Akyazı Güncel
Giriş Tarihi : 08-10-2015 15:31   Güncelleme : 08-10-2015 15:31

ZİRAAT ODASINDA ÖNEMLİ KARARLAR

Akyazı Ziraat Odası Meclisi Ekim ayına ait olağan toplantısını

ZİRAAT ODASINDA ÖNEMLİ KARARLAR

Akyazı Ziraat Odası Meclisi Ekim ayına ait olağan toplantısını kendi salonunda gerçekleştirdi. Meclis başkanvekili Yunus Güçger’in başkanlığında yapılan toplantıda Yönetim Kurulunun Eylül ayı içinde aldığı kararlar onandı. Eylül ayına ait mizan okunarak kabul edildi ve gündem maddelerinin sona ermesinden sonra da Yönetim Kurul Başkanı Ali Şener Bayraktar Meclis üyelerine önemli bilgiler verdi.

BORÇ ERTELEMESİ

Oda Başkanı Ali Şener Bayraktar meclis üyelerine ilk olarak yağmurdan zarar görenlerle ilgili yapılan çalışmaları anlattı. Bayraktar yağışlardan ötürü zarar gördüklerine ilişkin olarak Akyazı’dan 116 çiftçinin borçların ertelenmesi için müracaat ettiğini, 107 çiftçinin müracaatının kabul edildiğini ve Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerine olan zirai kredi borçlarının bir yıl yüzde 3 faiz oranıyla ertelendiğini, müracaat eden 9 çiftçinin ise bazılarının kendi istekleri ile taleplerini geri çektiklerini, bazılarının da ÇKS kayıtlarının olmaması nedeniyle müracaatlarının kabul görmediğini söyledi.

Yağışlar nedeniyle yapılan borç ertelemelerinin yukarıda belirtildiği gibi sadece zirai krediler için uygulandığını, komisyon tarafından alınan erteleme kararının ticari krediler için geçerli olmadığının altını çizen Bayraktar, erteleme kararının 10.04.2015 tarih ve 29322 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2015/7510 sayılı Bakanlar Kurulu kararına istinaden Kaymakam Kamuran Mustafa Ballı’nın başkanlık yaptığı kendisi ile birlikte İlçe Tarım Müdürü Murat Özer, Mal Müdürü Hasan Ali Korkmaz, Tarım Kredi Kooperatif temsilcisi Burak Kaya ile teknik eleman olarak Abdullah Hacıoğlu’dan oluşan İlçe Hasar Tespit Komisyonunun 30.09.2015 tarihinde yaptığı 2015-2 sayılı kararı ile alındığını söyledi ve alınan kararın 1 Ocak 2015 ile 31 Aralık 2015 arasını kapsadığına da dikkat çekti.

 SÜT HAYVANCILIĞI

Süt hayvancılığının önemine dikkat çeken Bayraktar, şayet üretilen süt para etmezse bu defa anaç hayvanlar kesime verilir ki, bu durumda süt hayvanı ithal etmek zorunda kalırız ki bu da ülkemiz için zarardır diyen Bayraktar, süt ineklerinin mutlak surette muhafaza edilmesi gerektiğini ve sütte fiyat istikrarının sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Sütte üretici tüketici arasındaki fiyat arasında 2-3 kat fark olduğuna da dikkat çeken Bayraktar, bu fark maalesef üreticinin cebine girmiyor. Alınacak olan tedbirlerle fark üretici lehine dönüştürülmeli ve üreticinin daha fazla kazanç elde etmesi sağlanmalı. Biz Oda olarak bu konuyu önemsiyoruz ve Birliğimizle de sıkıntılarımızı paylaştık dedi.

Süt tozuna verilmekte olan teşvik primi miktarının artışını olumlu bulduklarını da söyleyen Bayraktar, hayvancılık konusunda şunları söyledi. “ Bildiğiniz gibi kurban bayramını geride bıraktık. Hayvan fiyatları hayvancılık yapan çiftçimizi sevindirdi. İnşallah bu böyle devam eder”

MISIR-FINDIK KONUSU

Sakarya’da mısır fiyatını Şen Piliç’in belirlediğini anlatan Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar, mısır üreticilerinin fındıkta olduğu gibi piyasaya ihtiyacı nispetinde ürün sürerse fiyatlarda kendiliğinden yükselir dedi ve üreticinin bu konuda uyanık olması gerektiğini söyledi.

Fındık fiyatlarının Sakarya’da bayram öncesi 11.25 Tl. olduğunu bugün itibarıyla ise fiyatın 11 liraya gerilediğini anlatan başkan Bayraktar, herkes bilmelidir ki, bu arz talep meselesidir. Üreticimiz piyasaya ne kadar az ürün sürerse fiyatlar o nispette artar. Artık bunun bilincinde olmalıyız dedi.

Tarımı yan gelir olarak gören bazı çiftçilerin ihtiyacı olmamasına ve borçlu bulunmamasına rağmen piyasaya mal sürmesinin fiyat yükselmesi bakımından mutlak surette önlenmesi gerektiğini anlatan başkan Bayraktar, üreticinin ürününün kesinlikle emanete vermemesi gerektiğini bir kez daha hatırlattı.

LİSANSLI DEPOCULUK SAKARYA’DA KURULMALI

Ziraat Odaları olarak Lisanslı depoculuğun mutlak surette Sakarya’da kurulması gerektiğinin altını çizen Bayraktar, bu suretle malını emanete bıraktığında o mal herhangi bir tüccarın eline geçmediği için fiyat artışı sağlanıyor. Ürünü Lisanslı depoda emanette olan üretici istediği zaman ürününü birine satabilir. Bunu evrak üzerinde yapabilir. Bu satışta üreticinin kesinlikle bir zararı olmaz. Onun için biz lisanslı depoculuğun Sakarya’da kurulmasını istiyoruz dedi.

Akyazı Ziraat Odası Meclisi Yönetim Kurulu başkanı Ali Şener Bayraktar’ın açıklamalarının ardından 13-17 Ekim tarihlerinde Bursa’da başlayacak olan Tarım Fuarına katılma kararı aldı. Ziraat Odası Meclisi çoğunluğu bayan çiftçi olmak üzere bahse konu olan fuara 15 Ekim Perşembe günü ile 17 Ekim Cumartesi günleri 7 otobüsle katılmayı da oy birliği ile kabul etti.

 

 

 

 

 

SALİM ÖZYILMAZSALİM ÖZYILMAZ