Akyazı Güncel
Giriş Tarihi : 27-04-2015 22:37   Güncelleme : 27-04-2015 22:37

GÜNCAN ENERJİ YATIRIM İÇİN AKYAZI’DA YER ARIYOR

Güncan Enerji Elektrik Sanayi ve Limited Şirketi Akyazı’da yatırım için

GÜNCAN ENERJİ YATIRIM İÇİN AKYAZI’DA YER ARIYOR

hem yer hem de destek arıyor. Bu kapsamda beraberinde teknik ekibi olduğu halde Akyazı’ya gelen Şirket Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Güncan Akyazı Ticaret ve Sanayi Odasında ATSO  Başkanı Şinasi Bayraktar, Akyazı Belediye Başkanı Hasan Akcan, yardımcısı Ünal Gündüz, Akyazı Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar ve Adapazarı Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu ile bir araya geldi ve kurmak istediği tesisle ilgili geniş bilgiler verdi.

TÜRKİYE’DE İLK

Su buharından elektrik enerjisi üreteceklerini söyleyen şirket yönetim kurulu başkanı Bedri Güncan, kuracakları tesisin yenilebilir biyokütle kaynaklı enerji üretim ve atık geri kazanım tesisi olacağını ve kesinlikle çevreyi kirletmeyeceğini söyledi.

Elektriklerin sık sık kesilmemesi ve elektrik enerjisini kullanmakta olanların sorun yaşamaması için güvenilir bir enerjiye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Güncan, kuracakları tesisin hammaddesinin tarlalardaki dikenler, kavak, fındık ve söğüt dalları ile mısır talaşı olduğunu söyledi.

5 MİLYON DOLARLIK BİR YATIRIM

ATSO ve Akyazı Belediyesinin yer bulmada ve kuracakları fabrika için destek vermeleri halinde yatırımı Akyazı’da yapmak istediğini söyleyen Bedri Güncan, yatırım tutarının 5 milyon dolar olacağını belirterek, bu yatırımda ilk etapta 24 işçi çalışacak ve ayrıca alandaki çalışmaları 4 müteahhit firma yapacak ve en az 20 de bayide aynı şekilde alanda faaliyet gösterecek dedi.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ OLMAYACAK

Kuracakları tesisin bacalı sanayi statüsünde olmasına rağmen alacakları tedbirlerle çevreye kesinlikle zarar vermeyeceklerini ve çevre kirliliği oluşturmayacaklarını anlatan Güncan, bu tesisi ilgili Bakanlık o kadar sıkı denetliyor ki, aksini yapmak asla mümkün olmaz dedi.

NEDEN AKYAZI

Akyazı’nın hızlı bir şekilde sanayi şehri olmaya doğru gittiğini anlatan Bedri Güncan, biz bu yatırım için Ferizli Belediyesine de müracaat ettik. Belediye Başkanımız bize gereken kolaylığı sağlayacağı konusunda garanti verdi. Ancak yapacağımız tesisin ham maddesi olan kavak, fındık, söğüt ve mısır talaşının Akyazı İlçemizde daha fazla olduğunu gördüğümüz ve bildiğimiz için bu yatırımı Akyazı’ya yapmak istiyoruz o nedenle bugün buraya geldik dedi.

TEKNİK EKİBİN AÇIKLAMALARI

Şirketin Proje Mühendisleri Anıl Güncan ile Yiğit Sünneli yaptıkları ortak açıklamada şunları söylediler “ Projemiz yenilebilir (biyokütle) enerji üretim tesisi projesidir. Bu proje ile tesisin yakın çevresinde her yıl oluşan tarım, bitki ve o5rman atıklarının elektrik enerjisi üretimi yoluyla ulusal ekonomiye geri kazanımı amaçlamaktadır. Bu proje kapsamında yapılacak olan işler üç ana başlık altında sıralanabilir.

Birincisi geçmişten bugüne bölge halkına hiçbir ekonomik katkısı olmayan ve harmanlarda tarla kenarlarında, meralarda çürümeye terk edilen ve çevre kirliliğini yaratan fındık sürufları, mısır hasadı sonrası tarlalarda kalan mısır talaşı parçaları, bağ-bahçe atıkları, ormanlarda kereste ve odunu alındıktan sonra atıl olarak kirlilik yaratan ağaç dalları, kavak ve söğüt gibi endüstriyel ağaçların kesimi sonrası oluşan diğer tarım atıklarının geri dönüşüm yoluyla ekonomiye kazandırılması.

 İkincisi tesisin kurulacağı bölgede verimsiz araziler, çorak ve bataklık gibi alanlarda analizler yapılarak bu arazilerle alternatif enerji bitkilerinin bilimsel olarak yetiştirilmesi.

Üçüncüsü ise ilk maddede belirtilen atıklar. İkinci maddede belirtilen AR-GE çalışması sonucunda bölgeye kazandırılacak olan enerji bitkilerinin kurulacak olan tesiste yüksek verimlilik esası ile ve çevre kirliliği yaratmadan ve atmosfere sera gazı salınımı yapmadan çevre dostu bir yöntemle elektrik enerjisine dönüştürülmesi , bu sayede enerji üretimi için döviz karşılığı ithal edilecek yıllık binlerce ton fosil bazlı petrol, kömür veya milyonlarca metreküp doğal gazdan tasarruf yapılması.”

BÖLGE EKONOMİSİNE FAYDALARI

Projenin hayata geçmesiyle birlikte tesisin kurulacağı bölge insanları bundan ekonomik bakımdan da yararlanacaklar. Onlar yıllardan beri tarla kenarlarında çürümeye terk ettikleri atıkları hem bize satmak suretiyle para kazanacaklar hem de çevre kirliliğini ortadan kaldıracaklardır diyen teknik elemanlar, yine bu proje kapsamında 24 kişiye iş ve aş imkanının yanı sıra bayiler ve o bayilerde çalışacak olan insanların da elde edecekleri ek gelirlerle kendi ekonomilerine katkı sağlayacaklarını söylediler.

BAŞKANLAR NE DEDİ

Şirketin yapacağı yatırımla ilgili olarak destek istediği ATSO Başkanı Şinasi Bayraktar ile Belediye Başkanı Hasan Akcan’da kendilerine sunulan proje ile ilgili olarak ortak olarak şunları söylediler “ Bizim için İlçemize gelecek olan her yatırım önemlidir. Tek şartımız var o da yatırımın çevreyi kirletmemesidir. Bize sunulan projeyi birde biz kendi teknik elemanlarımıza inceleteceğiz ve çevreyi kirletmeyeceği hususunda bir güvence almamız halinde hiç vakit kaybetmeden Şirketin kurmak istediği tesisi İlçemiz sınırları içinde kurmasına destek vereceğiz”

 

SALİM ÖZYILMAZSALİM ÖZYILMAZ