Akyazı Güncel
Giriş Tarihi : 01-04-2015 22:42   Güncelleme : 01-04-2015 22:42

İLÇE SAĞLIKTAN KANSER HAFTASI ETKİNLİĞİ

Her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında kutlanmakta olan kanser haftası İlçemizde de etkinliklerle kutlanıyor.

İLÇE SAĞLIKTAN KANSER HAFTASI ETKİNLİĞİ

Hafta dolayısı ile İlçe Sağlık Müdürlüğü Pazar yerinde düzenlediği etkinlikte vatandaşların kanser hastalığına dikkatlerini çekmek amacı ile başlarında İlçe Sağlık Müdürü Dr.Gülşah Yılmaz ve ekibi ile konu ile ilgili broşür dağıtarak vatandaşların sorularını cevapladılar. Ayrıca vatandaşların şeker ve tansiyonları ölçülerek sağlık durumları ile ilgili bilgilendirme ve yönlendirmelerde bulunuldu.

İlçe Sağlık Müdürü Gülşah Yılmaz konu ile ilgili Yaptığı bilgilendirmede  “Kanser ve nedenleri, Meme kanseri belirtileri, rahim ağzı kanseri, diğer kanser türlerinin gelişmesinde genetik etkenlerin yanı sıra sigaranın birinci derece etkenler arasında olduğunu, ilaç, kimyasal ve toksik maddeler ile radyasyondan korunmasının gerektiğini, çalışma ortamlarındaki zararlı maddelerden sakınılmasını, gereksiz radyolojik tetkiklerden kaçınılmasını, gereksiz ilaç kullanılmamasını, güneş ışığının zararlı etkilerinden korunulmasını, düzenli egzersiz ve spor yapılmasının önemini, yüksek kalorili diyet ve katkı maddeleri içeren gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirtti.
      
İnsektisit ve diğer tarım ilaçları ile  alkol ve  uyuşturucu maddelerden uzak durulması için özellikle anne ve babaların çok dikkatli olması gerektiğini, kanserin erken teşhis edilmesi halinde önlenebilir bir hastalık olduğunu belirtti.
Ayrıca yenilecek ve içilecek gıdaların doğal ve mevsiminde yetişen organik gıdalar olması gerektiğini, yağlı, kızartılmış ve fastfood türü gıdalardan uzak durularak yeteri kadar  sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini  vurguladı.
 

KANSER NEDİR NASIL MEYDANA GELİR

Vücuttaki dokulardan birine ait bir veya birkaç hücrenin normal özelliklerinin dışında bir değişim göstermesi ve kontrolsüz çoğalması ile meydana gelen kanser, çağımızın en önemli hastalıklarından biridir ve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Kansere bağlı ölümlerin çoğu bu kontrolsüz çoğalan hücre topluluklarının hayati organlarda oluşturduğu hasarlar ve fonksiyon bozuklukları sonucu geliştiğinden, hastalığın erken dönemde yakalanarak tedavi edilmesi hayati önem taşımaktadır. Bu amaçla çeşitli tarama ve erken tanı yöntemleri geliştirilmiştir. Bu önemli sağlık sorununa kamuoyunun dikkatinin çekilmesi ve toplumun kansere yönelik bilincinin arttırılması amacıyla Nisan ayının ilk haftasında "Kanser Haftası" başlığı altında çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Bu sayede kanserle savaşa yönelik ilginin ve farkındalığın canlı tutulması amaçlanmaktadır.

Kanserin temel tedavi yöntemleri arasında cerrahi tedavi, kemoterapi, radyasyon tedavisi ve hormonoterapi gelmektedir. Son yıllarda geliştirilen ve kanserli hücrelerin moleküler özellikleri belirlenerek kişiye özgü tedavi imkanı sağlayan hedefli tedaviler ve akıllı moleküller ise hastalığın doğal seyrini tamamen değiştirmiştir. Güncel tedavilerin her geçen gün artması ile kanseri hipertansiyon veya diabet gibi kronik bir hastalık durumuna getirme çabaları sonuç vermeye başlamıştır. Ancak tüm bu gelişmelere karşın kanser halen ölümcül bir hastalık olarak ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaya devam etmektedir.

Bu noktada kanserin tedavisinden daha önemli bir noktaya dikkat çekmek önemlidir; bu da kanserden korunma ve erken teşhistir. Sigara, dengesiz beslenme, obezite ve kontrolsüz olarak güneş ışınlarına maruziyet kansere neden olan faktörlerin %90' ını oluşturmaktadır. Bu nedenle sigara içilmemesi, eğer içiliyorsa derhal bırakılması, doğal ve dengeli beslenmenin tercih edilmesi, fazla kiloların verilmesi ve düzenli egzersiz yapılması, güneş ışığından optimal yararlanılması ve aşırıya kaçılmaması kanserden korunmada alınacak temel önlemlerdir.

En az 'kanserden korunma' kadar önemli olan bir diğer kavram 'erken tanı'dır. Toplumdaki alışılagelmiş kanaatin tersine erken teşhis konduğu takdirde kanser bütünüyle tedavi edilebilir bir hastalıktır. Birkaç istisna dışında hemen hemen bütün kanser türlerinde hastalığın erken dönemde yakalanması yarar sağlamaktadır. Günümüzde tanı yöntemlerindeki gelişmelerin artması bir çok kanser türünün daha erken evredeyken yakalamanmasına olanak tanımaktadır. Bu amaçla en sık görülen kanser türleri olan meme, serviks (rahim ağzı), prostat, cilt ve kolon-rektum (barsak) kanserlerine yönelik tarama programları uzun yıllardır ülkemizde ve dünyada kullanılmaktadır. Yılda bir kez yaptırılacak çok basit ve ekonomik tetkikler olan olan mammografi, smear testi ve PSA testi ile sırasıyla meme, serviks ve prostat kanserinin erken tanısı ve kesin tedavisi mümkündür. Yine hem kadınlarda hem erkeklerde periyodik olarak uygulanacak dışkıda gizli kan testi ve endoskopik inceleme (kolonoskopi) kolon-rektum kanserinin, düzenli dermatolojik muayene ise cilt kanserinin erken tanısına olanak sağlamaktadır.

Kanserden korunmak kanser tedavisinden her zaman daha kolay ve daha ucuzdur. Kanserle ilgili bildiklerimizin artması ve erken tanı-tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi ile artık kanserle mücadelede daha güçlüyüz. Bu yüzden diyoruz ki: Kanser önlenebilir bir hastalıktır! Erken teşhis hayat kurtarıcıdır!

 

 

SALİM ÖZYILMAZSALİM ÖZYILMAZ