Eğitim
Giriş Tarihi : 12-06-2017 10:45   Güncelleme : 12-06-2017 10:45

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ ZORUNLU EĞİTİM KAPSAMINDA

02.12.2016 tarihli ve 6764 sayılı kanun ile değiştirilen maddeleri ile bu yıldan itibaren

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ ZORUNLU EĞİTİM KAPSAMINDA

 02.12.2016 tarihli ve 6764 sayılı kanun ile değiştirilen maddeleri ile bu yıldan itibaren Mesleki Eğitim Merkezleri de zorunlu eğitim kapsamına alındı.

Bu konuda İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri konuyu kamu oyuna hızlı bir şekilde duyurmak için reklem kampanyasına başladı.

Mesleki ve teknik eğitimde yapılan değişikliklerin kamuoyu ile paylaşılması ve farkındalık oluşturulması amacıyla ilgi genelge ile oluşturulan tanıtım kampanyası çerçevesinde,  Milli Eğitim Müdürlüğünce, tanıtım afişleri billboardlarda (ilan panolarında)  yayınlanacak,  şehrin kalabalık yerlerine bez afişler asıldı.

  Ayrıca, haber sitelerine  ” http://mtegm.meb.gov.tr/www/yeni-mesleki-ve-teknik-egitim-tanitim-videosu/icerik/1172 “ ve “http://mtegm.meb.gov.tr/www/kamu-spotu/icerik/1640” adreslerindeki kamu spotu ve mesleki eğitimi tanıtım videosu, afiş ve bilgileri içeren doküman  gönderildi.

Çıraklık eğitimini tanıtan bu bilgilerin 15 Temmuz 2017 tarihine kadar yayınladığınız takdirde, gençlerin doğru tercih yapıp doğru alan seçmelerine ve hayatları boyuncu doğru  ve sevdikleri bir işi yapmalarını sağlayarak mesleki eğitimin tanıtımına önemli katkıda bulunmuş olacaksınız. Denildi.

Mesleki eğitim merkezlerinde ve mesleki  ve teknik Anadolu liselerinde eğitim gören öğrencilerle ilgili olarak aşağıdaki yenilikler getirilmiştir.

·        Çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınarak bu sayede ekonomimizin temel yapı taşı olan esnaf ve sanatkarların çırak ihtiyacının karşılanması ve mesleki eğitim merkezi öğrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta-çırak ilişkisi ile mesleklerini yerinde öğrenmeleri sağlanmıştır.

·        İşletmede beceri eğitimi, staj ve tamamlayıcı eğitime katılan öğrenciler ile mesleki eğitim merkezi öğrencilerine işletmeler tarafından ödenen net asgari ücretin %30 unun; işletmenin büyüklüğüne göre 1/3 veya 2/3 oranı devlet tarafından karşılanacaktır.

·        İşletmede staj yapan öğrencilerin bilgi ve becerilerinin ölçülmesi amacıyla sektör temsilcilerinin de yer aldığı beceri sınavı getirilmiştir.

·        Okullarda atölye eğitimine başlayan öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanmaları zorunlu hale getirilmiştir.

·        Bütün mesleki ve teknik ortaöğretim mezunlarına teknisyen unvanı verilmesi sağlanmıştır.

·        Mesleki ve teknik ortaöğretimden mezun olanların meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş uygulaması kaldırılmıştır. Bu uygulamanın yerine üniversiteye geçiş sınav sonucuna göre alanında eğitim yapmak isteyen mezunlara meslek yüksekokullarına geçişte ek puan verilecektir.

    02.12.2016 tarihli ve 6764 sayılı kanun ile değiştirilen maddeler

 Madde 26- Ortaöğretim; ilköğretime dayalı 4 yıllık örgün veya yaygın öğrenim veren  genel,                                   mesleki ve teknik öğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezlerinin tümünü kapsar.

       Zorunlu  eğitim kapsamına alınan mesleki eğitim merkezlerine  çırak öğrenci kayıtları eylül 2017 tarihine kadar devam   etmektedir.

        Mesleki Eğitim Merkezleri zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır.

        Ortaöğretim Okullarına yerleştirmelerde Mesleki Eğitim Merkezlerine de tercih yapılabilecektir.

        Mesleki Eğitim Merkezlerine yerleştirmede öğrencinin puanı dikkate alınmaz.

Çıraklık Eğitiminde

1-Çırak öğrenciler haftada bir gün okulda eğitim görürler, diğer günler işyerlerinde çalışırlar.

2- Eğitim süresi 4 yıldır.

3- Çırak öğrenciler yıl boyunca çalışırılar.

4-Kayıt tarihinden itibaren dördüncü yılın sonuna kadar SGK primleri devlet tarafından ödenir.

5-Dördüncü yılın sonunda ustalık belgesi alarak mezun olurlar.

6-İsteyenler fark derslerini vererek, açık lise veya mesleki açık lise sınavlarına girerek lise mezunu olabilirler.

7- Öğrencilere çalıştıkları işyeri tarafından en az asgari ücretin % 30 ‘dan az olmamak şartıyla ücret ödenir.(2017 tarihi itibariyle 390 TL)

8- Zorunlu eğitimini tamamlamış olurlar.

9- İşyeri açmak için kanunen gerekli olan ustalık belgesine sahip olurlar.

9 -İşyerlerinde çırak öğrenci veya stajyer öğrenci çalıştıran işverenlere aylık 260 TL devlet katkısı ödenmektedir.       ( 20'den fazla işçi çalıştıranlar için 130 TL dir.)

10- Tüm öğrencilik haklarından istifade ederler.

 

 

 

 

        Çırak öğrenci kayıt şartları

   Çırak öğrenci kayıtları  temmuz-ağustos-eylül ve ocak aylarında yapılmaktadır.       
1-En az ortaokul mezunu olmak.
2-Çıraklık eğitimi uygulama kapsamındaki bir meslekte  çalışıyor olmak.(işyerlerini kendileri seçer, istenirse okul tarafından iş yeri bulunabilir.)
3-Sağlık ve fiziki durumunun yaptığı işe uygun olduğuna dair rapor.(işe giriş raporu  iş yeri hekiminden alınabilir.)
4-18 yaşından büyükler de, lise öğrenimine ara verenler,lise mezunları ve yüksek okul mezunları da kayıt yaptırabilirler 
5- Ülkemizde bulunan geçici koruma altındaki Suriyeli  gençlerde kayıt yaptırabilirler.(Kayıt şartları için Mesleki Eğitim Merkezi ile irtibata geçilmesi)
6- Çalıştıkları işyerlerinde usta öğretici belgesine sahip ustaların bulunması.

 

       Meslek sahibi olarak hayatına devam etmek isteyen herkese Devletimizin Sosyal Güvenlik şemsiyesi altında mesleği ile ilgili  bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını gerçek iş ortamında öğreten, gençlerimiz  ve   ustalarımız için bir fırsat eğitimi olan çıraklık eğitim sistemi bilgilendirmeleri için mesleki eğitim merkezine müracaat edebilirsiniz.

Adres: Akyazı Sanayi Sitesi, Tel: 419 01 21

 

Gerekli Bilgi için Akyazı İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü MAHMUT GÜVEN: 05076686434

SALİM ÖZYILMAZSALİM ÖZYILMAZ