Akyazı Güncel
Giriş Tarihi : 09-09-2016 00:28   Güncelleme : 09-09-2016 00:28

ESNAF MAĞDUR OLMAK İSTEMİYOR

Akyazı’nın Kuzuluk Mahallesi Kaplıca mevkiinde ticaretle uğraşan küçük esnaflar hem

ESNAF MAĞDUR OLMAK İSTEMİYOR

Akyazı’nın Kuzuluk Mahallesi Kaplıca mevkiinde ticaretle uğraşan küçük esnaflar hem Akyazı hem de Büyükşehir Belediyesinden yana dertliler. Dertleri Atik çay bahçesinin önünden geçmekte olan dere yatağının değiştirilmesi.

Esnaf, yıllardan beri bahse konu olan derenin aynı yataktan aktığına dikkat çekerek, şimdi yatak yerinin değiştirilmesine ilişkin belediyelerin başlattığı çalışmayı bizler manidar buluyoruz. Zira yağmur sularının taşkınlığından kurtulmamız isteniyorsa dere yatağı genişletilir ve menfezlerdeki künkler biraz daha büyütülerek değiştirilirse sorun ortadan kalkar. Ancak şimdi yapılan iş şu; Bir taraftan güzergah değiştirilerek mesafenin uzamasına neden olunacak, diğer taraftan ise çalışmanın ne zaman biteceği belli olmadığı için dükkanlarımızın önünden geçirilmek istenen yeni hat çalışmalarından dolayı biz esnafın mağdur olması söz konusu olacak diye çalışmaya karşı olduklarını belirtiyorlar.

Kanalizasyon ve içme suyu şebeke çalışmaları nedeniyle aylardan beri büyük sıkıntılar yaşadıklarını, sürdürülmekte olan çalışmalar nedeniyle dükkanlarına geliş ve gidişin kesildiğini, bu nedenle siftah bile yapmadan dükkanlarını kapayıp evlerine gitmek zorunda bırakıldıklarını söyleyen esnaf, ikinci kez böylesine mağduriyet yaşamak istemediklerini belirterek dere yatağının değiştirilmesine karşı olduklarını söylüyorlar.

Son yağışlarda bahse konu olan derenin taşması ile bazı yerlerde su taşkınının olduğunu belirten esnaf, taşkını önlemenin yolu güzergah değiştirmekten değil, taşkını önlemenin yolu şu andaki dere yatağının biraz genişletilmesi, menfezlerdeki künklerin büyütülerek değiştirilmesinden geçer diyerek şu soruyu da sormadan geçemediler “Atıl kalacak olan eski güzergahta acaba ne yapılacak. Kim ya da kimler faydalanacak”

SASKİ’nin konuyla ilgili olarak 1.6 milyon liraya ihale yaptığını öğrendiklerini de söyleyen ve yapılacak olan çalışmadan dolayı mağdur olacaklarını iddia eden esnaf, bu kadar basit bir iş için bu kadar para verilir mi? Kısa yol varken neden mesafe uzatılıyor bizde bu durum anlamakta güçlük çekiyoruz demeyi de ihmal etmiyorlar.

Mağduriyet yaşayacaklarını söyleyen esnafa önderlik yapan Hasan Köstekçide konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı. “ Amaç taşkını önlemekse, bunun suyun güzergahını değiştirmekle başaramazsınız. Burada yapılması gereken iş daha kısa yol ve güzergahtan hedefe varmak olmalıdır. Mesafenin uzaması sadece işi hangi belediye yapıyorsa onun  kasasından daha fazla para çıkması anlamı taşır. Belediyelerin parası hepimizin parası. O paranın dikkatli ve ekonomik kullanılması lazım. Çarçur edilmesi hem belediyeler için hem biz vatandaşlar için zararlıdır.”

Güzergah değişikliği nedeniyle başta köylü pazarındaki esnaf olmak üzere aynı güzergah üzerinde bulunan esnafın mağduriyet yaşayacağını söyleyen Hasan Köstekçi, suyun güzergahını değiştirmeden bu sorun çözülür. Sorun çözülürken hiçbir esnafta mağdur olmaz dedi ve konuyu 38 esnafın imzaladığı bir dilekçe ile Akyazı Belediye başkanlığına intikal ettirdiklerini belirtti ve konuyu ciddi bir şekilde takip edeceklerini ve mağduriyetlerine yol açacak olan bir çalışmaya asla izin vermeyeceklerini söyledi.

Köylü pazarında işyeri sahibi olan ve çoğunluğu bayanlardan oluşan esnafta böyle bir çalışmaya izin vermeyiz. 15 Temmuz gecesi bu yüce millet nasıl tankların önüne yatıp tankların ve diğer askeri araçların geçişine izin vermemişse, bizlerde çalıştırılacak olan makinelerin önüne geçip çalışma yaptırmamaya kararlıyız dediler ve açıklamalarını şöyle tamamladılar “ Zaten kanalizasyon ve içme suyu çalışmaları yüzünden aylarca yollarımız kapalı kaldı ve o zaman dilimi içinde birçok esnaf tek kuruşluk alışveriş yapmadan evine gitmek zorunda bırakıldı. Bir daha böyle bir mağduriyet yaşamak istemiyoruz. O nedenle dere yatağının değiştirilmesine şiddetle karşıyız”

 

 

 

 

SALİM ÖZYILMAZSALİM ÖZYILMAZ