Akyazı Güncel
Giriş Tarihi : 01-01-1970 03:00

HAC KAYITLARI BAŞLIYOR

Sakarya İl Müftülüğü 2013 yılı Hac kayıtlarının Şubat ayında başlayacağını duyurdu. Bir basın açıklaması ile yapılan duyuruda kayıtlarla ilgili ayrıntılı bilgilere yer verildi

HAC KAYITLARI BAŞLIYOR

Müftülüğün açıklaması şöyle;

  2013 Yılı Hac Müracaatlarına İlişkin Hususlar

Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu Kararı uyarınca; 2012 yılı hac kayıtlarıyla kur’a çekimi ve sonuçlarının, sadece 2012 yılı haccı için geçerli olması öngörüldüğünden, söz konusu kur’aya katıldığı halde hacca gidemeyenlerin hacca gitme ve hac türlerini tercih etmedeki iradelerinde meydana gelebilecek değişikliklerin tashihi ve hacca gitmek üzere ilk defa müracaat etmek isteyen vatandaşlarımıza da müracaat imkânı tanınabilmesi maksadıyla 2013 yılında da hac kaydı açılması ilgi kararla uygun görülmüştür.

1. 2013 yılı hac organizasyonlarına katılmak isteyenlerle ilgili müracaatlar; 04 Şubat – 22 Şubat 2013 tarihleri arasında, 2012 yılında kur’aya katılanlar için Kayıt Yenileme, ilk defa müracaat edecekler için de İlk Defa Kayıt Yaptırma” şeklinde iki ayrı kategoride yapılacaktır.

2.  Kayıt yenileyecek veya ilk defa kayıt yaptıracak hacı adaylarının;

a) 2012 yılında kur’aya katılıp kur’a sonrasında hacca gidemeyenlerin kayıt yenileme işlemleri internet ortamında Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılacaktır. Ancak 2012 yılı ön kayıt dilekçesinde belirttiği il, ilçe, hac konaklama türleri ve birlikte kur’aya girecek kişilerde değişiklik yapmak isteyenler ile müracaatından vazgeçmek isteyen hacı adayları Müftülüğümüze başvurarak gerekli değişiklikleri müracaat süresi içerisinde yaptıracaklardır.

b) İlk defa kayıt yaptıracak hacı adaylarıyla, bunlardan kur’aya birlikte katılarak beraber hacca gitmek isteyenler, ön kayıt ücretini bankaya yatırarak müracaatlarını internet ortamında Diyanet İşleri Başkanlığının http://hac.diyanet.gov.tr internet adresinden yapabilecekleri gibi, doğrudan müftülüklerden temin ederek dolduracakları ekte yer alan Form Dilekçe ile il ve ilçe müftülüklerine müracaat ederek de yapabileceklerdir.

3. Çeşitli masraflar için ilk defa kayıt yaptıracak hacı adayları kişi başına 15.- TL.’yi Başkanlıkça belirlenen ve aşağıda isimleri yer alan bankalardan birine yatıracaklardır. Kayıt yenileyenlerden ise her hangi bir ücret alınmayacaktır. Müracaattan sonra vazgeçenler ile hacca gidemeyenlere bu paraları iade edilmeyecektir.

4.  Doğrudan il ve ilçe müftülüklerine yapılacak müracaatlarda nüfus cüzdanı fotokopisi ile banka dekontunun/belgesinin bir sureti müracaat dilekçesine eklenecektir.

5. Hac planlamalarına ve kesin kayıtlara esas olmak üzere, hacı adayları internet ortamında veya doğrudan il ve ilçe müftülüklerine yapacakları müracaatlarında konaklama türleri ile bunlara dair yaklaşık hac fiyat aralıklarını göz önünde bulundurarak, hac konaklama türlerinden birisini mutlaka tercih edeceklerdir.

6. Tercihlerin bağlayıcı olacağı, daha sonra hac tercihlerinde her hangi bir değişikliğe izin verilmeyeceği ve kur’alar da yapılan tercihe göre çekileceğinden, hacı adayları internet ortamında veya ek form dilekçede belirtilen hac konaklama türleri hakkında doğru bir şekilde bilgilendirilecek ve tercihlerini bizzat kendileri dikkatli bir şekilde yapacaklardır.

7. Hacca götürülmek istenilen (“0” yaş dahil) çocukların da kayıtları, ebeveyni ile birlikte internet ortamında veya doğrudan il ve ilçe müftülüklerine yapılacak ve bunlardan da 15.-TL ön kayıt ücreti alınacaktır.

8. Kesin kayıt esnasında belge istenecek olmakla birlikte; hac müracaatlarıyla ilgili yapılacak istatistiki çalışmalara veri teşkil etmesi amacıyla şehitlerimizin, daha önce hacca gitmeyen anne, baba, eş ve çocukları ile gazilerimiz ve eşleri, internet ortamında veya doğrudan müftülüklere yapacakları hac müracaatı esnasında, kendi özel durumlarıyla ilgili bölümü de ayrıca dolduracaklardır.

9. 2012 yılında çekilen kur’a sonucunda hacca gitmek üzere kesin kaydını yaptıran, ancak geçerli bir mazereti sebebiyle hacca gidemeyenlerin, hac dönemini kapsayan (hastalık, trafik kazası, vb.) mazeretlerini belirtir bir belgeyi ibraz ederek 2013 yılında hacca müracaat etmeleri halinde, bunlar kayıt yenileyenler statüsünde değerlendirilecek ve kur’a çekiminde ilk kayıt yılları baz alınarak kat sayı oranı uygulanacaktır.  

  

10. 2013 yılında ilk defa kayıt yaptırmak isteyen bayanlardan mahremsiz olarak hacca gidemeyecek durumda olanların, ileride mahrem birleştirme taleplerinin yerine getirilmesi mümkün olamayacağından ve doğabilecek vize sorunlarından dolayı her hangi bir hak verilmeyeceğinden, bu durumda olanlar müracaatlarını hacca hiç gitmemiş mahremleriyle birlikte yapacaklardır.

11. Müracaatlarda; eş, anne, baba, kayınvalide, kayınbaba, kardeş, çocuk gibi birinci derecede akrabaların birbirleriyle, her hangi bir akrabalık bağı olmayan vatandaşlarımızın istemeleri halinde 10 kişiyi geçmemek şartı ve grup halinde tek bir kur’a numarasıyla, engellilerin ise refakatçileri ile birlikte kur’aya katılma talepleri karşılanacak, bunun dışında kur’aya birlikte girme talepleri kabul edilmeyecektir.

12- Hacı adaylarından, farklı il ve ilçelerde, farklı tarihlerde ve türlerde kayıt yaptırıp çekilen kur’ada da ayrı ayrı kur’a numarası alanların, bilahare hacca gitme arzularını dile getirerek kayıtların birleştirilmesi yönündeki talepleri karşılanamayacağından, bunlardan hacca birlikte gitmek isteyenlerin, müracaatlarını mutlaka birlikte aynı ilde, aynı tarih ve türde yapmaları gerekmektedir.

13- Geçmiş yıllarda müracaatı olduğu halde, 2013 yılı hac müracaatını bu defa mahremiyle veya grubuyla birlikte yaparak tek numara ile kur’aya gitmek isteyenlere uygulanacak kur’a kat sayısı; müracaat edilen yıllar için her bir kişiye uygulanacak katsayı toplamının gruptaki kişi sayısına bölünmesi sonucu elde edilecek rakama göre belirlenecek ve uygulama bu şekilde yapılacaktır.  

14. Daha önce vekaleten hacca gittiklerini belirterek bu defa kendi adlarına hacca gitmek veya bir başkasının yerine vekaleten hacca gitmek isteyenlerin müracaatları kabul edilmeyecektir.

15. Daha önce hacca gidenlerin müracaatları kabul edilmeyecek, müracaatlardan veya kur’a çekiminden sonra hacca gittiği tespit edilenlerin kayıtları silinecek, ön kayıt ücreti yatırmışlarsa iade edilmeyecektir.

16. Bankaya kayıt parasını yatırdığı halde internet ortamında kaydını girmeyen veya buna ait dekontu, usulüne göre doldurulmuş müracaat dilekçesi ile birlikte müftülüklere teslim etmeyenlerin ve kayıt numarası da almayanların hac müracaatları kabul edilmemiş sayılacak ve bu durumda olanların talep etmeleri halinde yatırmış oldukları kayıt ücreti ise kendilerine iade edilecektir.

 17.  İnternet ortamından kayıt yapacakların; kayıtlarını tamamladıktan sonra kendilerine verilecek olan elektronik şifre ile yazıcıdan alacakları kayıt durumlarını gösterir çıktıları mutlaka muhafaza etmeleri gerekmektedir.

18. Kur’adan sonra yapılacak kesin kayıtlar, ülkemiz resmi hac kontenjanına göre yapılacaktır.

19.  Müracaatlardan sonra, iller bazında hac konaklama türlerine göre çekilecek kur’alar ve kesin kayıtlara ilişkin kriterler ile alınacak ücretler bilahare belirlenecektir.

20- Hacı adaylarından ilk defa kayıt yaptıracaklar, Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Ön Kayıt Kurumsal Tahsilat TL. hesabına 15.-TL. kayıt ücretini;

a)  T.C. Ziraat Bankası,

b)  Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.,

c)  Türkiye Halk Bankası,

ç) Ak Bank A.Ş.

d)   Al-Baraka Türk Katılım Bankası A.Ş.,

e)  Asya Katılım Bankası A.Ş.,

f)   Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.,

g)   Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş.,

 Yukarıdaki bankalardan birisine yatırabileceklerdir.

Bizim AkyazıBizim Akyazı

Bizim Akyazı