Akyazı Güncel
Giriş Tarihi : 30-07-2015 10:03   Güncelleme : 30-07-2015 10:03

AKYAZI TIRTILLARIN İSTİLASINA UĞRADI

Akyazı Ziraat Odası önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı

AKYAZI TIRTILLARIN İSTİLASINA UĞRADI

Akyazı Ziraat Odası önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. İl Tarım Müdürlüğünde görevli Şube Müdürü İsmail Kaya, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Şeref Kurt,  Muhtarlar Derneği Başkanı Bekir Durmuş ve Mahalle Muhtarları ile Ziraat Odası Mahalle delegeleri ve Oda Meclisi üyelerinin katıldığı toplantıda önemli konular görüşüldü.

 

BAYRAKTAR’IN KONUŞMASI

 Akyazı Ziraat Odası ve Ziraat Odaları Sakarya İl Koordinasyon Kurulu başkanı Ali Şener Bayraktar ev sahipliği yaptığı toplantıda üç önemli konuya değindi.

 Bayraktar’ın gündemindeki ilk konu bir hafta içinde İlçeye bağlı Çıldırlar, Bedil Kazancı, Bedil Kadirbey ve Bedil Tahirbey mahallesinde dikili bulunan kavak ağaçlarına musallat olan Mısır, Ayçiçeği gibi ürünlere de sıçraması beklenen tırtılla ilgiliydi. Bahse konu olan sorunun kendisine intikal ettirilmesinin hemen ardından ve zaman kaybına mahal vermeden sorunu İl ve İlçe Tarım Müdürlüğüne aktardığını ve her iki kuruluş yetkililerinin aynı gün alanda bir inceleme yaptığını söyleyen Bayraktar, alandan alınan tırtılların incelenmek üzere Yalova ve Ankara’da çalışmalarını sürdüren Bahçe Kültürleri Enstitüsüne gönderildiğini ve sonuç alınır alınmaz da tırtılların görüldüğü Çıldırlar, Bedil Kazancı, Bedil Tahirbey ve Bedil Kadirbey Mahalle Muhtarları ve çiftçilerle bilgilerin paylaşılacağını söyledi.

 İSMAİL KAYA’DA BİLGİ VERDİ

 İl Tarım Müdürlüğünde görev yapa Şube Müdürü İsmail Kaya’da katıldığı toplantıda konuyla ilgili şu bilgileri verdi. Tırtılların görüldüğü mahallerde yaptığımız incelemelerde tırtılların şu an itibarıyla sadece kavak ağaçlarında gördüklerini, tırtılların sayısal bakımdan da hayli fazla olması nedeniyle de acil olarak önlem alınması gerektiğini, önlem alınmaması halinde tırtılların mısır ve ayçiçeği ile süs bitkileri başta olmak üzere diğer bitkilere de sıçramaya müsait olduğunu tespit ettiklerini söyledi ve incelenmek üzere gönderdiğimiz tırtıllarla ilgili inceleme raporunun kendilerine ulaşmasının hemen ardından ve hiç zaman kaybetmeden tırtılların görüldüğü alanda çalışma başlatacaklarını söyledi.

 İsmail Kaya, kuraklığın arttığı zamanlarda haşerelerin, yağışların sürekli olduğu zamanlarda da hastalıkların arttığına dikkat çekerek, görüldüğü gibi son zamanlarda müthiş bir kuraklık yaşıyoruz. O nedenle uygun olan bu ortamda tırtılların görülmesini normal karşılıyoruz ama mücadeleyi de raporlar ilimize geçer geçmez hemen başlatacağız dedi.

 İsmail Kaya açıklamasının sonunu şöyle bağladı “ Tırtılların yayılmasını önlemek lazım. Gerekli önlem zamanında alınamaması halinde bu defa yayılma hızlı bir şekilde olur ki, biz de bu duruma felaket demek zorunda kalırız”

 MEVSİMLİK İŞÇİLER

 Toplantının ikinci gündem maddesi mevsimlik işçilerle ilgiliydi. Fındık toplama zamanının geldiğine ve bu nedenle de Akyazı İlçe sınırlarına Doğu ve Güneydoğu’dan çok sayıda mevsimlik işçinin gelebileceğine dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar, hem gelecek olan mevsimlik işçilerin hem de Akyazılıların uymaları gereken hususlar var. Özellikle bizim uymamız gereken en önemli husus çalıştıracağımız mevsimlik işçilerin kimlik bilgilerini en yakınımızdaki güvenlik güçlerine bildirmemiz gerekiyor. Şu anda içinde olduğumuz bu ortamından kaos çıkararak yararlanmak isteyenlere de fırsat vermeden ve çok dikkatli davranarak herhangibir olumsuzluğa meydan vermemeliyiz dedi ve bu konuda mahalle muhtarlarına önemli görevler düştüğüne bir kez daha dikkat çekti.

 İŞÇİ ÜCRETLERİ

 İlçe Komisyonunun henüz toplanıp bir karar almamasına rağmen bu yıl mevsimlik işçilere ödenecek olan ücretin geçmiş yıllarda olduğu gibi yine şu anda yürürlükte olan ve 18 yaşından büyük olanlara uygulanmakta olan aylık 1.273. 50 TL. asgari ücretin günlük karşılığı olan 42.45 TL..olacağını belirten Bayraktar, bu rakam taban rakamdır. İşçi çalıştıracak olanlar çalışacak olanlarla pazarlık yapmak suretiyle de çalıştırabilirler dedi.

 İŞÇİLERİN TAŞINMASI

 Fındık toplamak için çalıştırılacak olan mevsimlik işçilerin uygun araçlarla taşınması gerektiğine dikkat çeken Ali Şener Bayraktar, meydana gelebilecek olan ve insanların hayatlarını kaybettiği kazalarda sorumluluk taşımamak için işçi çalıştıracakların kesinlikle bu kurala uyması gerektiğini söyledi.

 FINDIK FİYATINDA İSTİKRAR

 Bu yıl ki fındık rekoltesinde ortak bir noktada buluşulamadığına anlatan Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar, Ziraat Odalarının verileri ile Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin bu yıl ki fındık rekoltesini 590 bin ton olarak,  Bakanlığın ise rekoltenin 600 bin ton civarında olacağını açıklamasına karşılık ihracat lobilerinin rekolteyi 750 bin ton olarak açıklamak suretiyle fındığı ucuza kapatmak istediklerini, bu durumda üreticinin dikkatli davranması gerektiğinin önemine değindi ve ürünümüzü bir çırpıda pazara indirmezsek bir önceki dönemde olduğu gibi fındığımız bu yıl da iyi para yapar ve üreticimizin yüzü güler dedi.

 BİREYSEL MÜRACAAT GEREKİYOR

 Son yağışlardan ötürü zarar gören çiftçilerin zararlarının karşılanması, Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi için zarar gören çiftçilerin bizzat kendisinin müracaat etmesi gerektiğini hatırlatan Ziraat Odası Başkanı ve Ziraat Odaları Sakarya İl Koordinasyon Kurulu başkanı Ali Şener Bayraktar, zarar gören çiftçilerimiz hiç zaman geçirmeden İlçe Tarım Müdürlüğüne müracaat etsinler dedi.

 MUHTARNLAR DERNEĞİ BAŞKANI DA KONUŞTU

 Düzenlenen toplantıya katılan Akyazı Muhtarlar Derneği Başkanı ve Durmuşlar Mahallesi Muhtarı Bekir Durmuş’ta bir konuşma yaptı. Durmuş, özellikle mevsimlik işçilerle ilgili olarak mahalle muhtarlarının dikkatli davranmaları gerektiğini belirtti ve mahallesinde çalışacak olan mevsimlik işçilerin kimlik bilgilerinin doğru ve düzgün bir şekilde belirlenip güvenlik güçlerine bildirilmesi gerektiğinin altını çizerek muhtarları dikkatli olmaya çağırdı.

 

SALİM ÖZYILMAZSALİM ÖZYILMAZ