sezaryen oranının, Sağlık Bakanlığı’nın il bazında hedeflediği yüzde 20’nin altına düşerek, ağustos ayında yüzde 17 olarak gerçekleştiğini dile getirdi.

KEYFİ SEZARYENDEN KAÇININ

Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği (Sakarya KHB) Genel Sekreteri Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam, anne ve çocuk sağlığı için sezaryenle doğum oranlarının azaltılmasına yönelik çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Tıbbi gereklilik olmadan keyfi olarak yapılan sezaryene değinen Sağlam, son yıllarda yapılan araştırmalarda sezaryenin anne ve doğacak olan bebeğin tüm hayatını etkileyecek çeşitli rahatsızlıklara neden olduğunun ortaya konduğunu dile getirdi. Bebeklerin normal doğumla anneden aldığı birçok bakteri sayesinde bağışıklık sisteminin kuvvetli olduğunu ve buna bağlı olarak ilerleyen yaşantısında hastalıklara karşı daha dirençli olduğunu kaydeden Sağlam, sezaryenle dünyaya gelen bebeklerin bağışıklık sisteminin zayıf olması nedeniyle alerji, bronşit, astım gibi birçok hastalıkla karşı karşıya kaldığını belirtti.

GEBE EĞİTİMLERİ İŞE YARADI

Normal doğumun yaygınlaşması, sezaryenle doğumun olumsuz ektileri konusunda yapılan çalışmalarda anne adaylarının bilgilendirilmesine yönelik ebelere güncelleştirilmiş eğitimler verildiğini belirten Sağlam, gebe eğitim sınıflarıyla anne adaylarının normal doğuma yönelik ücretsiz eğitimler almasının faydalarından bahsetti. Sağlam “Gereksiz sezaryenin bebek ve anne için olumsuz sonuçlarının olduğunun her fırsatta söylüyorduk ancak sahada bizzat işin içinde olan hekimlerimiz ve ebelerimiz verdikleri eğitimlerle anne adaylarını bu konuda daha bilgili hale geldi. Görüyoruz ki bu bilgilendirmeler işe yaramaya başladı. Bakanlığın hedefi il bazında sezaryen oranını yüzde 20’ye düşürmekti. Sakarya’da kamu hastanelerinde ağustos ayında sezaryen oranı yüzde 17’ye düştü. Bu durum hekimlerimizin, ebe ve hemşirelerimizin bu işi sahiplendiğinin ve anne adaylarını doğru yönlendirdiğinin göstergesidir. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

 

 

SALİM ÖZYILMAZSALİM ÖZYILMAZ