Akyazı Güncel
Giriş Tarihi : 17-08-2017 12:22   Güncelleme : 17-08-2017 12:22

AKYAZI 17 AĞUSTOS ŞEHİTLERİNİ UNUTMADI

AKYAZI 17 Ağustos 1999’da meydana gelen ve ilimiz

AKYAZI 17 AĞUSTOS ŞEHİTLERİNİ UNUTMADI

AKYAZI 17 AĞUSTOS ŞEHİTLERİNİ UNUTMADI

17 AĞUSTOS 2017

AKYAZI 17 Ağustos 1999’da meydana gelen ve ilimiz ve bölgemizde büyük can ve mal kaybına neden olan asrın depremi bir türlü unutamıyor.

Geçtiğimiz 3 yılda olduğu gibi Kısa adı S.A.B.A.H. olan Sakarya Afet Bilinçlendirme ve Afete Hazırlama, arama kurtarma Derneği, Akyazı Belediyesi ve Müftülük iş birliği ile hazırladığı mükemmel bir programda deprem şehitleri anıldı.

S.A.B.A.H. Derneğinin eğitim binası bahçesinde yapılan anma töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşının söylenmesi ile başladı.

17 Ağustos’un unutulmaz Kaymakamı şimdinin İstanbul Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir’in de katıldığı anma töreni konuşmalarla başladı.

İlk konuşmayı S.A.B.A.H. Derneği Başkanı İlhan Durgut yaptı. Durgut konuşmasında deprem bölgesinde bulunduğumuzu ve depremle birlikte yaşamak zorunda olduğumuzu asla unutmayalım. İnsanları depremlerin öldürmediğine dikkati çeken başkan Durgut O halde depreme hazırlıklı olmalıyız.Dernek olarak bizler toplumun tüm kesimlerini depreme karşı hazırlamak gibi bir sorumluluk üstlendik. Dedi ve bu yolda 3 yıldan beri büyük küçük 23 bin insanımıza afet eğitimi verdik ve çeşitli uygulamalardan gerçekleştirdik dedi. Slayt ve videolar eşliğinde konuşmasına devam eden başkan Durgut olası bir depremde ev ve iş yerlerindeki dolap, buzdolabı, kitaplık gibi ağır eşyaların mutlaka duvarlara sabitlenmesi gerektiğini söyledi. Bu amaçla Kaymakamlık , Belediye ve Derneğimiz bir proje geliştirerek isteyen ailelerin evlerinde sabitleme işlerini kendilerinin yapacağını söyledi. Durgut sözlerini “Allah’tan bizlere ve sizlere böyle zor günleri bir daha yaşatmaması, depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar dileklerimle başta o günleri benimle birlikte paylaşan mesai arkadaşlarım, yakın dostlarım başta olmak üzere siz değerli Akyazı’lılara en içten sevgi ve saygılarımı iletiyorum.” Diyerek tamamladı.

Daha sonra Belediye Başkanı Hasan Akcan ve Kaymakam Ömer Kalaylı da birer konuşma yaparak. Toplumun afetler konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini bunu yapmakta olan Sakarya’nın ilk gönüllü sivil toplum örgütü olan S.A.B.A.H. derneğinin en güzel bir şekilde yaptığını belirterek kendilerine teşekkür ettiler.

Gecede son konuşmayı 17 Ağustos 1999 tarihinde Akyazı Kaymakamı olan ve olağanüstü çalışması ile Akyazının depremin zararlarından kısa zamanda kurtulmasını sağlayan bu günün İstanbul Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir yaptı. Özdemir “ o yaşadığımız acılı günlerimizi sürekli taze tutuyoruz. Sizlerle birlikte çok şeyi paylaştık. Ağlayacağımız zaman ağladık. Çalışacağımız zaman çalıştık. O günlerin acılarını en aza indirmek, kalanları bir an önce ayağa kaldırmak için bir seferberlik ruhu içinde bir araya gelerek o acı günleri fırsata çevirme imkanımız oldu. Uluslararası yardım kuruluşlarını koordine ettik, devletimiz ve gönüllü kuruluşların katkılarını bir araya getirdik. Temel sorunların çözümü için eldeki imkanlarla yapılabilecek her şeyi yaptık. O gün neler yapıldığını herkesin malumu olan işleri  uzun uzun anlatmaya gerek yok. Ben o gün Akyazı’da kaybettiğimiz 74 vatandaşımız ve deprem bölgesinde hayatını kaybeden 17 bin vatandaşımıza Allah’tan rahmet, geriye kalanlara ve sizlere sabır diliyorum. Dedi. Bundan böyle de aynı felaketleri yaşarsak yine aynı seferberlik ruhu ile göğüsleyecek dünyada örnek bir milletiz. Her 17 Ağustos’ta davet edilmeme rağmen çeşitli yerlerde görevde olmam nedeniyle aranızda bulunamamıştım. Bu yıl sizinle birlikte olma fırsatını buldum. Akyazı’yı zaten Akyazılılardan daha iyi biliyorum. Kendimi burada kendi evimde, köyümde, şehrimde yurdumda hissediyorum. Allah bir daha böyle acılar vermesin diyorum.Ölenlerimize tekrar rahmet diliyorum” dedi.

Programda Belediye Başkanı Hasan Akcan İstanbul Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir ve S.A.B.A.H. Derneği Başkanı İlhan Durgut’a birer teşekkür plaketi verirken, S.A.B.A.H. Derneği Başkanı İlhan Durgut’ta Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir’e Akyazı’ya verdiği hizmetler, Belediye Başkanı Hasan Akcan’a da S.A.B.A.H. Derneğine verdiği destek nedniyle birer teşekkür plaketi verdi.

Daha sonra S.A.B.A.H. derneği üyeleri eğitim çalışmaları sırasında yaptıkları uygulamalarından bazı çalışmalarından örnekler verdiler. oluşan bir slayt gösterisi, deprem belgeseli ve 17 Ağustos depremi sırasında çekilmiş fotoğrafların yer aldığı video gösterileri izletildi.

Derem çadırı ve depremle ve eğitim çalışmaları ile ilgili hazırlanan fotoğraf sergisinin gezilmesinin ardından program 17 Ağustos depreminde Akyazı’da vefat eden 74 vatandaşımızın anısına din görevlileri tarafından Kuran-ı Kerim, mevlüt ve ilahiler okundu. Saatler depremin olduğu 03.02 yi gösterdiğinde dua yapılarak ruhlarına bağışlandı.

Program Çorba ve çay ikramı ile sona erdi.

 

 

 

SALİM ÖZYILMAZSALİM ÖZYILMAZ